RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Квартири розбирають ще на етапі котловану

Більшість забудовників, які зводять багатоповерхівки у місті Чернівці, відновили роботу. Після тривалого застою на будмайданчиках знову кипить робота, а плакати на зведених будівлях заманюють покупців вигідними кредитами, знижками та іншими бонусами.

Забудовники розповідають, що ціни на нове житло у місті Чернівці порівняно з докризовим рівнем суттєво не змінилися. А також відзначають збільшення попиту: якщо восени чи взимку охочі купити квартиру лише розчаровано оглядали завмерлі крани й безлюдні "коробки", то зараз, спостерігаючи за активною добудовою, наважуються купувати.

– Зводимо проект на вулиці Червоноармійській, – розповіла менеджер з продажу ТОВ "Західна автомобільна компанія" Наталія СУВОРОВА (замовник комплексу "Фортеця-люкс"). – Він складається з восьми блоків по шість-дев’ять поверхів кожен. У першу чергу проект готуємося ввести в експлуатацію приблизно у другому кварталі наступного року.

За словами менеджера, квадратний метр майбутніх квартир продають за 1000-1100 доларів (у гривнях за курсом НБУ). При цьому однокімнатні квартири мають площу від 35 до 45 "квадратів", двокімнатні – від 80 до 82, трикімнатні – 94.

Відновити роботи вдалося завдяки кредитуванню. У той час, як інші банки практично не кредитують незавершене житло, компанії вдалося налагодити співпрацю з одним із банків, який видає позики лише на купівлю квартир у їхньому комплексі. "Люди приходять, бачать, що будівництво ведеться і потихеньку розкуповують житло. Звертаються і заробітчани – дехто навіть з-за кордону телефонує, але є і покупці, які працюють в області", – каже Наталія Суворова.

Квадратні метри подорожчають на 20 відсотків

ТОВ будівельна фірма "Чернівціжитлобуд" зводить багатоповерхівки у різних районах міста Чернівці – на вул. Будівельників, 26, Кармелюка, 135А, Головній,119А, Червоноармійській, 55. "Ми навіть у розпал кризи не припиняли будівництво, – розповів директор з будівництва "Чернівціжитлобуду" Володимир МОРОЗ. – А за підсумками першого кварталу навіть маємо ріст площі зведеного житла на 60%. Це завдяки гнучкій системі оплати і ціні квадратного метра".

За словами забудовника, клієнти компанії користуються своєрідною розстрочкою: щомісяця сплачують лише за фактично виконані роботи, а сума авансу становить 5%. Квадратний метр, залежно від поверху і типу квартири, коштує від 4,5 до 5 тисяч гривень. Однак собівартість будівництва поступово зростає.

– Зараз значно подорожчав цемент, удвічі зросли ціни на арматуру, – пояснює Володимир Мороз. – Це вплине на вартість житла. Квадратний метр подорожчає приблизно на 15-20 відсотків. А подешевшати будматеріали можуть, лише якщо знизяться ціни на енергоносії й сировину, що потребує відповідного державного регулювання.

Приблизно половина покупців житла, за словами В. Мороза, – заробітчани. При цьому попит на нові квартири у місті Чернівці залишається стабільним. З одного боку, чимало охочих придбати житло зараз дізналися про зростання цін і вичікують. З іншого, багато буковинців купують квартири не для житла, а тому, що не бачать інших більш надійних способів для вкладення вільних грошей.

Двокімнатне житло в дефіциті

– Найбільший попит на квартири невеликої площі, одно- і двокімнатні, – розповіла провідний інженер планово-виробничого відділу ВАТ "ПМК-76" Любов ГЕМБІЦЬКА. – Ми зараз зводимо дев’ятиповерхівки на вул. Червоноармійській,160, та проспекті Незалежності,116 м. Чернівці. На вул. Червоноармійській лише котлован є, а двокімнатні квартири майже всі розкупили, лише на верхніх поверхах залишилися.

Квадратний метр у новобудовах "ПМК-76" коштує від 5800 до 6800 гривень. Площа квартир – 46 кв. м (однокімнатні), 64 - 66 (двокімнатні) та 86 -90 (трикімнатні).

– Попит на нове житло є. Тому плануємо нові проекти – будемо будувати багатоповерхівки на вул. Червоноармійській,150, та проспекті Незалежності, 92З у місті Чернівці. І минулого року ми працювали, не заморожували будівництво, – зазначає фахівець. – Люди і без кредитів розкуповують житло ще задовго до здачі. Це свідчить про те, що у Чернівцях є перспективи для житлового будівництва.

Надія МАКУШИНСЬКА
makushinska@molbuk.cv.ua
29-04-2010, 12:40
Коментарів 0 Переглядів 6 016

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.