RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Пенсіонерка Вікторія Петрівна живе в невеликому дачному будиночку в районі вулиці Горіхівської у Чернівцях. Свою трикімнатну квартиру жінка здає в оренду. Каже, що жодних незручностей не відчуває – їй подобається доглядати за грядками і квітником, а кошти від орендарів стають непоганою доплатою до пенсії.
– Влітку і минулими роками часто ночувала на дачі, – розповіла жінка. – А цієї весни знайомі запропонували орендувати мою квартиру, я й погодилася. На дачі є все для нормального життя. Газ не підведено, але електроплитку і невелику піч маю. Згодилися здавати квартиру за тисячу гривень на місяць. Знаю, що можна й дорожче, але то знайомі, і комунальні послуги вони сплачуватимуть. А так би квартира усе літо була порожньою.
Фахівці з нерухомості охоче погоджуються виступати посередниками для тих, хто бажає здати вільне житло навіть на нетривалий термін. При цьому кажуть, що значно вигідніше шукати орендарів не на місяць чи сезон, а подобово.
– Якщо здавати квартиру лише на літо, орендарів знайти реально, – каже представник агентства нерухомості Вадим МИКОЛАЙОВИЧ. – Щоправда, на короткий термін важче знайти клієнтів. Люди, які винаймають житло, переважно розраховують там жити мінімум півроку-рік. Щоправда, якщо у квартирі зроблено євроремонт, вона повністю умебльована, знайти постояльців буде значно легше. У цьому випадку набагато вигідніше здавати житло не помісячно, а подобово. Якщо за облаштовану однокімнатну квартиру за місяць можна отримати 200 доларів, то за добу – 150-180 гривень.
Однак, разом із вищими заробітками, подобова оренда принесе господарям більше клопоту. Адже ріелтери лише шукають охочих поселитися в квартирі, а господар сам з ними зустрічається, передає і забирає ключі.
Чернівчан, які постійно підробляють здачею в оренду своїх квартир, за словами ріелтерів, досить багато. Це дозволяє не лише зекономити на сплаті комунальних послуг за "зайву" квартиру, а й отримати дохід. При цьому, якщо користуватися послугами посередників, ріелтерові потрібно буде віддати приблизно 50 відсотків від ціни місячної оренди житла.
Орендовані подобово квартири стають для клієнтів альтернативою готелям – ціна приблизно та ж, зате в квартирі є кухня, побутова техніка, більше зручностей. Дехто винаймає житло на кілька місяців на час ремонту у власній квартирі.
Громадяни, які надають в
оренду нерухомість (квартири, кімнати, будинки тощо), зобов’язані самостійно нараховувати та сплачувати податок із доходів фізичних осіб до бюджету за ставкою 15 відсотків, повідомив відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Державної податкової інспекції у місті Чернівці. Податок сплачують впродовж 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу. По закінченні року такі люди повинні подати декларацію про доходи до податкової інспекції за місцем проживання.
Якщо здавати в оренду житло легально, то, за словами податківців, власник квартири застрахує себе від можливих проблем із
мешканцями. Адже у разі, якщо ті пошкодять майно, затоплять сусідів чи завдадуть інших збитків, власник зможе відстояти свої права. Договір оренди нерухомого майна підлягає нотаріальному посвідченню. Цей посвідчений договір оренди береться до уваги в разі потреби правового захисту власника нерухомості від неправомірних дій орендаря.
Чернівецький міськвиконком встановив мінімальну вартість місячної плати за орендоване нерухоме майно (без врахування податку на додану вартість).

2009 РОКУ МІНІМАЛЬНІ
СТАВКИ СТАНОВЛЯТЬ:
вартість одного квадратного метра для некомерційної діяльності, у тому числі для проживання фізичних осіб, – 4,5 гривні;
вартість одного квадратного метра для виробничої діяльності –
9,0 гривні;
вартість одного квадратного метра для комерційної діяльності – 13,5 гривні.

ЦІНИ
За скільки можна здати квартиру в Чернівцях:
однокімнатна – 150-200 гривень за добу; 120-200 доларів + компослуги за місяць;
двокімнатна – 200-250 гривень за добу; 130-380 доларів + компослуги за місяць;
трикімнатна – 200-300 гривень за добу; 200-500 доларів + компослуги за місяць.
Надія МАКУШИНСЬКА
4-06-2009, 12:00
Коментарів 0 Переглядів 5 720

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.