RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Як стався постріл, не знаю й досі»


У селах Ясени Сторожинецького району і Драчинці Кіцманського – зараз неспокійно. 16 травня у Ясенах після дискотеки застрелили 22-річного драчинецького хлопця. Підозрюваного у вбивстві Миколу Балана днями звільнили під заставу.
Кореспонденти "МБ" побували в обох селах.
Господар, 46-річний Микола, разом із двома синами та дружиною поралися біля старої будівлі. "Цей будинок побудований із дуба, він ще й моїх онуків перебуде, – каже Микола Деонізійович. – Хочемо замінити стелю та перепланувати кімнати".
Чоловік тяжко зітхає. Днями його випустили на волю – вніс заставу 30 тисяч гривень.
– Ніколи не ледарював, розводив худобу, коней, торгував деревиною, бо сам – підприємець, – розповідає він. – Частину живності довелося продати, трохи мав заощаджених грошей, от і сплатив заставу. Діти в мене теж не ледачі, алкоголем не зловживають, не палять, займаються спортом. А вісімнадцятирічного сина Дениса з двомісячного віку виховував сам. Маю ще двох дітей, яких усиновив, – Едуарда та Лілю, 18 і 16 років.
Прошу Миколу, який зараз перебуває під слідством, пригадати вечір, 16 травня, коли в Ясенах сталося вбивство.
"Впродовж місяця били безпричинно наших хлопців"
– То була субота. Я вирішив поїхати до Глибоцького району, щоб обміняти коня, – пригадує Микола. – Заодно й прихопив рушницю 12-го калібру, яку випадково того ж дня знайшов на горищі придбаної хати, видно, там її заховав померлий господар. Мав намір дорогою зайти до райвідділу міліції і здати зброю. Коня не обміняв, а здав його у Сторожинці на м’ясо. До міліції не пішов, бо було пізно. Тому вирішив відвезти рушницю до райвідділу вже у понеділок. Приблизно о 22.30 мені зателефонував Едик і повідомив, що мене чекають хлопці з сусідніх Драчинців, які приїхали до нашого клубу на танці. Коли через півгодини я приїхав, побачив біля магазину навпроти будинку культури приблизно дванадцять драчинецьких парубків. А ще до цього вони впродовж місяця на 8-10 автомобілях приїжджали до нас на танці, били без причини наших хлопців. Дениса мого побили так, що набрякла рука, і він досі покашлює. Мав отримати на горіхи й 19-річний Артур, але він тоді проводив кохану дівчину додому. Хотів помирити хлопців, однак вони стали погрожувати, що спалять мою хату.
До мене підійшов лідер драчинецьких хлопців Віталій Піц й каже: "Слухай, Сєдий, не обіжай мою братву, бо будеш битий!" Відповідаю йому, мовляв, не можете дівчат мирно поділити, ви ж молоді. А він витягнув пістолета, видно, "пугач", бо довге дуло, й каже, щоби виставляв могорича. Тут нагодився ще один драчинецький хлопчина, Віталій, пізніше я довідався, що його прізвище Худик, відвів мене вбік та й каже: "Я беру пляшку, ти бери пляшку, розіп’ємо мирову". Так і зробили. Пили у скверику, я – мінералку, бо не хотів з бахурами справи мати. Потім драчинецькі посідали в машини й подалися до свого села, а я залишився чекати своїх синів, щоби забрати додому. Танці в клубі закінчилися о 23.45. Саме в цей час повертаються драчинецькі й нумо бити наших хлопців. Піц біжить до мене й гукає: "Хотіли "поляною" обійтися, не вийде!" Бере пляшку зі стола й кидається на мене. Я ухилився, і раптом бачу, що моя машина покотилася дорогою вниз – тут чималий спуск. Вириваюся з юрби і наздоганяю машину, розвертаюся. А бійка йде повним ходом, причому, б’ють і моїх синів. Згадав про рушницю, вихопив її і вистрелив угору, сподіваючись, що шибеники перелякаються і втечуть. Однак на мене накинулося десь шестеро драчинецьких хлопців і почали заштовхувати до жовтих "Жигулів". Причому Піц, зловивши мене за волосся, закричав: "Побачимо, як ти на Пруті битимешся!". Покійний сидів на задньому сидінні, не виходив назовні. Під час боротьби біля дверцят, коли рушниця наполовину вже була в салоні, раптово пролунав постріл. Як це сталося й хто натиснув на гачок, чи за щось він зачепився, не можу зрозуміти. Я лише побачив, що шріт вразив хлопчину у правий бік. Нападники тут же повтікали, звідкілясь прибіг водій, завів машину і зник у напрямку Драчинців. Я викликав "швидку" і міліцію зі Сторожинця. Ті приїхали швидко. Лікарі відмовилися їхати до Драчинців. Мовляв, це не наша територія, а Кіцманського району. Міліціонери почали телефонувати до лікарні Кіцманя, Вашківців, Вижниці – пораненого не привозили. Міліція шукала машину в Драчинцях, але безрезультатно. Потім з’ясувалося, що водій заїхав у тупикову вуличку і там залишив авто разом із потерпілим. Чому він його покинув, не знаю. Знаю лише, що нібито покійний був живим ще до 04.00. Тобто його можна було врятувати. Я хотів поїхати до батьків Віталія, попросити вибачення, можливо, що й зроблю це, хоча винним себе не вважаю. Зрештою, суд розбереться в цій справі.
"Як убивцю мого єдиного синочка могли випустити?"
– Він убив мою дитину і має сидіти в тюрмі, – вважає Степанія ХУДИК з Драчинців, мати покійного Віталія. – Однак його випустили. Як убивцю мого єдиного синочка могли випустити? Я до Києва дійду, але цього так не залишу. У нас із чоловіком залишилася дочка-інвалід, ми на Віталія такі надії покладали! Чому убивця возив із собою рушницю, хіба не міг обійтися дрючком?
Як пригадує Степанія Миколаївна, Віталій мав перед тим якесь погане передчуття.
– Змусила його щось робити біля хати, а він подивився на мене та каже якось так сумно: "Мамо, а навіщо то робити?" – згадує жінка. – 22 липня йому мало виповнитися 22 роки. Армію перебув, а загинув вдома. Лікарі сказали, що з таким пораненням він міг жити всього три хвилини. Після його смерті на мене напав на кладовищі невідомий чоловік, потім якась машина намагалася на мене наїхати. Хтось хоче мене залякати.
Згідно з висновками судмедекспертизи, смерть Віталія Худика настала від "вогнепального проникаючого сліпого шротового поранення правої клубової ділянки з ушкодженням внутрішніх органів та грудного відділу аорти".
В обох селах зараз тривожна ситуація. Єдине, що об’єднує мешканців Ясенів і Драчинців, це те, що нізащо загинув молодий хлопчина.
– Зараз у нас заборонили танці, молодь не має куди подітися, – розповіла продавець магазину, біля якого сталася бійка. – Якби міліція сумлінно виконувала свою роботу, цього вбивства не сталося б. Село наше маленьке, понад 600 мешканців, дорослих хлопців мало, здебільшого підлітки. От і спробуй вборонитися!
Василь ГРИНЮК
25-06-2009, 11:30
Коментарів 0 Переглядів 4 788

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!