П’ятого квітня, після святкування Великодня, до Кіцманської районної лікарні потрапило дев’ятеро осіб із села Дубівці.
На Великдень господиня дому запросила майже двадцятеро гостей. Після застілля, починаючи з 03.00, люди почали викликати "швидку". Вже серед ночі до лікарні доставили п’ятеро осіб з отруєнням. До вечора по медичну допомогу звернулося ще четверо.
Серед постраждалих є й гостинна родина – подружжя і двоє дітей. Лікарі запевняють, що стан хворих покращується. Та лікуватися їм доведеться ще не менше тижня.
– О 03.00 до лікарні по допомогу звернулося п’ятеро мешканців села Дубівці з ознаками гострого отруєння. О 07.30 та 11.00 звернулося ще троє. Ще одну людину доставили до медичного закладу ввечері, – розповідає заступник головного лікаря з лікувальної роботи Кіцманської центральної районної лікарні Василь АНДРОНИК. – Серед постраждалих є четверо дітей. Ці люди, з їхніх розповідей, святкували Великдень у родинному колі. Вночі гостям та господарям стало зле. У людей підвищилася температура до 39 градусів, з’явилися нудота, блювання. Восьмеро людей до нас потрапило з отруєнням середньої важкості. У важкому стані перебував лише чоловік господині свята. Постраждалим надали медичну допомогу. Наразі їхній стан значно покращився. Та до цілковитого одужання ще далеко. Хворим доведеться ще приблизно тиждень провести в інфекційному відділенні нашої лікарні. Випишуть їх лише після проведення повторних аналізів.
– Причина отруєння – підозріла ковбаса та яйця, – продовжує Василь Георгійович. – Принаймні так запевняє жінка, яка готувала страви. Господиня пригадує, що ковбаса, яку вона нарізала у салат, їй здалася підозрілою. Її жінка купила за кілька днів до Великодня. Не досить свіжими здавалися і яйця. Та що саме стало причиною отруєння її гостей, точно визначать уже працівники санітарно-епідеміологічної станції. Вони вже взяли забір продуктів для дослідження.
Наразі у нас на контролі й інші гості, які святкували у цій домівці. У селі працює медична бригада. Вона здійснює обхід дворів, спостерігає за людьми, які не зверталися по медичну допомогу. Їм періодично вимірюють температуру.
В обласній СЕС повідомили, що наразі встановлюють причину масового отруєння людей. Працівники санепідеміологічної служби з перевіркою звернулися до магазину, де купували ковбасні вироби. Але якихось порушень санітарно-гігієнічних норм тут не виявили.
– Попередньо можна сказати, що причина отруєння – сальмонельоз, – розповідає заступник головного лікаря Чернівецької обласної державної санітарно-епідеміологічної станції Наталя ГОПКО. – Дев’ятеро осіб перебуває на стаціонарному лікуванні. Ще дванадцятеро – під медичним наглядом на профілактичному лікуванні. За цими людьми вестимуть спостереження впродовж двох тижнів. Масове отруєння трапилося через неякісні страви, приготовлені у домашніх умовах. Під підозрою опинився салат, серед компонентів якого є ковбаса та яйця, що здалися жінці підозрілими. Як на мене, не завжди те, що є підозрілим, є насправді причиною отруєння. Найімовірніше причиною отруєння послугували яйця. Тим більше, що жінка для приготування страв їх придбала за п’ять днів до свята. Припускаємо, що хтось міг бути й носієм сальмонельозу. Вже скоро ми зможемо вказати точну причину масового отруєння людей.
Антоніна БАБЧУК
заходи безпеки:
дотримуватися умов зберігання, термічної обробки продуктів та особистої гігієни під час приготування страв;
холодець, салати, змащені майонезом, тощо, потрібно споживати одразу ж після їхнього приготування;
не зберігайте довго страви в холодильнику;
лише свіжоприготовлені страви підуть на користь та не слугуватимуть джерелом розповсюдження кишкових інфекцій.