додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

На сніданок – молочна каша або омлет

Магазинні сухі суміші та білий хліб не бажані для школяра

Сніданок дитини – один із найважливіших етапів харчування. Від того, як і чим снідає школяр, залежить його успішність у навчанні, здатність зосереджуватися та сприймати новий матеріал.

– Сніданок – основа здорового раціону, – наголошує Ольга ШАХОВА, асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ. – Дитячий організм потребує багато енергії для інтенсивного росту і навчання протягом усього дня, тому дуже важливо, щоб із самого ранку дитина отримувала достатню кількість важливих поживних речовин, мікроелементів та вітамінів, тобто щоб дитячий сніданок був по-справжньому корисним, збалансованим і смачним.
Діти часто не хочуть снідати. Для того, щоб у дитини "розігрався" апетит зранку, не варто починати заохочувати школяра до прийому їжі, доки він повністю не прокинеться. Повне прокидання може тривати від 30 до 40 хвилин, тому вставати до школи потрібно значно раніше. За цей час встигнете зробити ранкову зарядку (яку потрібно робити перед сніданком).  

Не перегодовуйте дитину
– В ідеалі сніданок дитини шкільного віку повинен тривати не менше 20 хвилин, має бути повноцінним і давати енергію на 3-4 години інтенсивного шкільного життя, – радить лікар. – Сніданок має становити 30% добової потреби в поживних речовинах (білки, жири, вуглеводи) і калоріях. Повинен бути збалансованим, неодмінно різноманітним і включати в себе як базовий набір продуктів, так і додаткові джерела вітамінів.
На сніданок краще пропонувати дитині гарячі страви – це корисно для шлунку. Не варто занадто захоплюватися і перегодовувати дитину! Коли в неї переповнений шлунок, навіть до школи дійти важко, не кажучи вже про активну працездатність.
Дотримуйтеся золотої середини і намагайтеся не поєднувати у сніданку важкі для травлення страви.
Основні продукти здорового сніданку – зернові культури, молочні продукти та фрукти (краще яблука, багаті на клітковину та пектин). Не лінуйтеся приготувати молочну круп’яну кашу вранці, оскільки жодні сухі сніданки не здатні її замінити.
– Для заохочення апетиту в дитини найкраще, якщо в родині правильно снідають усі – і дорослі, і діти: у такому випадку більше шансів, що дитина снідатиме вранці як належне, – говорить Ольга Шахова. – Багато батьків скептично ставляться до солодкого, але науково доведено, що в "сніданку відмінника" присутність цукру є необхідною. Глюкоза, що міститься у цукрі, живить мозок і стимулює розумову діяльність. Солодкий сирок або підсолоджений чай чудово підійдуть.

Хліб – краще висівковий
За словами лікаря, окрім якісних вуглеводів, сніданок має містити амінокислоти та жири, які покращують увагу, пам’ять та швидкість сприйняття інформації.
– На такі речовини багаті курячі яйця, молочні продукти, – пояснює Ольга Шахова. – Тому кілька ложок натурального йогурту нормальної жирності, білий м’який сир, варені яйця або омлет допоможуть вашій дитині якісно сприймати шкільний матеріал.
Відповідально слід поставитись до вибору хліба: білий хліб даватиме швидкий підйом енергії, після якого (20-30 хв.) настане її спад, що проявиться сонливістю та зниженням концентрації уваги. Зерновий або висівковий хліб забезпечуватимуть енергією повільніше, проте стабільніше.

Важливо!
"Здоров’я дитини залежить від батьків"
Ольга Шахова, асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ:
– Відомий вислів Роберта Шумана: "Ласощами, печивом і цукерками не можна виростити з дітей здорових людей. Подібно тілесній їжі, духовна теж повинна бути простою і поживною"
Попри загальноприйняті норми і правила, ми маємо пам’ятати, що оптимальний підбір продуктів харчування має бути індивідуальним, за потреби – рекомендованим досвідченим дієтологом, гастроентерологом чи педіатром. Це допоможе запобігти виникненню певних захворювань, зокрема харчової алергії, ожиріння та цукрового діабету.
Щоб наші діти росли здоровими, жили довго й безтурботно, ми маємо приділяти увагу особливостям їхнього харчування в дитинстві. Інвестиції у здоров’я та навчання своїх дітей – найвигідніші! Тому стан їхнього здоров’я як сьогодні, так і у майбутньому, дуже залежить від нас, батьків.

Корисні рецепти
Сирна запіканка "Веселий ранок"
200 г 9-15% сиру, 2 яйця, 1 ст. л. манної крупи, морожені ягоди (чорниця, малина, вишні), 1 ст. л. дрібно натертої моркви, 1 ст. л. цукру.
Готувати звечора. Сир змішати з манною крупою, додати дрібно натерту моркву. Білки відділити від жовтків. Жовтки збити до густої піни з цукром, білки – з дрібкою солі. Все змішати, вилити у змащену олією та посипану сухарями роз’ємну форму, покласти у нагріту до 180 градусів духовку та випікати до золотистої скоринки (майже годину).
Охолодити. Вранці відрізати шматочок, полити сметаною і з любов’ю та усмішкою подати до столу.
Запіканка містить повноцінні білки, корисні жири та холін для живлення мозку (яйця, сир), клітковину та пектин (морква, ягоди), кальцій, вітаміни (С, А, D, групи В, каротин, лютеїн, зеоксантин). Сприяє покращенню зору, якісному формуванню кісток.

Смузі "Для відмінника"
Склянка натурального йогурту, 2 грецькі горіхи, 1 кавова ложечка насіння льону, 1 ст. л. мороженої чорниці, 1 ч. л. меду або цукру, 50 г м’якого сиру 9-15% жирності.
Все збити у блендері. Подавати із тостами з висівкового хліба або з налисниками чи сухими хлібцями. Доповнити чашкою какао з молоком.
Ця смачна сирна паста багата білком та кальцієм, молочним жиром та молочним цукром, які покращують увагу та швидкість реакції, позитивно впливають на розвиток всіх органів.

Більше рецептів корисних сніданків для відмінника читайте у газеті "Доброго здоров’я!" (№5, вересень, 2015 року).

Леся ТОКАРЮК
0 3 332
24-09-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги