RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Першотравневий суд Чернівців 28 грудня виніс вирок у справі щодо дорожньо-транспортної пригоди на вулиці Винниченка, в якій під колесами "Лексуса" загинули жінка та троє дітей. Винуватцю трагедії Сергію Заплацинському призначили максимальну міру покарання, яка передбачена за такі злочини, – 10 років ув’язнення. Обставиною, що обтяжувала покарання, суд назвав скоєння злочину в стані алкогольного сп’яніння щодо малолітніх. Також суд зобов’язав засудженого виплатити Віталію та Аллі Шевченкам, які втратили двох дітей, моральні відшкодування на суму 400 тисяч гривень, а Василю Ватаману, який втратив дружину і сина, – 300 тисяч гривень.
Засуджений Сергій Заплацинський народився сьомого серпня 1966 року, громадянин України. Уродженець міста Кіцмань. Одружений. Займався підприємницькою діяльністю. Освіта середньо-спеціальна. Мешкає у Чернівцях на вулиці Салтикова-Щедріна. Прописаний на вулиці Кармелюка. Раніше притягався до кримінальної відповідальності за статтею 358, частина 2 Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їхній збут та використання).
З вироку суду
Григорій ПОПОВ, голова Першотравневого районного суду:
– Визнати винним Заплацинського Сергія Миколайовича у вчиненні злочину, передбаченого статтею 286, частиною 3 Кримінального кодексу України і призначити йому покарання – десять років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на три роки. Мірою запобіжного заходу щодо засудженого Сергія Заплацинського до набуття вироку суду залишити попередньо обрану – взяття під варту.
Стягнути з засудженого на користь Шевченка Віталія Петровича та Шевченко Алли Миколаївни моральну шкоду в сумі 400 тисяч гривень та витрати на правову допомогу адвокатів у сумі 500 гривень. У задоволенні цивільного позову Шевченка Віталія Петровича та Шевченко Алли Миколаївни до Сергія Заплацинського про стягнення матеріальної шкоди в розмірі 50 тисяч 755 гривень за витрати на ремонт та благоустрій квартири відмовити. Стягнути з засудженого на користь Ватамана Василя Івановича моральну шкоду в сумі 300 тисяч гривень та 500 гривень на правову допомогу адвокатів.
Речові докази у справі – одяг загиблих у ДТП, який знаходиться в камері схову Першотравневого РВ УМВС в області, – повернути потерпілим у справі. Речовий доказ автомобіль "Лексус", державний реєстраційний номер ВС 3000 ВІ, який знаходиться на майданчику тимчасового утримання в УДАІ УМВС в області, повернути власнику Борису Юрію Івановичу. На вирок суду може бути подана апеляція до Апеляційного суду Чернівецької області впродовж 15 днів з моменту його проголошення.
Потерпілі
з вироком згодні
Василь ВАТАМАН, батько та чоловік загиблих дружини і сина:
– Згодний з вироком суду. Моральні відшкодування – це другорядна річ. Тільки б нас залишили в спокої. 15 днів, під час яких засуджений може подати апеляцію до Апеляційного суду, для нас теж є випробовуванням. Як на пороховій бочці. Не знаєш, чи нарешті закінчиться все це. Коли вже можна буде жити спокійно?! Лише би цим людям совісті вистачило залишити все, як є.
Так хочеться вірити, що більше нас не тягатимуть судами. Знаєте, як воно вислуховувати кожного свідка, який розповідає про силу удару автомобіля по моїх рідних, як вони падали... Ці криваві рани лише щоразу роз’ятрюють. Я дуже болісно переносив кожне судове слухання.
Про вирок суду дізнався вже по телефону, оскільки був змушений піти в рейс. І так через судові слухання два рейси пропустив. А в мене ж ще донька росте. Та й у будинку нещодавно була пожежа. Кожна копійка на рахунку.
Позбавлення людини волі на 10 років у 43-річному віці, гадаю, має сенс. Хоча моєї злості на цього чоловіка на тисячі років би вистачило. Та знаєте, моя люба донечка його вже пробачила. Вона в мене золота. Вірить у Бога. Сказала, що їй у залі суду навіть шкода стало цю людину.
Віталій ШЕВЧЕНКО, батько загиблих дітей:
– Ми з вироком суду згодні, а біганиною судами за моральними стягненнями гріх було би займатися. Я задоволений, що дали винуватцю трагедії максимальний термін. Це мої діти, я не збирався це йому дарувати. Готувався до всіх можливих ситуацій, прораховував кожен крок. Найімовірніше, родичі засудженого подадуть апеляцію. І нам знову доведеться ходити судами. У цих людей совісті немає. І до Верховного Суду дійдуть. Сподіваємося, що це були останні наші муки у судах.
Антоніна БАБЧУК

Коментарі
Олександр ВАСИЛЬЧУК,
заступник прокурора Чернівецької області:

Виходячи з усіх обставин справи, на мою думку, 10 років покарання за такий злочин замало. Закон визначає законодавець. Та, як на мене, за наїзд на групу осіб водіями у стані алкогольного сп’яніння санкція закону мала би бути суворішою. Для прикладу можна навести випадок, коли п’яний водій збив людей прямісінько на тролейбусній зупинці. Гадаю, санкція цієї статті не дуже добре виписана. За смерть чотирьох і більше осіб покарання має бути суворішим. Що би там не лунало у залі суду, що все куплено, – ми всі люди. Розуміємо так само, що життя є безцінним. І рани за втратою рідних людей будуть гоїтися все життя.
Як на мене, адвокати засудженого будуть подавати апеляцію. Що буде далі, покаже час. Я ж у каяття засудженого не повірив. Не може людина каятися, щиро не попросивши вибачення і запевняючи, що їхала 60 кілометрів за годину. За такої швидкості на "Лексусі" він ще би за два метри до пішохідного переходу пригальмував. Засуджений же зухвало проїхався по людях, як по бур’янах. Нічогісінько не зробив, щоб відвернути лихо. Я в суді вимагав максимальну міру покарання, що передбачається санкцією закону, – 10 років. Минулого року за таке діяння передбачалося 12 років, та законодавець пом’якшив міру покарання, взявши до уваги те, що цей злочин чиниться з необережності.
Засуджений за статтею 286, частиною 3 через певний час може потрапити під амністію".

Андрій ШЕВЧУК,
доцент кафедри кримінального права юридичного
факультету ЧНУ:

У судовій практиці до кримінальної відповідальності за статтею 286, частиною 3 притягають людей рідко. Хоча останніми роками все ж таких випадків побільшало. Гадаю, покарання 10 років позбавлення волі є достатнім за скоєння такого злочину, адже його чинять з необережності".
31-12-2009, 10:32
Коментарів 0 Переглядів 4 555

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.