додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Диня лікує горло і серце

Однак хворим на діабет та годуючим матерям їсти її не варто

Вже майже кінець вересня, і залишилось ще зовсім мало часу, щоб потішити себе смачною динею Цей солодкий, ароматний і соковитий плід завдяки багатому вмісту мікроелементів та вітамінів дарує не лише приємний смак, але й користь.

– Диня – надзвичайно цінний продукт харчування, – говорить Інна САХАЦЬКА, кандидат фармацевтичних наук, асистент кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії БДМУ. – У ній містяться такі корисні для нашого організму калій, натрій, кальцій, залізо, фосфор, сірка. Також диня надзвичайно багата на вітаміни групи В, каротин, вітаміни А, Е, С, D. У насінні дині міститься ефірна олія, танін.

Цей плід здавна використовують в медицині, косметології, дієтології та кулінарії. Давні травники рекомендували вживати диню в помірній кількості як лікарський засіб тим, "хто має шкідливий вогонь в шлунку". М’якоть плода використовували при цинзі, туберкульозі легень, депресії, ревматизмі, подагрі, глистах, як протизапальний, заспокійливий, протикашльовий засіб.

Корисні властивості дині дозволяють широко використовувати її як лікувально-дієтичний продукт при атеросклерозі, серцево-судинних недугах, анемії, захворюваннях печінки, нирок, спастичному коліті, геморої.

Насіння
Насіння дині, зварене в молоці, радили приймати при сечокам’яній хворобі і затримці сечі. Нині доведено, що плоди рослини стимулюють кровотворення та окислювально-відновні процеси.

Плоди
Плодам дині, що містять ніжну клітковину, властива цукристість. Клітковина плодів дині нормалізує травлення, має легку проносну дію.

М’якоть
Оскільки м’якоть дині перетравлюється, в основному, в кишечнику, доцільніше використовувати споживати її через дві-три години після обіду для кращого засвоєння. Свіжа та сушена диня надзвичайно корисна вагітним при залізодефіцитних анеміях, закрепі, геморої. У післяпологовий період диня корисна при пієлітах, гломерулонефритах та як полівітамінний і загальнозміцнювальний засіб. Плоди дині вживають в їжу сирими, вареними, сушеними, замороженими і мариновами.
У народі мариновану диню вважають засобом, що заспокоює нервову систему, усуває головний біль, покращує психічний стан. У косметології м’якоть дині використовують для приготування живильних і лікувальних масок.

Плодоніжки
Препарати плодоніжок дині вживають як відхаркувальний, блювотний, заспокійливий, протипухлинний засіб. При бронхіті призначають порошок із плодоніжок в дозі 0,5 г або відвар (5,0-10,0-200,0) як відхаркувальне.
При харчових отруєннях як блювотний засіб використовують порошок плодоніжок дині в одноразовій дозі 1,0-2,0 г. При інфекційному гепатиті приймають 5%-й водний настій плодоніжки всередину по 1 ст. л. тричі на день протягом 10 днів. При депресії, лихоманці, бронхіті, що супроводжується важким виділенням мокротиння, жовтяниці, ревматизмі, нетравленні їжі, атонічних закрепах призначають порошкоподібну суміш з сухих плодоніжок дині і плодів червоної квасолі, взятих у рівних пропорціях, для внутрішнього вживання (по 4,0-5,0 г на прийом).

Сік
У народній медицині широко застосовують м’якоть дині та сік при захворюваннях горла, хронічному кашлі, закрепах, гельмінтозах, а також в косметології. Препарати м’якоті добре втамовують спрагу, є корисним дієтичним продуктом при недокрів’ї, захворюваннях нирок і сечового міхура.

Для краси
Відвар з м’якоті, що містить каротин ("вітамін краси"), призначають для видалення веснянок, вугрів і пігментних плям на шкірі обличчя. Ретельно потовчену або розтерту м’якоть тонким шаром наносять на обличчя у вигляді живильної маски. Тривалість процедури – 10-15 хвилин, потім маску змивають теплою водою.
Регулярне застосування вказаних масок з одночасним вживанням м’якоті дині надає шкірі обличчя м’якості, еластичності, очам та волоссю – особливого блиску, губам – свіжості, відвар динного насіння – м’якість та білизну шкірі. Водний настій (1:10) та ефірна настоянка (1:20) насіння дині виявляють глистогінну і сечогінну дію, застосовуються при захворюваннях нирок.

Кому не можна
- У поєднанні з молочними продуктами та алкогольними напоями диня може викликати серйозні розлади травної системи (диню взагалі не рекомендується запивати, оскільки це може спричинити здуття живота і метеоризм).
- Матерям, які годують грудьми, оскільки може викликати проблеми з травленням у дитини.
- Хворим на цукровий діабет, оскільки містить велику кількість цукрів.
- При інфекційних захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
- Людям схильним до метеоризму (м’якоть дині сприяє утворенню газів в товстому кишечнику).
- У період загострення виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, дітям до 1 року.
- Надлишок в їжі дині може викликати колькоподібний біль у животі і розлад діяльності кишечнику (пронос) навіть у здорової людини.
- Не варто купувати дині при дорозі, бо за кілька годин вона вбирає стільки свинцю, що стає взагалі непридатною для вживання.

Як їсти
За теорією роздільного харчування та ведення здорового способу життя, диня не поєднується з жодним продуктом, у тому числі і з іншими фруктами. Якщо диню додаєте у фруктовий салат, його не варто заправляти майонезом, кефіром або сметаною, і дині в ньому має бути зовсім небагато.

Леся ТОКАРЮК
0 3 251
1-10-2015, 19:57

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги