Сезон цукроваріння в області розпочався. І для тих, хто планує запастися солодким піском, це вдалий час для купівлі якісного продукту за нижчими цінами.
– На бурякопункті у нас уже більше десяти тисяч тонн буряку, і до кінця цього тижня плануємо розпочати виготовлення цукру, – розповів Сергій БУЧКО, виконавчий директор цукрового заводу "Хрещатик", єдиного працюючого в області.
За словами керівника, завод планує переробити буряк, зібраний з приблизно 2,5 тисячі гектарів площ господарства "Хрещатик-Агро" – підрозділу цукрового заводу. Також на переробку до нас привезуть буряк із понад 600 гектарів полів Тернопільщини та з понад 400 гектарів на Івано-Франківщині. Загалом із 120-170 тисяч тонн цукрового буряку наварять 17-19 тисяч тонн цукру. Це приблизно половина потреб області (річне споживання Буковини – приблизно 40 тисяч тонн). А цукровий завод буде забезпечено роботою лише на два-три місяці.
– Зараз здешевлюємо сировину – самі сіємо буряк. Бо виробництво цукру дуже дороге. Лише газу завод за місяць споживає на 10 мільйонів гривень. А враховуючи зарплату та інші витрати, за місяць робота заводу коштує 15-17 мільйонів гривень. Поки що працюємо на кредиті. Цукор нового врожаю намагатимемося продавати не одразу, бо ціна буде невигідною. Почнемо реалізовувати тоді, коли ціна стабілізується, – каже С. Бучко.
За словами виробника, на початку сезону цукроваріння ціну солодкого піску збивають фермери-виробники буряку. Господарства здають на завод буряки, а в обмін отримують цукор. Цей цукор більшість господарств намагається одразу продати, щоб отримати живі гроші для розрахунків за кредитами та інші свої потреби. Тому охочим запастися дешевшим і якісним цукром Сергій Бучко порадив отоварюватися у найближчі місяці.
Якою буде ціна цукру нового врожаю, поки що невідомо. Задекларована в області відпускна ціна заводу на новий сезон становить 7-7,5 гривні за кілограм. А скільки коштуватиме цукор з усіма накрутками, передбачити важко.
Надія Макушинська
30-09-2010, 10:33
0
3 188