RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За контрабанду тюрми не буде

З 17 січня контрабандистів за грати не садитимуть. Зате братимуть значно більші штрафи.

"До 17 січня 2012 року різниця між кримінальною та адміністративною відповідальністю полягала лише у вартості контрабанди. Якщо вона становила 470500 гривень і більше, то наставала кримінальна відповідальність, якщо менше – адміністративна. Тепер же за незаконне переміщення товарів буде лише адміністративна відповідальність", – повідомили в Чернівецькій обласній митниці.
Щоправда, штрафи збільшили, а конфіскація товару стала безальтернативною.

– Тепер кримінальна відповідальність стосуватиметься лише контрабанди зброї, наркотиків, вибухівки, історичних цінностей, отруйних речовин, – каже начальник Департаменту розвитку митної інфраструктури та міжнародного співробітництва Держмитслужби Ігор ТИМОФЕЄВ. – Щодо товарної контрабанди, то за такі правопорушення передбачено адмінвідповідальність. Контрабанда підлягає конфіскації. Штраф становитиме 100% від вартості товару. Ми серйозно сподіваємося, що такі нововведення суттєво допоможуть у боротьбі з контрабандою. Раніше, коли митники виявляли контрабанду, то штрафні санкції були мізерні. Іноді правопорушникам навіть вдавалося уникати їх. Нині ж контрабандисти будуть неминуче оштрафовані.

Цигарки везуть із Румунії, наркотики – з Молдови

Через область найчастіше перевозять контрабандні цигарки та продукти харчування.

– Види контрабанди залежать від того, через яку ділянку кордону правопорушники намагаються її перевезти, – розповідає "МБ" начальник Чернівецької обласної митниці Юрій ЧЕРНИШ. – Скажімо, на ділянці українсько-румунського кордону найчастіше перевозять контрабанду тютюнових виробів. А на українсько-молдовському – продукти харчування, саджанці. Іноді нам трапляються й наркотичні та психотропні речовини. Середня вартість "цигаркової" контрабанди – сім тисяч гривень. Однак були в нас випадки, коли митниця вилучала цигарок на півмільйона гривень. (Микола КОБИЛЮК)


Думка

Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку:

– Існує зафіксована інформація, що рівень контрабанди в Україні зріс на понад 20%, порівняно з попереднім роком. Явище контрабанди – одне із джерел первинного накопичення капіталу. Бо є можливість дуже швидко "нагромадити" певні кошти. Головне, щоби правопорушники відповідали за контрабанду.

На цей закон позитивно впливатимуть Світова організація торгівлі та асоціація України з Євросоюзом. Остання передбачає суттєве зменшення мита. Через це зменшуватиметься інтерес у правопорушників до контрабанди.

Тому від цих змін очікуємо швидше відповідальності, а не того, якою формою відповідатиме правопорушник.


Яка відповідальність за контрабанду?

Контрабанда вартістю менш як 470500 грн
Штраф у розмірі 100% вартості цих товарів плюс його безальтернативна конфіскація, а також конфіскація транспорту, який використовували для їхнього перевезення.
Повторне порушення протягом року – штраф до 200% від вартості цих товарів.
Раніше
Штраф від 8500 до 17500 гривень або конфіскація товару і транспортного засобу.

Контрабанда вартістю понад 470 500 грн
Штраф у розмірі 100% від вартості та конфіскацію транспорту.
Раніше
Ув’язнення на термін від трьох до семи років

Як і раніше, за контрабанду культурних цінностей, вибухових речовин, зброї – ув’язнення строком від трьох до семи років.



Найгучніші випадки контрабанди на Буковині 2011 року:

Вантаж банних халатів, рушників та постільної білизни на суму майже 400 тисяч гривень за підробленими документами намагалися перевезти до України через пункт пропуску "Порубне". Митниця конфіскувала товар.

590 грамів макової соломки намагався перевезти буковинець через пункт пропуску "Росошани". Наркотики чоловік заховав у три пакети, які були загорнуті в камуфльований одяг.

Буковинці намагалися потягом перемістити книжки ХІХ століття, альбом з поштовими листівками початку ХХ ст., нумізматичні предмети часів Австро-Угорської імперії. Кожного оштрафували на 8,5 тисячі гривень.
Редактор: Igor
19-01-2012, 10:21
Коментарів 0 Переглядів 3 831

Теги -

До них можна дістатися за допомогою спеціальної карти

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.