Перед вихідними стався стрибок цін на цукор. На ринках його продавали за десять гривень за кілограм. Але десять гривень – не межа. Через дефіцит ціна солодкого продукту може продовжувати зростати.
Від початку року вартість цукру виросла від трьох гривень до десяти. Поки що солодкий продукт у гастрономах можна знайти по 8,50 гривні за кілограм, а на ринках дешевше "червонця" годі й шукати.
– Подорожчання зумовлене дефіцитом цукру в країні загалом, – пояснює заступник начальника відділу контролю цін на ринку послуг і продовольства Державної інспекції з контролю за цінами в області Михайло МАТЬЯШ. – Вітчизняним виробникам працювати нерентабельно. Виробництво в країні скоротилося на третину. А в області майже весь цукор завезено з Тернопільської, Волинської та Вінницької областей. Його відпускні ціни виробники декларують від 7,10 до 7,50 гривні за кілограм. Вартість фасованого на 1,0-1,50 гривні дорожча. Окрім того, тенденція до подорожчання спостерігається на світовому ринку, оскільки в основних виробників Індії та Бразилії – неврожай. Тут український виробник ніяк не може вплинути на ціни. Про подешевшання в майбутньому говорити не доводиться, навпаки – ціни й далі повзтимуть догори. Так триватиме до літа, доки найбільші світові виробники цукру не зберуть врожаї. Єдине, що може стримати нинішню ціну – поставки цукру з Білорусі.
Контролювати ж ріст цін на ринках Державна інспекція з контролю за цінами в області не має права до першого січня 2011 року, оскільки діє мораторій на здійснення державного контролю щодо суб’єктів малого підприємництва". Про це йдеться в Законі "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні".
– У нас на заводі є певні запаси, ціна на які дещо нижча від роздрібної, – розповідає гендиректор цукрового комбінату "Хрещатик" Сергій БУЧКО. – Але їхньої кількості не достатньо, щоби вплинути на ціни в області. У майбутньому динаміка росту цін значною мірою залежатиме від того, де закуповуватимуть цукор. Ціна не надто зросте, якщо його закуплять у Білорусі та Росії, які не так сильно відчувають вплив долара.
– Цукровиробнича галузь країни в складному становищі, – каже Сергій Бучко. – Посіви цукрового буряку зменшились в 20 разів. Якщо раніше площа засівів становила один мільйон гектарів, то зараз вона становить 50 тисяч гектарів. Цукровий комбінат "Хрещатик" працює завдяки власним посівам цукрового буряку. Цьогоріч ми плануємо збільшити площу посівів.
Михайло САЛІТРА