У скільки цьогоріч обійдеться новорічний стіл? Щоби з’ясувати це, ми вирушили на ринки та до супермаркетів. Виявилося, що на окремі продукти різниця в ціні досить відчутна. Так, у магазині дешевші овочі й зелень, а також курятина й олія. Натомість на ринку можна зекономити на свинині. На кілька гривень тут дешевші також сир і яйця.
Однак сукупні витрати на більш-менш повний продуктовий набір на ринку чи в супермаркеті вийшли майже однакові – трохи більше 600 гривень. Якщо до ціни продуктів додати вартість напоїв (шампанське – від 22 гривень, горілка – від 20 гривень, сік і мінеральна вода), ціна застілля сягне 700 гривень. Вартість десерту та делікатесів ми не враховували.
Найдорожче обійдуться м’ясопродукти. Навіть кілограм вареної ковбаси прийнятної якості коштує не менше 50 гривень. А ціна кілограма домашніх ковбас на ринку сягає 130 гривень. Теляче філе на ринку коштує 70 гривень. І до свят продавці лякають ще більшим подорожчанням. Натомість у супермаркеті телятину ми взагалі не знайшли у продажу.
Овочі й фрукти на відкритих базарних прилавках нині продають, вкривши теплими ковдрами. Тож і вибирати їх не зручно, і можна придбати підмерзлий товар. Натомість перевага базарів у можливості поторгуватися – придбавши більшу кількість м’яса чи городини, можна отримати знижку.
Надія МАКУШИНСЬКА
16-12-2010, 10:42
0
4 958