Свинина і яловичина дешевшають, натомість м’ясо курей стає дедалі дорожчим. Перевірено, що це сезонна тенденція, яка триватиме до кінця літа.
За останню декаду травня на прилавках області курятина подорожчала приблизно на півтора-два відсотка (до 18,8 гривні за кілограм тушки). Свинина і яловичина за цей же час подешевшали приблизно на відсоток (до 40,5 та 39,5 гривні за кілограм).
– До кінця літа ціни на м’ясо птиці стабільно зростають ось уже третій рік, – розповів Михайло МАТЬЯШ, заступник начальника відділу контролю цін на ринку послуг і продовольства Держінспекції з контролю за цінами в області. – Лише в серпні вони сягають максимального рівня і до вересня починають знижуватися. Такі ціни встановлюють немісцеві виробники – в області продається продукція марок "Наша ряба", "Гаврилівські курчата" і "Чеботурка". Щодо телятини та свинини, то значно подешевшати вони не можуть – для цього немає причин.
На початок червня в більшості регіонів країни відбулося зниження закупівельних цін на велику рогату худобу і свиней у живій вазі, що пов’язано зі зниженням попиту з боку переробників і кінцевих споживачів на червоне м’ясо, повідомила УНІАН експерт із ринків м’яса і м’ясопродуктів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Єлизавета СВЯТКІВСЬКА. Високий попит на птицю фахівці пояснюють тим, що зменшується купівельна спроможність і переробників, і населення. Вони відмовляються від дорожчих яловичини та свинини і переходять на дешевшу курятину.
Надія МАКУШИНСЬКА
5-06-2009, 10:54
0
2 359