RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Сезон цукроваріння в області розпочався. І для тих, хто планує запастися солодким піском, це вдалий час для купівлі якісного продукту за нижчими цінами.

– На бурякопункті у нас уже більше десяти тисяч тонн буряку, і до кінця цього тижня плануємо розпочати виготовлення цукру, – розповів Сергій БУЧКО, виконавчий директор цукрового заводу "Хрещатик", єдиного працюючого в області.

За словами керівника, завод планує переробити буряк, зібраний з приблизно 2,5 тисячі гектарів площ господарства "Хрещатик-Агро" – підрозділу цукрового заводу. Також на переробку до нас привезуть буряк із понад 600 гектарів полів Тернопільщини та з понад 400 гектарів на Івано-Франківщині. Загалом із 120-170 тисяч тонн цукрового буряку наварять 17-19 тисяч тонн цукру. Це приблизно половина потреб області (річне споживання Буковини – приблизно 40 тисяч тонн). А цукровий завод буде забезпечено роботою лише на два-три місяці.

– Зараз здешевлюємо сировину – самі сіємо буряк. Бо виробництво цукру дуже дороге. Лише газу завод за місяць споживає на 10 мільйонів гривень. А враховуючи зарплату та інші витрати, за місяць робота заводу коштує 15-17 мільйонів гривень. Поки що працюємо на кредиті. Цукор нового врожаю намагатимемося продавати не одразу, бо ціна буде невигідною. Почнемо реалізовувати тоді, коли ціна стабілізується, – каже С. Бучко.

За словами виробника, на початку сезону цукроваріння ціну солодкого піску збивають фермери-виробники буряку. Господарства здають на завод буряки, а в обмін отримують цукор. Цей цукор більшість господарств намагається одразу продати, щоб отримати живі гроші для розрахунків за кредитами та інші свої потреби. Тому охочим запастися дешевшим і якісним цукром Сергій Бучко порадив отоварюватися у найближчі місяці.

Якою буде ціна цукру нового врожаю, поки що невідомо. Задекларована в області відпускна ціна заводу на новий сезон становить 7-7,5 гривні за кілограм. А скільки коштуватиме цукор з усіма накрутками, передбачити важко.
Надія Макушинська
30-09-2010, 10:33
Коментарів 0 Переглядів 3 207

Теги -


На ці бюджетні кошти мали закупити зимовий одяг військовим

У жителів села Біла наприкінці 2023 року через підвищення напруги перегоріли електроприлади. Василь Шокостюк подав до суду та домігся компенсації від "Чернівціобленерго". "МБ" розпитав у чоловіка, як йому це вдалося.

Сергій Цюга воює майже три роки, отримав орден "За мужність" III ступеня.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.