RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Через «Олів’є» потрапили до лікарні


П’ятого квітня, після святкування Великодня, до Кіцманської районної лікарні потрапило дев’ятеро осіб із села Дубівці.
На Великдень господиня дому запросила майже двадцятеро гостей. Після застілля, починаючи з 03.00, люди почали викликати "швидку". Вже серед ночі до лікарні доставили п’ятеро осіб з отруєнням. До вечора по медичну допомогу звернулося ще четверо.

Серед постраждалих є й гостинна родина – подружжя і двоє дітей. Лікарі запевняють, що стан хворих покращується. Та лікуватися їм доведеться ще не менше тижня.

– О 03.00 до лікарні по допомогу звернулося п’ятеро мешканців села Дубівці з ознаками гострого отруєння. О 07.30 та 11.00 звернулося ще троє. Ще одну людину доставили до медичного закладу ввечері, – розповідає заступник головного лікаря з лікувальної роботи Кіцманської центральної районної лікарні Василь АНДРОНИК. – Серед постраждалих є четверо дітей. Ці люди, з їхніх розповідей, святкували Великдень у родинному колі. Вночі гостям та господарям стало зле. У людей підвищилася температура до 39 градусів, з’явилися нудота, блювання. Восьмеро людей до нас потрапило з отруєнням середньої важкості. У важкому стані перебував лише чоловік господині свята. Постраждалим надали медичну допомогу. Наразі їхній стан значно покращився. Та до цілковитого одужання ще далеко. Хворим доведеться ще приблизно тиждень провести в інфекційному відділенні нашої лікарні. Випишуть їх лише після проведення повторних аналізів.

– Причина отруєння – підозріла ковбаса та яйця, – продовжує Василь Георгійович. – Принаймні так запевняє жінка, яка готувала страви. Господиня пригадує, що ковбаса, яку вона нарізала у салат, їй здалася підозрілою. Її жінка купила за кілька днів до Великодня. Не досить свіжими здавалися і яйця. Та що саме стало причиною отруєння її гостей, точно визначать уже працівники санітарно-епідеміологічної станції. Вони вже взяли забір продуктів для дослідження.

Наразі у нас на контролі й інші гості, які святкували у цій домівці. У селі працює медична бригада. Вона здійснює обхід дворів, спостерігає за людьми, які не зверталися по медичну допомогу. Їм періодично вимірюють температуру.

В обласній СЕС повідомили, що наразі встановлюють причину масового отруєння людей. Працівники санепідеміологічної служби з перевіркою звернулися до магазину, де купували ковбасні вироби. Але якихось порушень санітарно-гігієнічних норм тут не виявили.

– Попередньо можна сказати, що причина отруєння – сальмонельоз, – розповідає заступник головного лікаря Чернівецької обласної державної санітарно-епідеміологічної станції Наталя ГОПКО. – Дев’ятеро осіб перебуває на стаціонарному лікуванні. Ще дванадцятеро – під медичним наглядом на профілактичному лікуванні. За цими людьми вестимуть спостереження впродовж двох тижнів. Масове отруєння трапилося через неякісні страви, приготовлені у домашніх умовах. Під підозрою опинився салат, серед компонентів якого є ковбаса та яйця, що здалися жінці підозрілими. Як на мене, не завжди те, що є підозрілим, є насправді причиною отруєння. Найімовірніше причиною отруєння послугували яйця. Тим більше, що жінка для приготування страв їх придбала за п’ять днів до свята. Припускаємо, що хтось міг бути й носієм сальмонельозу. Вже скоро ми зможемо вказати точну причину масового отруєння людей.
Антоніна БАБЧУК

заходи безпеки:

дотримуватися умов зберігання, термічної обробки продуктів та особистої гігієни під час приготування страв;
холодець, салати, змащені майонезом, тощо, потрібно споживати одразу ж після їхнього приготування;
не зберігайте довго страви в холодильнику;
лише свіжоприготовлені страви підуть на користь та не слугуватимуть джерелом розповсюдження кишкових інфекцій.
8-04-2010, 10:37
Коментарів 0 Переглядів 2 353

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.