RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Епідемія насувається

Епідемічний поріг із захворювання на ГРВІ у Чернівцях перевищено на 12 відсотків, повідомляє міська надзвичайна протиепідемічна комісія. Так, станом на 29 листопада у Чернівцях зареєстровано понад 24 тисячі випадків ГРВІ. Майже 60 відсотків хворих – діти віком до 18 років.

Кореспонденти "МБ" перевіряли, чи є підстави для оголошення карантину в школах.

У гімназії – вже масковий режим

Школярів гімназії №4 працівники їдальні вже обслуговують у масках. 20 відсотків учнів станом на 29 листопада захворіли на гострі респіраторні захворювання. Із 31 учня 7-А класу на уроках були лише 19 дітей.

– На початку минулого тижня рівень захворюваності серед школярів становив 18 відсотків, а до кінця тижня відсоток хворих зріс до 21, – каже директор гімназії №4 Іван СОЛТИСІК. – Якщо ще кілька днів буде сира погода, хворих може побільшати.

Більше школярів занедужало у початковій школі. У середній школі хворіють учні 5-6 класів. А старшокласники хворіють мало.

– Якщо учень приходить із нежитем, відправляємо додому, – говорить директор. – Минулого року захворіли 30 відсотків дітей.

У школі №5 захворіли лише вісім відсотків школярів – у 8-А із 26 учнів відсутні троє.

– Минулого року хворіли 30 відсотків школярів, – каже директор школи №5 Світлана ЖУКОВСЬКА. – Але у початковій школі під час епідемії була стовідсоткова явка.

– Упродовж останніх двох тижнів займаємося профілактикою. Цибулю даємо у харчоблоці. І нагадуємо про вживання цибулі вдома, – говорить директор. – Студенти-медики читали дітям лекції про те, що треба робити під час грипу.

В інших школах міста також поки що хворіє мало дітей. Так, у школі №1 із 529 учнів відсутні через хворобу 86, у школі №27 із 1011 учнів захворіли 99.

– Торік ми не підлягали закриттю, але через загальний карантин були змушені припинити навчання, – каже директор школи №1 Марія ГАЛУЗІНСЬКА. – Зараз хворіють епізодично – найбільше у молодших класах.

– Станом на вчора захворіли 9,8 відсотка учнів. А торік цей показник сягав 30 відсотків, – говорить директор школи №27 Віктор ТОМЯК.

Карантин буде тоді, коли захворіє чверть учнів

Відучора міська надзвичайна протиепідемічна комісія вирішила запровадити у Чернівцях протиепідемічні обмежувальні заходи. Зокрема дільничну мережу лікувально-профілактичних закладів переведено на особливий режим із забезпеченням роботи у дві зміни. В усіх лікувальних закладах міста запроваджують масковий режим.
У загальноосвітніх навчальних закладах, дошкільних установах запроваджено протиепідемічні та дезінфекційні заходи, посилено контроль за дотриманням режиму провітрювання та бактерицидного знезараження повітря у приміщеннях, де перебувають діти.

В облСЕС кажуть, що грипу немає

Те, що грипу на Буковині поки що немає, стверджують в обласній СЕС. Із чотирьох випадків захворювання на грип, про які повідомляли, лабораторно не підтверджено жоден.

– Два випадки було зафіксовано у Чернівцях, ще два – у Путильському районі. Вірус грипу не виділено, а лише РС-інфекція та аденовірус, – по­відо­мила заступник головного санітарного лікаря області Наталія ГОПКО. – Проте не виключаємо, що пандемічний грип можуть завезти в область з інших регіонів. Зокрема у Криму, Дніпропетровській та Донецькій областях виділяють грип H1N1.

Два тижні тому до реанімації обласної клінічної лікарні доправили жінку із симптомами захворювання на грип. У хворої виявили вірусно-бактеріальну пневмонію.

– У дружини був постійний сухий кашель, температура сягала 38 °С. Зробили флюорографію в поліклініці, проте на знімку нічого не було видно. Коли вже потрапила до лікарні, рентгенівський знімок показав, що обидві легені були уражені, – розповідає чоловік хворої. – Чотири дні дружина перебувала у критичному стані. На лікування витрачали півтори тисячі гривень щодня.

– Учора хвору перевели до пульмонологічного відділення, – говорить в. о. завідувача відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної хірургії обласної лікарні Юрій БОЙКО. – У жінки висіяли аденовірус та парагрип. Перебіг хвороби не був схожий на минулорічний. Не можна стверджувати, що пневмонію викликав саме вірус грипу, адже ми спостерігали змішану форму. 
Ольга ГНІДАН

Цифри

За минулий тиждень у місті госпіталізовано 404 осіб. Серед дітей віком до 18 років госпіталізовано 311 осіб. На ГРВІ захворіли 20 вагітних. Серед хворих виявлено 174 випадки ускладнень у вигляді пневмоній. Летальних випадків немає.
30-11-2010, 09:13
Коментарів 0 Переглядів 2 809

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.