Улітку зазвичай є можливість підзаробити школярам та студентам. Наприклад, 17-річна студентка училища №3 Ірина КУНИЦЬКА минулого літа працювала офіціанткою на літньому майданчику готелю "Буковина". Зізнається, що було важко: з 08.00 до 14.00 дівчина була на практиці, а вже на 15.00 поспішала на роботу і працювала там до вечора.
– Дуже втомлювалася, бо майданчик великий за площею, людей багато – і потрібно було багато бігати, – розповідає Ірина. – Клієнти були різні, але неприємних інцидентів не траплялося. Моє коло знайомих там значно розширилося. Пропрацювала офіціанткою місяць і заробила 600 гривень. Витратила гроші на одяг, розваги, ласощі. Цього літа хочу працювати за професією, адже за спеціальністю я – перукар-модельєр. Влаштуюся до перукарні, де працює моя мама. Обіцяють платити 50 відсотків від виробітку. Мама розповідає, що перукарі, які мають своїх клієнтів, можуть заробити 200-300 гривень на день. А тим, у кого немає клієнтів, доводиться важче. Я вже маю клієнтів – це мої подруги. З них і почну.
У міській молодіжній біржі праці повідомили: вакансій для молоді взагалі немає.
"Якщо раніше ми могли забезпечити роботою навіть на неповний робочий день, то тепер взагалі не можемо знайти робочих місць, – розповіли на біржі. – Ми скрізь розмістили оголошення для роботодавців, але поки що "глухо".
Зате в акціонерному товаристві відкритого типу "Трембіта", за словами голови правління Стелли СТАНКЕВИЧ, робота знайдеться. Потрібно обрізати нитки, прасувати, шити вручну. При цьому вам має бути не менше 16 років. Робочий день – чотири години. Заробіток, як зауважила пані Станкевич, залежить від виробітку.
Потрібні працівники й у туркомплексі "Аква-плюс", зокрема офіціанти, помічники кухаря. "Офіціантами мають бути молоді жваві люди (можуть бути і школярі, і студенти) з приємною зовнішністю, – повідомило керівництво комплексу. – Їм доведеться багато працювати. До помічників кухаря вимог більше. У них повинна бути хоча б якась кулінарна освіта, адже доведеться не просто картоплю чистити. Наприклад, це можуть бути студенти кулінарного технікуму. Спочатку усі стажуються від двох днів до тижня. За стажування не платимо. Якщо молоді люди нам підійдуть, ми їх візьмемо на роботу.
Рекламній компанії "Стім" на роботу потрібні дизайнери (інтер’єру, логотипів, одягу, буклетів тощо) та комерційні менеджери.
– Нам не важливий вік, головне, щоби мали бажання працювати, – запевнив директор компанії Сергій КУЛІПАНОВ. – Графік вільний, але працівник повинен у будь-яку хвилину виконати замовлення. Зарплатня залежить від виробітку.
Невтішну інформацію повідомила й директор кадрової компанії "Протеже" Олена САНДУЛ: "Для школярів вакансій взагалі немає. Та й для студентів їх не більше десятка. Потрібні офіціанти, бармени, помічники кухарів до кафе, ресторанів, закладів швидкого харчування. Також молоді люди потрібні на виїзд до Криму працювати в закладах швидкого харчування. Але тут уже важко гарантувати надійність такої роботи. Взагалі зараз сутужно не тільки з тимчасовою, а й із постійною роботою. Майже всі роботодавці тепер вимагають досвіду роботи. А де ж студентам взяти цей досвід? На жаль, якщо минулими роками в нас черги стояли за студентами, які хочуть підзаробити влітку, то зараз тихо. Скільки років працюю, такого застою не було".
Тим, хто шукає тимчасову роботу, Олена Сандул радить звертати увагу на оголошення в закладах громадського харчування . Також запитувати про роботу в закладах із літніми майданчиками, виносною торгівлею.
Галина МАРКІВ
18-06-2009, 11:15
0
3 502