додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Рятуємося від гіпертонії

Високий тиск – одна з основних причин смертності

Наукова група експертів ВООЗ у доповіді "Епідеміологічні методи у вивченні проблем людей похилого віку" вказувала, що за прицільного медичного обстеження у хворого похилого віку виявляють, у середньому, від 4 до 10 хвороб. На відміну від молодих осіб, вони доволі рідко пред’являють скарги, а погане самопочуття часто пов’язують зі старістю. Особливістю захворювань у старшому віці є їх атиповий перебіг зі зміненою клінічною картиною (наприклад, безбольові форми захворювань). Хвороби людей похилого і старечого віку нагадують айсберг, який на 6/7 схований під водою.

Існує прямий зв’язок між віком і появою деяких хвороб. Після 45- 50 років різко зростає захворюваність на артеріальну гіпертензію, атеросклероз, ішемічну хворобу серця, злоякісні пухлини, хронічний бронхіт, цукровий діабет, остеоартроз, хвороби слуху і зору. У віці понад 65 років у 75 % всіх випадків причиною смерті є серцево-судинна патологія. Вона залишається однією з основних причин інвалідизації старих людей. Проведення профілактики ішемічної хвороби серця і артеріальної гіпертензії з використанням ефективних медикаментів сприяє зниженню смертності від серцево-судинної патології.

Причини високої частоти смертності від серцево-судинних захворювань активно вивчається у всьому світі. Відомо, що при старінні настає перебудова (ремодулювання) судин: склеротичне потовщення внутрішньої оболонки, атрофія м’язового шару, при зменшенні еластичних збільшується кількість колагенових волокон. Аорта перетворюється в ригідний резервуар, який створює опір для роботи серця. У старості через гіпоксію і гіпертрофію кардіоміоцитів (клітин серця) енергетичні процеси напружені, а у провідній системі серця зменшується число пейсмекерних клітин, які мають функцію автоматизму і забезпечують нормальне скорочення серця. Після 75 років у синоатріальному вузлі залишається, у середньому, менше 10 % нормальної кількості цих клітин. З віком послаблюється і рефлекторний вплив на серце. Зміни вегетативної регуляції серця проявляються ослабленням парасимпатичного впливу з підвищенням активності симпатоадреналової системи.

Усі ці механізми сприяють тому, що людина у похилому віці дуже вразлива до найменших зовнішніх чинників, метеоумов, стресу, надмірних фізичних навантажень, що часто супроводжується підвищенням артеріального тиску з можливим подальшим розвитком серцево-судинних катастроф: інфаркту, інсульту, тромбоемболії.

Артеріальна гіпертензія, за різними оцінками, зустрічається у 30-50% осіб старше 60 років. Літнім необхідно вимірювати артеріальний тиск особливо ретельно та часто, оскільки у них нерідко виявляється підвищення артеріального тиску навіть за нормального самопочуття (у нормі артеріальний тиск після 5 хвилин спокою не повинен перевищувати 139/89 мм рт.ст.).

Рівень артеріального тиску в старості в значній мірі залежить від маси тіла, що обумовлено як і зниженням обміну речовин, так і гіподинамією, а також рядом інших причин. У частини хворих наявний цукровий діабет, що погіршує перебіг артеріальної гіпертензії через ураження нирок та судин.

Профілактика грізних ускладнень артеріальної гіпертензії щонайперше полягає у особливо уважному ставленні до свого здоров`я, а саме:

• Слід ретельно слідкувати за рівнем артеріального тиску щонайменше двічі на добу, а також по потребі.

• Раціон повинен виключати жирні, гострі продукти, солодкі та мучні вироби, кухонну сіль слід вживати не більше 6 грамів на добу. Дієта повинна містити багато повноцінних білків- сир, м'ясо, рибу, вуглеводи, багаті на клітковину, жири, що містять поліненасичені жирні кислоти - соняшникову чи кукурудзяну олію. Щодня споживайте не менш як 400 г овочів та 300 г фруктів. Готуючи їжу, віддавайте перевагу варінню і запіканню. Збагатіть організм кальцієм (молоко, сир, йогурт, нежирні молочні продукти, риба і морепродукти), магнієм (гречка, пшоно, овес, горох, соняшник, петрушка, хрін, гарбуз, картопля, буряк), калієм (абрикоси, курага, родзинки, чорнослив, чорна смородина, редька).

• Масу тіла слід підтримувати на нормальному рівні.

• Фізичне навантаження повинно бути помірним, з перервами, без перевтоми (наприклад, регулярні прогулянки на свіжому повітрі впродовж 30-40 хвилин).

• Відмовитись від шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю).

• За наявності хронічних захворювань (наприклад, цукрового діабету, аритмій), необхідно постійно контролювати їх перебіг, приймати призначене лікарем лікування та консультуватися у спеціалістів щонайменше двічі на рік.

• За наявності сильного головного болю, блювоти, дискомфорту, пекучих, стискаючих больових відчуттів в ділянці серця, особливо з іррадіацією в ліву руку, різка задуха, різкий підйом артеріального тиску та інших симптомів поганого самопочуття, слід негайно звертатись за допомогою до лікарів для швидкого виявлення та ефективного лікування захворювання.

Матеріал підготували:
д. мед. н., проф., зав.кафедри внутрішньої медицини Федів О. І., к.мед.н., асистент кафедри внутрішньої медицини Москалюк І. І.

0 1 485
6-10-2015, 20:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги