RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Трохи більше 686 мільйонів гривень становить міський бюджет Чернівців на 2010 рік. Такий його розмір затвердила сесія міської ради.

– Торік бюджет становив 620 мільйонів гривень, цього року він зріс, – розповів начальник фін­управління міста Євген ПРОКОПЕЦЬ. – Цей бюджет задовольняє потреби існування міста, але на розвиток немає нічого. Місто не зможе ні будувати, ні навіть розпочинати ремонт нових об’єктів. Єдине, що нам вдалося, – виділити 5,5 мільйона на дороги.

Зростуть видатки на бюджетні сфери – освіту, охорону здоров’я, культуру. Так, порівняно з минулим роком, видатки на освіту зросли на 18% – до 186 мільйонів, охорону здоров’я – 26,6% – до 116 мільйонів, культуру – на 29% – до 17,7 мільйона. Однак левова частка коштів піде на виплату зарплат, на розвиток галузей виділяють мізер.
Жодного нового об’єкта цього року місто не розпочинатиме, а житлово-комунальному господарству грошей вистачить лише на утримання.

Насамперед – виплатити борги

Цього року місто насамперед планує нарешті розрахуватися з боргами за підготовку до 600-ліття – досі підрядникам не виплачено 28 мільйонів гривень.

– Будемо розраховувати лише на власні сили, – прокоментував бюджет міський голова Микола ФЕДОРУК. – Однак всі борги обов’язково виплатимо. Перший транш – понад 10 мільйонів – проведемо до середини травня. Також потрібно заводити в місто додатковий ресурс. Так, профільні міністерства мають кошти на реалізацію пілотних проектів. Зокрема можна додатково отримати не менше 10 мільйонів на житлово-комунальне господарство, якщо подавати до міністерства документи. Те саме стосується й інших відомств.

Головними "годувальниками" бюджету є самі чернівчани – податок з доходів фізичних осіб нині становить понад 60% доходів загального фонду.

До бюджету розвитку планують залучити 28 мільйонів гривень, але всі ці кошти підуть на виплату боргів за підготовку до 600-ліття. Приватизація вже себе вичерпала і відчутно поповнити бюджет не зможе.

– Як голова профільної комісії роблю співдоповідь вже восьмий рік поспіль, – сказав голова постійної комісії з питань економіки бюджету і фінансів Володимир ПРОНІН. – Якщо пригадати попередні бюджети, то при обговоренні депутати завжди висловлювали лише негатив, завжди не вистачало коштів. Зараз це 90 мільйонів за запитами головних розпорядників, раніше було менше. 2002 року при бюджеті розміром 85 млн грн не вистачало 25 млн, 2004-го при бюджеті 168 млн – 38 млн, 2009-го при бюджеті 620 млн – 40 млн. Але щоразу, попри всі негаразди, ми з честю виходили з непростих ситуацій. Навіть украй важкого 2009 року місто всі основні завдання вирішило. Хоча з боргами за підготовку до 600-ліття нам розрахуватися не вдалося. Хочу звернутися до всіх директорів та керівників – треба платити зарплату не "в конвертах", як би важко це не було. Якщо на зарплати повністю нараховуватимуть податки, місто матиме достатньо коштів для вирішення всіх проблем.

На харчування хворого – три гривні

На адресу бюджету пролунали і критичні зауваження. Зокрема вони стосувалися недостатнього фінансування освіти і особливо охорони здоров’я. Так, на медикаменти на одного хворого на день з бюджету виділятимуть лише 3,19 гривні, на харчування – 2,96 гривні.

Традиційні закиди у "дерибані" висловив на адресу бюджету депутат Василь ЗАБРОДСЬКИЙ. Його зауваження стосувалися ремонту міжбудинкових проїздів, на які цього року виділили 3,3 млн грн. Депутат вважає цю статтю розтринькуванням коштів, адже їх використовують нераціонально, на відремонтованих дорогах вже через рік утворюються ями. На його думку, краще акумулювати гроші і повністю відремонтувати всі дороги в одному мікрорайоні, а не так, як це робили на бульварі Героїв Сталінграда.

Інші зауваження Василя Забродського стосувалися видатків на утримання парків, телебачення і газет, фінансування безкоштовних сеансів у кінотеатрах.

Нам ще можуть позаздрити

– Цей бюджет – не найгірший, – переконаний Микола Федорук. – Він складний і жорсткий, але реальний. Його можна виконати. Треба шукати резерви, зокрема у прихованих зарплатах. Наводжу приклад – у тролейбусному управлінні середня зарплата – 1400 гривень. А зарплата перевізників на міських маршрутах – 727 гривень. Чи працюватиме водій за 727 гривень? Треба виводити бізнес з тіні, адже податок з доходів громадян – головне джерело наповнення бюджету.

Водночас керівництво міста переконане, що впродовж року бюджет будуть коригувати у бік збільшення.

– Проект бюджету було подано лише за кілька днів до розгляду, тож ми не мали багато часу на обговорення і отримання відповідей, – сказав голова фракції БЮТ Анатолій ЧЕСАНОВ. – Бюджет збалансований, з 2001 року він зріс майже у 10 разів. Але, на жаль, немає достатньо коштів на освіту і охорону здоров’я, все ще не змогли розрахуватися з боргами. Але на найнеобхідніше вистачить. Гадаю, багато міст України навіть можуть нам позаздрити. 
Ігор ДОВГАНЬ
dovgan@molbuk.cv.ua
14-05-2010, 12:38
Коментарів 0 Переглядів 3 457

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!