додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Укус кліща: в чому небезпека

У 2014 році в області зареєстровано 16 випадків хвороби Лайма проти 6 у 2013 році.

Укуси кліща відбувалися на територіях Вижницького району (с.Лукавці), Глибоцького (сс.Валя Кузьміна, Молодія), Герцаївського (с.Куликівка), Сторожинецького (с.Михальче) районів, в м. Чернівці (район Роша, Цецено, Садгора) та за межами Чернівецької області: Хмельницька область (м.Кам’янець-Подільський), Житомирська область (Радомишлянський район).

При проведенні моніторингу об’єктів навколишнього середовища у 2014 році, лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ "Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України" (дослідження кліщів на інфікованість бореліями, які викликають хворобу Лайма) досліджувалися кліщі, зняті від осіб – 18 та з об’єктів довкілля – 631 (позитивних – 8). Позитивні результати виявлені на територіях Вижницького (с.Банилів, с.Долішній Шепіт), Кельменецького (с.Бурдюг) та Сторожинецького (с.Нові Бросківці, с.Давидівка, с.Верхні Петрівці) районів.

За 3 місяці 2015 року – досліджено кліщів, знятих з осіб – 2 шт (результат негативний).
Зараження відбувається при укусі кліща, інфікованого мікробом. Вірогідність заразитися при укусі залежить від того, який відсоток кліщів, що мешкають на території, де стався укус, інфіковані. Досить висока (більше 5%) ймовірність заразитися існує на так званих "ендемічних" територіях, де багато кліщів які переносять мікроб. Зараження можливе і в містах цих територій. Іноді, кліщ може потрапити в будинок з домашніми тваринами (кішками та собаками) і перебратися з них на людину.

В Чернівецькій області "ендемічними" територіями вважаються (офіційно зареєстровані випадки хвороби Лайма) лісові та чагарникові масиви. При цьому хочу надати перелік ензоотичних територій на іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) виявлених на території Чернівецької області за 1989- 2014 роки:
Вижницький район – с.Лукавці
Герцаївський район - с.Кулінівка;
Глибоцький район - с.Корчівці, с.Тарашани, с.Молодія, с.Коровія, с.Валя Кузьміна, с.Купка, с.Сучевени, с.Йордонешти, с.Карапчів, с.Кам’янка, с.Петричанка, с.Купка
Заставнівський район - с.Репужинці, с.Горошівці, с. Кострижівка
Кіцманський район - м.Кіцмань, с.Брусниця, с.Стрілецький Кут
Новоселицький район - с.Чорнівка, с.Подвірне
Сокирянський район - с.Ломаченці
Сторожинецький район - с.Петрівці, с.Луківці, с.Бобівці, с.Глибочок, с.Кам’яна, смт.Красноїльськ, с.Давидени, с.Буденець, с.Комарівці, с.Великий Кучурів, с.Михальче
Хотинський район – м.Хотин, с.Грозинці
м.Чернівці - район Цецино, район Роша, район по вул.Комарова, район по вул. Фастівська, район по вул.Заставнянська, район Садгори

Хвороба Лайма (кліщовий лайм-бореліоз) – це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями (Borrelia burgdorferi, B.garinii, B.afzelii). Зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні. Різноманітні клінічні прояви хвороби Лайма відомі давно і описані як самостійні симптоми неясної етіології: хронічна мігруюча еритема, еритема Афціліуса, кліщова кільцевидна еритема, хронічний атрофічний акродерміт, лімфоденоз шкіри, серозний менінгіт, радикулоневрит. З чого видно, що при хворобі Лайма уражається нервова система, серце, шкіра, суглоби.

Оскільки специфічна профілактика хвороби Лайма на сьогоднішній день не розроблена, а ензоотичні території існують, то найбільш ефективним способом запобігти захворюванню є недопущення укусу кліща. Для цього:
• при прогулянках по місцях потенційного проживання кліщів використовуйте одяг з довгими рукавами і штани, які заправляються в шкарпетки;
• використовуйте репелент (засоби для відлякування комах), найбільш ефективними вважаються засоби, що містять від 10 до 35% N, N-діетил-3-метілбензамід (ДЕТА). При концентрації 25% забезпечується захист протягом 5 годин (дітям не можна використовувати засоби з концентрацією вище 30%);
• ретельно оглядайте весь шкірний покрив на предмет наявності кліща при поверненні з прогулянки;
• якщо на прогулянці з вами був чотирилапий друг, то його слід оглянути до того, як впустити в помешкання;
• приймайте душ з мочалкою після прогулянки, що дозволить видалити непомічених кліщів.

При виявленні на тілі кліща, краще його видалити в лікувально-профілактичному закладі, адже інфікування може відбутися навіть через неправильне видалення, коли його ненароком причавити. Вірогідність захворіти, якщо кліщ провів на тілі менше 24 годин, мінімальна.
Досліджувалися різні методики видалення кліща, що присмоктався, але самим ефективним і безпечним є – з використанням пінцета.

При самостійному видаленні кліща необхідно дотримуватися наступних вимог: перед витяганням кліща шкіру слід обробити будь-яким антисептиком. Необхідно захопити кліща пінцетом (з тупими або заокругленими кінцями) якомога ближче до шкіри і витягти його помірним рівномірним зусиллям, спрямованим суворо вертикально, не застосовуючи жодних викручувальних рухів. Після вилучення шкіру повторно обробити антисептиком. Важливо постаратися під час вилучення не розчавити кліща. Можливо, в ранці залишаться невеликі фрагменти ротового апарату кліща - не слід намагатися їх використовувати, вони не представляють небезпеки, особливо якщо зроблено обробка антисептиком, і вийдуть самі. Якщо під рукою немає пінцета, то можна витягти кліща захищеними пальцями (захистити можна бинтом, гумовими рукавичками). Кліща слід одноразово обернути бинтом, вхопити якомога ближче до шкіри і акуратно потягнути вгору перпендикулярно шкірі. Після видалення кліща обов'язково помити руки з милом або обробити антисептиком.

Навіть якщо ви вдало видалили кліща, необхідно спостерігати за місцем укусу, тому що почервоніння, яке свідчить про зараження хворобою Лайма може з’явитися вже і через 2 тижні. При появі почервоніння в місці укусу, необхідно якомога швидше звернутися до інфекціоніста для раннього діагностування та лікування хвороби Лайма, що дозволяє попередити виникнення пізніх важких ускладнень.

Олександра Томашовська, завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій облСЕС

0 1 872
22-09-2015, 12:04

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...