Подорожчання м’яса та цукру найближчим часом прогнозує
держінспекція з контролю за цінами.
За словами начальника інспекції з контролю за цінами в Чернівецькій області Віктора ЛАЩАКА, дорожчання м’яса – сезонний чинник, бо якщо пропозицій свинини на ринку достатньо, то телятини і яловичини буковинці вирощують і здають на переробку мало. Крім того, даються взнаки наслідки липневої повені, коли багато худоби було знищено.
Нарікають на нестачу яловичини і місцеві виробники, які не можуть забезпечити виробництво місцевою сировиною, і їм доводиться закуповувати м’ясо у
сусідній Польщі.
"Вітчизняний цукор теж буде дещо дорожчати, оскільки посівні площі під цукровий буряк скоротилися", – каже Віктор Лащак.
У січні вітчизняні виробники в середньому підвищили вартість цукру на шість відсотків, у лютому солодкий продукт теж дорожчатиме. В асоціації "Український клуб агробізнесу" пояснюють, що вартість сировини впродовж 2008 року знижувалася і цукор дешевшав. Але від початку 2009 року спостерігається інша тенденція – виробники підстраховуються, щоби не вийшло, що цукор продадуть дешево, а сировину купуватимуть дорого.
Марина КАРАСЬОВА
27-01-2009, 12:06
0
2 681