На продовольчих ринках краю відчутно подорожчали овочі. За даними Держінспекції з контролю за цінами, з 11 до 20 січня на 20-30 копійок подорожчали картопля, капуста, буряк, цибуля. Зростання вартості овочів, за словами начальника держіспекції Віктора Лащака, спричинене сезонним фактором – скороченням у зимовий період запасів овочів.
Серед інших продуктів харчування найбільше подорожчав цукор – тепер він коштує більше восьми гривень за кілограм. Зростання роздрібних цін на солодкий продукт, а також на олію соняшникову, яйця пояснюється тим, що розташовані за межами області виробники цих товарів підвищили гуртово-відпускні ціни.
Також впродовж другої декади січня в магазинах області зросла вартість різних видів хліба на 8-15 копійок за кілограм. Підвищив ціну на хліб не лише найбільший його виробник в області – Чернівецький хлібокомбінат, а й приватні пекарні.
За словами начальника Держінспекції Віктора Лащака, слід очікувати незначного збільшення цін на цукор та олію соняшникову внаслідок збільшення оптово-відпускних цін виробників. На інші продовольчі товари фахівець прогнозує відносну стабільність цін.
Надія ВАСИЛИШИН
Як зросли ціни на ринках
(з 11 по 20 січня)
Картопля – на 6,3% (з 3,20 грн/кг до 3,40 грн/кг).
Капуста – на 7,8% (з 3,58 грн/кг до 3,86 грн/кг).
Буряк – на 5,8% (з 3,80 грн/кг до 4,02 грн/кг).
Цибуля – на 3,7% (з 4,10 грн/кг до 4,25 грн/кг).
Олія соняшникова – на 1,8% (з 10,29 грн/л до 10,48 грн/л).
Яйця курячі – на 3,6% ( з 7,72 грн/дес. до 8,00 грн/дес.).
Цукор – на 10,1% (з 7,45 грн/кг до 8,20 грн/кг).