RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Шостого травня у більшості обмінників Чернівців неможливо було здати євро. Так, в касах "Укрсоцбанку", "Ощадбанку", банку "Таврика" нам не вдалося обміняти 200 євро. У відповідь касири казали, що або не міняють євро, або у них закінчилися гривні. Обміняти 200 євро вдалося в обміннику "ПриватБанку". Щоправда, за євро там давали лише 9,95 гривні. Тоді як у інших банках – більше десяти гривень.

– Від середи євро почало стрімко дешевшати. І жоден банк за таких обставин не буде купувати євро, – сказала Наталія КОНДРАТЕНКО, начальник валютного відділу облуправління "Ощадбанку". – Почалася паніка, всі кинулися здавати євро. Лише у середу наш банк в області купив у населення удвічі більше євро, ніж завжди. Це традиційна ситуація – щойно курс стрибає, буковинці масово здають валюту. А потім приходять у касу і благають віддати їм гроші назад за старим курсом. Крім того, зараз всі зусилля спрямовуємо на виплату пенсій і не можемо видавати великі суми гривень за обмін євро. Однак у касах ми приймали євро. Хіба що суми по 7-10 тисяч могли не обмінювати.

Н. Кондратенко радить буковинцям не поспішати з обміном і не здавати великі суми, які заощаджували роками. "Розумні люди зараз кладуть євро на депозит, – зауважила фахівець. – Із середи у нас відбувся масовий притік євро на вклади тривалістю місяць-два. Це вигідно, бо навіть якщо євро ще на кілька копійок подешевшає, ці втрати перекриють відсотки із депозиту".

У каси не встигають завозити гривні

– Ми приймаємо євро, – каже Галина ШИЛЕПНИЦЬКА, начальник відділення банку "Таврика". – Але є певні ліміти в касі. Якщо зранку нам здали велику суму євро, у касі може не бути можливості далі приймати євро, бо є ще виплати за депозитами тощо – лише через це клієнтові можуть відмовити в обміні. Зараз дуже багато охочих здати євровалюту – і через падіння курсу, і через сезонний фактор. У цей час щороку заробітчани приїжджають додому і здають валюту.

– Ні масового здавання євро, ні масової купівлі шостого травня не було, – розповіла Наталія РАБИК, головний позиціонер Чернівецької філії "ПриватБанку". – Кількість проданої і купленої європейської валюти банком за цей день – приблизно на середньому рівні. Трохи більшу суму євро, ніж завжди, буковинці здали у перші дні травня, але пов’язано це, найімовірніше, не з коливанням курсу, а з традиційними витратами у святкові дні. Євро наші обмінники приймають без обмежень.

За словами Н. Рабик, буковинці традиційно під час подібних стрибків панікують і починають здавати валюту. Однак цього разу вони поводяться більш розсудливо. "Найімовірніше, нинішній курс – мінімальний, – вважає Н. Рабик. – Він протримається кілька днів і почне зростати. Хоча аналітики прогнозують нестабільність європейської валюти впродовж двох років, аж доки не вирішаться проблеми в Євросоюзі. І панікувати в цій ситуації тим, хто тримає заощадження в євро, не варто".

У Чернівецькому відділенні "Укрсоцбанку" також повідомили, що заборони на прийом євро немає. Запроваджено лише ліміт – приймають не більше тисячі євро в одного клієнта.

Доля валюти вирішиться 19 травня

Шостого травня євро рекордно подешевшав. В українських обмінниках, порівняно з попереднім днем, курс впав приблизно на 20 копійок. Учора євро купували в середньому за 10,09 гривні, а продавали по 10,37 гривні.

А на світових торгах курс євровалюти подолав психологічну межу – 1 долар 28 центів. Це найнижча вартість єдиної європейської валюти з березня минулого року.

Такий стрибок вдарить по кишенях буковинців, адже чимало з них отримують перекази в євро від родичів-заробітчан. У нашій області традиційно банки купують у населення удвічі більше євро, ніж продають.

Курс євро падає в світі через проблеми в Греції. Вирішальним для курсу євро має стати 19 травня – день, коли Греція повинна буде виплатити 50 мільярдів євро за зовнішніми боргами. Якщо доти Греція не отримає фінансову допомогу від Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду, то вона змушена буде піти на дефолт.

До кінця року курс європейської валюти в Україні може знизитися до 9,50-9,60 грн/євро. Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру "FOREX CLUB" Микола ІВЧЕНКО. За його словами, можливо, що найближчим часом з подібними проблемами зіткнеться Португалія і також змушена буде звертатися по допомогу, що також не сприятиме зміцненню європейської валюти.

Надія МАКУШИНСЬКА
7-05-2010, 10:36
Коментарів 0 Переглядів 4 940

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.