RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Начальник міліції мене ледь не задушив»

Днями до редакції завітала група мешканців райцентру Сокиряни – принесли скаргу на незаконні, на їхню думку, дії місцевої міліції.
Ось витяг із листа. "12 липня, на свято Петра і Павла, а це День міста, у нашому кафе було людно. За столиками сиділи чоловіки з жінками, молодь. Після 00.00 у приміщення зайшли декілька чоловіків у цивільному одязі й грубо запитали, чому так багато людей у такий пізній час.

Їм відповіли, що нині, мовляв, храм у місті, ось люди й відпочивають. Тоді прибулі наказали вимкнути музику, а відвідувачам покинути заклад. Співробітники на чолі зі своїм начальником раптом самі почали виганяти людей із залу, лаючись. Крайнім за столиком біля бар-стійки сидів Руслан Петров, який попросив пояснити, на яких підставах усіх виганяють із зали. На те начальник райвідділу міліції, який не представився і не пред’явив посвідчення, а був у цивільному і сильно напідпитку, відповів лайкою, вдарив того по голові, далі забіг за спину і застосував прийом – зробив захват за шию правою рукою й почав душити Петрова. Цей епізод відвідувачі зняли на відео. Щоби вирватися, чоловік із метою самооборони намагався відбитися. Це бачили міліціонери, які прийшли разом зі своїм начальником, але вони нічого не робили для того, щоби зупинити свого "шефа", а стояли і сміялися. Начальник Сокирянського РВВС Сергій Косий обіймає цю посаду не так давно, тому в обличчя його мало хто знає. Ніхто не міг уявити, що так може поводитися начальник міліції.

Присутні відвідувачі, які прийшли в кафе з гарним настроєм, бачачи таке свавілля з боку правоохоронців, дуже обурилися й хотіли все висловити непрошеним гостям. Але пан Косий закрився у вбиральні й хвилин 20 боявся звідти вийти, потім попросив випустити його через службовий вихід. На жаль, тепер місцеві органи трактують цей інцидент по-іншому і хотіли би, щоби власники кафе дали вигідні для міліції свідчення. Але у нас є підписи десятків очевидців цього прикрого інциденту, які підтверджують негідну поведінку начальника міліції. Найбільше обурює те, що міліціонери стояли і не втручалися, хоча їхній начальник на очах у всіх душив людину, нізащо напавши на неї. Петров, на якого напав Косий, був абсолютно тверезий, бо професійно займається спортом і алкоголь не вживає. У Чернівцях медична експертиза підтвердила те, що того дня Руслан алкогольні напої не вживав, а ще зафіксувала сліди насилля на його тілі. А ось нападник був п’яний, бо перед цим відзначав День міста в сусідньому кафе, яке знаходиться на другому поверсі цього ж будинку, де орендує підвальне приміщення і господар кафе "Відпочинок". А на майданчику біля кафе, за командою начальника, водій міліцейського УАЗа , щоби розігнати людей, наїжджав на натовп, аж усі розліталися. Це тривало понад півгодини. Люди кричали: "Ганьба такій міліції!" Ми теж про це маємо відеозаписи. Наступного дня після цього конфлікту до кафе за чиєюсь вказівкою направили декілька бригад із контролюючих органів. Але у нас все законно, боятися нема чого, місяць тому податкова визнала наш заклад показовим. Розуміємо, що тиск на нас буде і надалі. Бо Володимир Сираєв, який одним із перших у Сокирянах почав сімейний бізнес, створив десятки робочих місць, не піддався тиску і не дав свідчення на користь начальника міліції. Щоби захистити честь свого закладу і невинну людину, ми 13 липня звернулися до Сокирянської районної прокуратури. Бо терпіти свавілля міліції не будемо", – пише до редакції Ярослав Дунай, підприємець кафе "Відпочинок", чемпіон України з пауерліфтингу, неодноразовий призер міжнародних змагань.

Звернення до редакції, окрім нього, підписали ще 67 осіб.

"Косий був увесь червоний, лаявся"

Кореспонденти "МБ" побували на місці події. Судячи з площі, в кафе може одночасно відпочивати до 150 осіб. Довідавшись, що приїхали журналісти, до закладу прийшли понад два десятки людей, які були свідками події. У самому райцентрі тільки й розмов про цей випадок. Ось що розповіли очевидці інциденту.

Руслан Петров: "Приблизно 00.00 до ресторану зайшов невідомий чоловік, який був напідпитку, бо від нього тхнуло горілчаним перегаром. Наказав відвідувачам піднятися й вийти. Я запитав, на яких підставах ми повинні це робити. Він зненацька вдарив мене по голові, а потім почав душити. Я втратив свідомість і далі нічого не пам’ятаю. Мені досі важко розмовляти – болять голова і плечі. Тепер знаю, що душив мене начальник міліції Косий".

Артур Руснак: "Сидів навпроти Руслана й бачив, як Косий "заломив" товариша. Душив не менше двох хвилин, якби Петров не був спортсменом, то не витримав би. Надворі Руслана хотіли запхнути до "бобика", але побоялися, бо тут було до 150 осіб".

Альона Слободян, бармен: "Начальник міліції наказав нам вийти з-за прилавка. Потім підійшов до першого ж столика, було таке враження, що хоче його підняти чи висмикнути скатертину. Руслан Петров запитав, у чому проблема. І раптом Косий вдарив його в обличчя, а потім ззаду, підставив ногу під плече й почав душити чоловіка".

Ірина Дунай: "Косий був увесь червоний, рухався невпевнено, постійно лаявся. З міліціонерів в однострої був лише водій уазика. Я дуже злякалася, коли начальник душив Петрова, й криків людей на вулиці: всі були обурені, що їх вигнали на вулицю, адже не встигли доїсти куплене".

Ярослав Дунай: "Торгівлю ми припинили о 23.00, а приблизно через годину-півтори зайшли четверо міліціонерів, двоє з них були в уніформі, наказали зачинити бар. Через хвилин 15 з’явився і начальник міліції, який і почав застосовувати силу до відвідувачів.
Олег Чорний: "З товаришем відпочивав на площі, коли почув крики біля бару. Прийшов сюди й побачив великий натовп людей, які сварилися з міліцією. Я малий зростом, тому стояв спереду. Коли міліцейська машина дала задній хід, подався всередину юрби. Але та посунула вперед і я зачепився за машину, яка теж рушила вперед. Упав, але не побився, хоча міг покалічитися. Єдине, в чому винен, – був напідпитку".

Володимир Сираєв, власник "Відпочинку": "Я не був того вечора в кафе – вік уже не той. Але дуже обурений діями міліції. Вони хочуть знеславити заклад. Дев’ять тисяч гривень щомісяця сплачую відрахувань і за дозвіл торгувати спиртним, порушень немає. Начальник міліції поводився, як терорист, його потрібно зупинити, бо наробить ще більшого лиха".

"Я та мої підлеглі діяли в рамках закону"

– Святкування Дня міста для нас – це забезпечення охорони громадського порядку, – розповідає Сергій Косий, начальник Сокирянського райвідділу внутрішніх справ, підполковник міліції. – Було створено штаб. Чергували наряди міліціонерів. Після завершення свята проїжджав службовим авто містом, щоби побачити, де ще люди не розійшлися. Мені доповіли, що у кафе "Відпочинок" багато людей напідпитку, чути крики. Вислав туди слідчо-оперативну групу зі зброєю і спецзасобами, прибули і наряди з інших вулиць. Були і працівники ДСО – спрацювала сигналізація у сусідньому магазині. Спочатку в кафе зайшов мій заступник з охорони громадського порядку Костянтин Рибчук із колегами, просили припинити роботу закладу. Не допомогло. Тоді я особисто зайшов до бару: там було приблизно 60 відвідувачів. Представившись, наказав барменам не торгувати спиртними напоями. Вийшовши на середину залу, знову відрекомендувався й попросив відвідувачів покинути заклад, бо вже пізня година – 00.30. Послався на рішення міськвиконкому, згідно з яким із першого липня робота ресторанів і кафе обмежувалася до 23.00, незважаючи на вихідні та святкові дні. Однак розуміння не побачив. Тоді вирішив підходити до кожного столика. Звертався до відвідувачів ввічливо. Руслан Петров вилаяв мене, його компанія почали демонстративно розливати спиртне й випивати. Петров знову мене вилаяв, а потім піднявся зі стільця і з півоберта завдав мені удару кулаком в обличчя – є рана. Тоді я його утримував хвилин 15, а потім відпустив, бо його товариші неадекватно реагували на це. Руслан утік. На вулиці було понад 100 осіб. Дав наказ своїм хлопцям відійти, бо сили були нерівні. Також наказав водію від’їхати: спочатку ми сподівалися затримати ініціаторів непокори й завантажити до машини. Найбільш відчайдушні зловмисники намагалися знову зайти в бар, але його вже зачинили. Вважаю, що я та мої підлеглі діяли в рамках наданих законом повноважень. До речі, від початку року в цьому кафе було скоєно дві крадіжки та є чотири заяви відвідувачів про бійку.

Раніше "Відпочинок" мав дозвіл на роботу до 02.00. Але дев’ятого липня працівник міськради принесла нове рішення, згідно з яким кафе могло працювати лише до 23.00.

– Вона порадила нам написати заяву на ім’я міського голови про продовження роботи за попереднім графіком, – каже Ярослав Дунай. – Ми так і зробили. Але в понеділок дозвіл не отримали, бо голова Василь Равлик був на святкуванні. А ми вже заздалегідь запаслися продуктами, бо чимало відвідувачів замовили місця наперед. Зрештою, навіть якщо й перебрали ліміт часу, то за це можна було би нас оштрафувати, а не влаштовувати міліцейське свавілля.

Є тут і такий нюанс. Рішення міськвиконкому про обмеження часу роботи ресторанів та барів прийняте 23 червня, згідно з ним ці заклади за новим графіком мали працювати з першого липня. Власники ж "Відпочинку" довідалися про це лише дев’ятого липня.

– Ми знаємо про інцидент у Сокирянах, – повідомив Микола ХАРАБАРА, начальник управління МВС у Чернівецькій області. – Там працює інспекція по особовому складу та працівники відділу внутрішньої безпеки.

Як повідомив прокурор Сокирянського району Ігор КОРЧИНСЬКИЙ, районна прокуратура теж здійснює перевірку цього випадку.
Василь ГРИНЮК
22-07-2010, 10:37
Коментарів 0 Переглядів 7 481

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.