RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

20-річна жінка із села Котелеве Новоселицького району, яка народила 20 серпня у власному домі в антисанітарних умовах дитину, загинула від діагнозу, який лікарям навіть страшно констатувати, – аліментарна кахексія (виснаження від голоду). Пологи пройшли без допомоги медиків. Пуповину невідомо чим перерізав 17-річний співмешканець загиблої. Породіллю практично не годували.

"Підпухлу від голоду жінку її близькі поїли лише водою"

– Хочете уявити, як виглядала ця жінка перед смертю, – пригадайте страхітливі фото часів Голодомору, – каже завідувач відділення реанімації обласної лікарні Аурел РУСНАК.

Персонал лікарні відчайдушно боровся за життя юної жінки. Медсестри, санітарки та лікарі не могли стримувати сліз, дивлячись, як помирає молодиця через безглузді вірування її родини.

В реанімації підпухлу від голоду жінку її близькі продовжували поїти лише водою, аж доки лікарі не прогнали їх із палати. За життя жінки власне ніхто, крім дідуся, сильно не переймався, кажуть лікарі. "Бог дав, Бог взяв", – так відповів на сумні прогнози медиків батько приреченої.

– Жінка була не годована. Релігійні вірування її родини диктували обмеження в їжі, – розповідає Аурел Руснак. – Вона майже не вживала білки. Досі дивуюся, що то може бути за релігія, щоби люди до такого доводили свою дитину. Жінка пробула у нас у відділенні п’ять днів. Надії на життя не було. Ми це знали з першого дня. В організмі вже відбулися незворотні процеси. У молодої жінки на той час спухло тіло. Певні показники вдалося вирівняти. Жінка ж поступила до нас із гемоглобіном 29 за норми 110-140. Ви уявляєте? Ми робили все можливе. Переливали кров, хоча знали, що все марно. Жахає те, що зморену від голоду жінку її родичі в останні дні її життя поїли лише водою. Я тоді втратив самовладання. Запитую, що ви робите? Її ж м’ясом потрібно годувати. На це родичі зреагували агресивно, хотіли, щоби я не вказував їм, що робити. Довелося вигнати всіх. За годування хворої взялася її родичка, яка навчається в медуніверситеті.

– За 42 роки роботи у медицині з таким стикаюся вперше, – продовжує Аурел Дмитрович. – Це мене вразило. Дівчинка ще нічого в житті не встигла побачити. У наші часи спостерігати, що помирають від голоду?! Страшна то секта. Свідомо йти на такі речі… Їх же за це судити мало. Я зрозумів, що жінок там мають за непотріб. Єдина людина, яка благала мене про допомогу, це дідусь загиблої. Просив вжити заходів, бо в нього невістка померла за подібних обставин – матір нашої пацієнтки. Дід має ще одинадцятеро дітей. Боїться, що їх спіткає така сама доля.

Живуть замкнуто, але матеріально добре забезпечені

Судмедексперти підтвердили причину смерті породіллі. Смерть від голоду час від часу констатують, але кажуть, що зазвичай таке трапляється з престарілими, які позбавлені опіки, взимку.

– Причина смерті – аліментарна кахексія, – запевнив начальник бюро Чернівецької судово-медичної експертизи Віктор БАЧИНСЬКИЙ. – Іншими словами, жінка померла від голоду.

У сільській раді про народження дитини та стан породіллі дізналися вже тоді, коли їхня односельчанка потрапила до лікарні. Доправили її туди родичі. Про сім’ю у сільраді практично нічого розповісти не змогли. Ці люди живуть замкнуто, практично ні з ким не спілкуються. Матеріально добре забезпечені. Мають іномарку та скутери, підробляють на будівництві. Про їхні релігійні уявлення теж ніхто нічого достеменно не знає. Відомо тільки те, що вони товаришують ще з однією сім’єю із села.

– Коли дізналися, що породілля в лікарні, спільно з оперативною групою міліції, бригадою "швидкої", представниками РДА приїхали до будинку родини, вимагаючи, щоби нам дозволили оглянути немовля, – повідомив сільський голова села Котелеве Новоселицького району Володимир ТРИПАДУШ. – Та де там. Навіть міліцію до будинку не впустили. На всю гучність увімкнули музику. Один із синів ввімкнув камеру й почав нас знімати, ніби ми прийшли щось протиправне робити. Дитину лікарі так і не оглянули. Без рішення суду ми не могли оглянути немовля. На наші численні прохання дитя показали лише через вікно.

– Страшна то віра, місцевих звичаїв вони не дотримуються, – продовжує сільський голова. – Дітям не дозволяли ходити до школи, навчали їх вдома. Діти роботящі, але надто замкнуті. А що в них за віра, і гадки не маю. Дітей шкода. Їх у цій сім’ї залишилося одинадцятеро, серед них кілька дівчаток.

– Про цю жахливу історію ми дізналися, коли породілля потрапила до реанімації, – каже начальник відділу в справах дітей Новоселицької РДА Світлана МИХАЙЛОВА. – Секту не зареєстровано. Що там діється, невідомо. Все це ще доведеться з’ясовувати. Наразі новонароджена дівчинка перебуває в обласній дитячій лікарні. Ми клопотали, щоби лікарі нікому не віддавали дитину. Тим більше, батько дитини є неповнолітнім. Йому лише 17 років. У шлюбі із загиблою не перебував. Гадаю, ставитимемо питання про відібрання із цієї родини не лише немовляти, але й усіх дітей.

– Дитина поступила до нас у стані середньої важкості, – розповів головний лікар обласної дитячої лікарні Роман АНДРІЙЧУК. – Немовля недоїдало. Зараз стан дівчинки задовільний, біля неї перебуває її батько. Без відповідних документів дитину не віддамо її родичам.

Прокурор Новоселицької районної прокуратури Петро Романюк повідомив, що мають намір забрати дитину із такого середовища, якщо доведуть, що там є загроза її життю. За по­відомленням лікарів, обставини смерті 20-річної мешканки села Котелеве розглядатимуть у райвідділі міліції, оскільки це їхня підслідність.

Ми поцікавилися, який із райвідділів взявся за цю справу, але крайніх так і не знайшли. В Першотравневому РВ сказали, що справу направили до Новоселицького райвідділу. В останньому про це навіть не чули і жодних вказівок не отримували. Після смерті жінки минуло вже сім днів...

Що за секта існує у селі Котелеве, ніхто й гадки не має. Головний спеціаліст управління з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю ОДА Сергій БУХАРОВ каже, що діяльність цієї секти ніхто не вивчав: ні скільки родин туди належить, ні що вони проповідують – невідомо. На сьогодні вони мають право діяти без реєстрації. Чи порушують вони закон, будуть з’ясовувати.

Наразі достеменно відомо лише одне – незрозуміла віра зжила зі світу вже двох жінок. Хтозна, коли будуть наступні її жертви.
Антоніна БАБЧУК
7-10-2010, 11:39
Коментарів 0 Переглядів 4 665

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.