RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Підприємцям потрібно подовжити термін "перекодування," - І.Кухарчук

Біля ліцензійної палати державного реєстратора міськради люди займають черги вдосвіта, десятки з тих, кому не вистачило місця у тісних коридорах, годинами стоять на морозі.
Підприємці поспішають обміняти старий код виду економічної діяльності (КВЕД) на новий. Адже з першого січня класифікатор, згідно з яким суб’єкти господарської діяльності працювали останні сім років, вже не діятиме. І річ зовсім не у штрафах – за невчасно змінений код покарання не буде. З початку наступного року зі старими КВЕДами підприємці не зможуть звітувати про роботу.

Ігор КУХАРЧУК, адміністратор інформаційної гарячої лінії з питань підприємництва:

-Мабуть, так склалося історично, що мешканці пострадянських республік не мислять свого життя без черг. Сьогодні акценти змістилися - стоїмо в черзі за талонами, щоб здійснити реєстраційні дії по відношенню до суб’єктів господарської діяльності.

Тільки в місті Чернівці зареєстровано майже 30000 фізичних осіб – приватних підприємців. Свою діяльність вони здійснюють згідно КВЕДів ( КВЕД - код виду економічної діяльності). Цього року підприємці мали щастя працювати за двома класифікаторами, а саме: з 1 січня 2012 року набрав чинності національний класифікатор України ДК 009:2010 "Класифікація економічних видів діяльності" (далі - ДК 009:2010). Паралельно діє національний класифікатор ДК 009:005, який втратить свою чинність 31 грудня 2012 року. Відтак стає зрозумілим, щоб уникнути черг у державного реєстратора здійснювати перекодування видів діяльності потрібно було поступово.

Але ось тут і виникло питання щодо поступовості? Прості розрахунки показують: для того, щоб поступово здійснити перекодування видів діяльності для приватних підприємців, кожен реєстратор (у нас їх п’ять) мав би щодня вчиняти реєстраційні дії по відношенню до 24 приватних підприємців. Наскільки це реально?

В 2012 році 251 робочий день. Для кращого розрахунку переводимо дні у години, години у хвилини.
251 день х 8 год = 2008 годин;
2008 годин х 60 хв = 120480 хвилин.
Якщо на прийом 1 людини виділити в середньому 20 хвилин, то можемо визначити скільки фізичних осіб – підприємців впродовж року і впродовж одного дня може обслужити один державний реєстратор:
120480 хвилин : 20 хвилин = 6024 особи за рік.
6024 ос : 251 р.д. = 24 особи на день для одного реєстратора.

При умові, що буде працювати 5 реєстраторів, отримуємо навантаження 120 осіб на день. Коли ж знову наших 120 осіб помножимо на 251 робочий день, то виходить аж 30120 приватних підприємців. Здавалося би все добре, але знову постає питання: чому до відділу державної реєстрації впродовж року черги як до Мавзолею?

Тому, що окрім 30000 зареєстрованих підприємців є ще інші суб’єкти господарської діяльності: ті, що реєструються підприємцями; ті, що припиняють підприємницьку діяльність; ті, що обмінюють свідоцтва; юридичні особи, які вносять зміни до установчих документів, змінюють юридичні адреси.
Юридичні особи так само мають привести свої КВЕДи у відповідність.

За 11 місяців 2012 року державні реєстратори відділу реєстрації Чернівецької міської ради вчинили 2625 реєстраційних дій по відношенню до юридичних осіб і 5700 по відношенню до приватних підприємців. Тому можна припустити, що просте збільшення кількості державних реєстраторів не дасть очікуваного результату.
Щодо вирішення проблеми на місцевому рівні пропонуємо вивчити досвід Центру адміністративних послуг в м. Київ, коли можна зареєструватися на сайті http://ac.dozvil-kiev.gov.ua/ в особистому електронному кабінеті реєстратора і прийти до нього в зручний для себе час.
Звісно, найкращим варіантом була би автоматична заміна старих КВЕДів на нові, шляхом внесення змін в програмне забезпечення, яке використовують державні реєстратори.

Оскільки цього не було зроблено, то потрібно продовжити термін перекодування видів діяльності на 1 півріччя 2013 року, що дозволить послабити напругу в підприємницькому середовищі і дасть можливість суб’єктам підприємницької діяльності привести коди видів економічної діяльності у відповідність до нового національного класифікатора.
Редактор: Lina
16-12-2012, 12:32
Коментарів 0 Переглядів 2 960

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!