RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Iноземці вкладають гроші у наші сади й дороги

Минулого кризового року за темпами збільшення іноземних інвестицій Буковина посіла восьме місце в Україні. Якщо у більшості областей зменшувалися капіталовкладення, то у наш край іноземці інвестували на три відсотки більше коштів, ніж 2008-го. На початок року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, вкладених в економіку області, становив 61,9 мільйона доларів.

– В умовах загрози світової продовольчої кризи вигідним для іноземців стало інвестування в агропромисловий комплекс, – пояснює Микола КАЛІНОВСЬКИЙ, начальник відділу транскордонного співробітництва та залучення іноземних інвестицій управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА. – Привабливе для іноземців вирощування овочів та фруктів, зернових та інших культур. Цю продукцію частково вивозять за кордон, частково залишають в області.

Найбільше область завдячує приростом інвестицій Кіцманщині. Торік тут створено ТОВ "Інтерагроком" – агропромисловий комплекс з вирощування й переробки овочів та фруктів. Також зросли інвестиції у сільськогосподарські підприємства Глибоцького району.

Кризові явища внесли свої корективи в галузеву структуру інвестицій. Окрім сільськогосподарських підприємств, вигідним стало інвестування у транспортну галузь напередодні проведення Євро-2012. Іноземці вкладають кошти у приватні підприємства, що займаються ремонтом і реконструкцією доріг. Натомість машинобудування, добувна промисловість та будівництво найбільше потерпіли від кризи.

Найбільшим підприємством з іноземними інвестиціями в області залишається "Букофрут" (виготовляє яблучний концентрат та яблучну арому). Серед лідерів також "Декор-Україна" (виробництво металевих дверей, металоконструкцій, будматеріалів – інвестиції з Туреччини), "Мітаче" (виробництво паркету – інвестиції з Італії), компанія "Болена" (виготовляє металопластикові вікна й двері – інвестиції зі США). Усього про наявність прямих іноземних інвестицій прозвітувало 246 підприємств області.

У розрахунку на одного мешканця регіону сума інвестицій торік становила 68,7 долара. Це значно менше, ніж у середньому в Україні (869 доларів). Однак, за словами Миколи Каліновського, порівнювати ці цифри не можна: "У нашій області іноземні інвестиції вкладають переважно у малі підприємства, рідше – в середні. У нас немає таких потужних виробництв, як на сході України. Відсутність генерального інвестора в нашій області має і свої переваги – це спонукає до активізації внутрішнього капіталу, завдяки чому торік у Чернівцях відкрито і гуртовий ринок "Дари Буковини", і центр розваг "Панорама".

Якщо досі в економіку області вкладали кошти інвестори з 45 країн, то 2009 року географія розширилася до 47. Торік іноземний капітал вперше було внесено до статутного фонду підприємств області з Індії та Сирії.

На 2010 рік фахівці прогнозують приріст інвестицій з-за кордону в економіку області на чотири відсотки. "Ми прогнозуємо невисокий відсоток у зв’язку з кризовими явищами, – пояснив М. Каліновський. – Є проблеми з отриманням кредитів, неповерненням ПДВ, валютними операціями. Також негативно впливають політична нестабільність, відсутність бюджету, низька платоспроможність населення. Очікується, що цього року найбільше зростуть вкладення в агропромисловий комплекс та транспортну галузь".
Надія МАКУШИНСЬКА

НА ЗАМІТКУ
Промислові підприємства краю отримали 2009 року 61,2 відсотка від загальної суми іноземних інвестицій.
Обсяг прямих іноземних інвестицій у сільське та лісове господарство зріс більш ніж удвічі (112 відсотків до початку року), у сфері гуртової торгівлі на 25,2 відсотка.
Приріст іноземного капіталу у сфері транспорту та зв’язку становив 27,5 відсотка.
11-03-2010, 12:09
Коментарів 0 Переглядів 3 841

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.