додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Високі підбори не носіть щодня

Чим раніше виявите плоскостопість, тим більше шансів на одужання

Плоскостопість – досить поширене захворювання, від якого страждає від 25 до 40 відсотків всіх людей. Але чимало з нас усе ще вірить в численні помилкові судження, які приписують цій патології. Отже, розглянемо деякі з них.

Міф 1. На плоскостопість хворіють лише діти
Звичайно, є вроджені форми плоскостопості, але набагато частіше вона все-таки набута. Причини, які можуть призвести до розвитку плоскостопості: травма стопи, тривале статичне напруження ніг, незручне взуття, невідповідна підошва, надмірна вага, слабкість м’язів стопи. Всі ці причини набуті, і з’являються навіть частіше у більш старшому віці, ніж у дитинстві.

Міф 2. Плоскостопість – спадкова
Насправді генетично передається не плоскостопість, а особливості структури сполучної тканини, з якої складаються сухожилля і м’язи стоп. Якщо регулярно виконувати профілактичні вправи для ніг, носити правильно підібране взуття і уважно стежити за станом і здоров’ям своїх стоп, ви уникнете цього захворювання.

Міф 3. У худих людей плоскостопості не буває
Надмірна вага – часта причина розвитку плоскостопості – навантаження на ноги збільшується. Але люди з нормальною вагою не застраховані від появи цього захворювання. Худі люди набагато більше зловживають незручним, вузьким взуттям, високими підборами, ніж повні. А це також є серйозним фактором.

Міф 4. Нічого страшного в плоскостопості немає
На жаль, плоскостопість впливає не тільки на форму стоп. Крім безпосередніх симптомів (втома, відчуття важкості, біль, набряклість, деформація великих пальців ніг), з часом вона призведе до варикозного розширення вен, захворювань суглобів ніг, хребта – аж до поперекового остеохондрозу. Все це супроводжується болем у ногах, спині, набряками, деформаціями суглобів. Без належного лікування плоскостопість постійно прогресує і може призвести до серйозних порушень якості життя і працездатності.

Міф 5. Плоскостопість – це протипоказання для занять спортом
Якщо йдеться про початкові стадії захворювання, то фізичні навантаження не тільки не протипоказані, а навіть корисні. Звичайно, обсяг і різновид навантажень обов’язково треба узгодити з лікарем. Якщо ж плоскостопість "запущена", то фізичні навантаження обмежуються суворо нормованими лікувально-фізкультурними вправами під суворим контролем лікаря.

Міф 6. Широке взуття корисне для ніг
Звичайно, занадто вузьке взуття перешкоджає нормальному кровообігу в ногах, але занадто широке теж шкідлива: воно недостатньо фіксує стопу, бовтається при ходьбі. Взуття має бути підібране за розміром. Саме тому не варто купувати дітям взуття "на виріст".

Коментар лікаря
"Туфлі на високих підборах не носіть щодня"
Петро КОВАЛЬЧУК, доцент кафедри травматології, ортопедії та нейрохірургії БДМУ:
– Плоскостопість – дуже серйозна і підступна патологія, яка прискорює зношування всього опорно-рухового апарату. Тому серйозніше ставитеся до такої, здавалося б, незначної проблеми. Не затягуйте з лікуванням.
Плоскостопість – захворювання, що постійно нагадує про себе швидкою втомою при ходьбі, болем у стопах, стегнах, гомілках, поперековому відділі хребта. Все це може привести до плачевного підсумку – артрозу, сколіозу. Лікувати це на вигляд просте захворювання досить складно. Повне вилікування плоскостопості можливе лише в дитинстві. У дорослих за допомогою спеціальних реабілітаційних заходів розвиток хвороби можна лише пригальмувати. Чим раніше виявлено захворювання і чим менша деформація стопи, тим більші шанси для зупинки прогресування недуги. Є різні спеціальні комплекси вправ, обрати які допоможе лікар-ортопед.
Із метою профілактики модні туфлі на високих підборах не варто носити щодня. Інакше може трапитися так, що через деякий час ви будете приречені носити тільки ортопедичне взуття. Найкраще взуття – з м’якої шкіри на гнучкій підошві, підбор невисокий (3-4 см), носок широкий, жодних платформ, обов’язково – шкіряний верх.

Тест на плоскостопість
Чистий аркуш паперу покладіть на підлогу. Змажте ступні жирним кремом і станьте на цей лист. Тулуб при цьому має бути прямим, ноги – разом. На папері залишиться чіткий відбиток ваших стоп.
Візьміть олівець і проведіть лінію, з’єднавши краї підошовного заглиблення. Потім перпендикулярно цій лінії проведіть пряму, що перетинає поглиблення стопи в найглибшому місці.
Якщо відбиток вузької частини стопи займає не більше однієї третини цієї лінії – стопа нормальна, якщо сягає середини лінії – у вас плоскостопість і вам не слід зволікати з візитом до лікаря.

Леся ТОКАРЮК
0 1 243
9-10-2015, 14:26

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...