додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Астма чи алергія?

Сьогодні алергія – це одне з найпоширеніших захворювань у світі.

За статистичними даними, на неї страждає майже третина населення Землі, причому відсоток таких людей продовжує зростати.

Алергія (від грецьких слів αλλος і εργία – "реакція на чуже" ) – це підвищена чутливість організму до впливу деяких чинників довкілля, званих алергенами. Іншими словами, алергія – це гостра реакція імунної системи організму на зазвичай нешкідливі речовини. Реакція організму може виникати при вдиханні, шкірному контакті, введенні алергену або прийомі його в їжу. Основною причиною поширеності алергії вважають масове застосування антибіотиків та інших лікарських препаратів. Бурхливий розвиток хімічної промисловості і пов'язана з цим поява великої кількості синтетичних матеріалів, барвників, миючих засобів та інших різноманітних виробничих і побутових речовин, багато з яких можуть бути алергенами, – також один із факторів поширення алергічних захворювань.

Легкі алергічні реакції можуть cпричиняти нежить, сльозіння очей та інші симптоми, що нагадують застудні, тому часом досить непросто відрізнити алергію від початку застуди. Для початку згадайте точно, коли саме і після чого з'явилися ознаки, що нагадують алергічну реакцію (свербіж, почервоніння тощо). За можливості, припиніть дію алергену, прийміть препарат проти алергії. Якщо після цього настане поліпшення – значить, у вас таки алергія. У цьому випадку краще звернутися до лікаря.

До поширених алергенів належать пилок квітучих рослин, продукти харчування, шерсть, предмети побутової хімії, домашній і паперовий пил, а також багато іншого. Алергічні захворювання (бронхіальна астма, полінози, кропив'янка, алергічний нежить, дерматит, лікарська і харчова алергія) демонструють тенденцію до зростання в усьому світі. Поширеність алергічних захворювань найвища в регіонах з екологічно несприятливим середовищем.

Найчастіше страждають на алергію люди 20–35 років. Захворювання з однаковою частотою вражає чоловіків і жінок. Захворюваність серед дітей становить близько 10%. Якщо на алергію страждає один з батьків, то ймовірність розвитку алергічних реакцій у дитини становить, за оцінками дослідників, близько 30%. За наявності алергії у обох батьків цей ризик подвоюється, досягаючи 60%.

Алергія також може бути дуже небезпечною і навіть загрожувати життю. У людей, які страждають на алергію, може виникати анафілактичний шок – тяжкий патологічний стан, пов'язаний з надзвичайно гострою реакцією організму на алерген. Анафілактичний шок може бути спричинений різними алергенами: лікарськими препаратами, укусами комах, продуктами харчування. Також анафілактичний шок може виникати і через контакт шкіри з алергеном, наприклад, з латексом. Без медичної допомоги тяжка алергія може призвести до летального результату.

Пам'ятка алергіка
- Щоб позбутися алергії, необхідно з'ясувати, що є алергеном.
- Постарайтеся визначити речовини, що спричиняють у вас алергію, і завжди їх уникати.
- Слідкуйте за тим, щоб у вашому будинку не було пилу, пуху і кліщів.
- Якщо маєте алергію на домашніх тварин – не тримайте їх у своєму домі.
- Якщо у вас алергія на медичні препарати, завжди майте при собі спеціальну картку, де написано, на які саме ліки у вас алергія. У такому випадку, навіть якщо ви знепритомнієте або не зможете згадати назву препарату, ви будете застраховані від введення алергену.
- Якщо у вастяжка алергія, поінформуйте про це вашу сім'ю і колег і не забувайте повідомляти про це лікарям.
- Пам'ятайте, що стреси сприяють ослабленню імунної системи, а отже, при стресах зростає і ризик прояву алергічної реакції.
- Дотримуючись простих порад, ви можете легко усунути основні збудники алергії і астми.
- Ретельно прибирайте своє житло від шерсті тварин.
- Віддайте перевагу шкіряним м'яким меблям, аніж меблям з тканинною оббивкою, оскільки шкіра є непроникним для пилу матеріалом, в якому не можуть поширюватися кліщі.
- Позбавтеся від килимів і портьєр.
- Щотижня очищайте від пилу як горизонтальні, так і вертикальні поверхні.
- У будь-який час року підтримуйте вологість у приміщенні на рівні нижчому за 50%.
- У суху погоду щодня провітрюйте приміщення протягом як мінімум однієї години, щоб покращити вентиляцію.
- Для прибирання в спальні використовуйте високоефективні сухі повітряні фільтри.
- Очищайте від грибка душеві штори, стіни й інші поверхні у ванній кімнаті, а також у підвальних приміщеннях за допомогою дезінфікуючого розчину, порошку і води.
- У підвальних приміщеннях, якщо в них занадто сиро, використовуйте вологопоглиначі.
- Нікому не дозволяйте курити у вас вдома.

В останні роки астма зустрічається все частіше, ставши серйозною проблемою у всіх країнах світу. Ми всі знаємо загальні відомості про це захворювання, але все одно багато питань залишаються без відповіді. Основи зрозумілі: астма - спадкове захворювання верхніх дихальних шляхів.

Вона зазвичай посилюється при впливі пилу, пилку, тютюнового диму, вовни тварин або стресу. Астма невиліковна. Стан можна полегшити за допомогою спеціальних інгаляторів. В іншому, дитина, яка страждає на астму, живе повним нормальним життям. На цьому наші пізнання про астму закінчуються. Але ж у цього захворювання безліч "підводних каменів". Та й симптоми знати важливо. Адже на ранній стадії будь-яка недуга лікується простіше. І способів лікування в наш час існує чимало.

Звичайними симптомами є кашель і хрипи. Симптоми можуть варіюватися від легких до важких у одної і тої ж людини в різний час. Кожен епізод може тривати всього лише годину або два, або зберігатися протягом декількох днів або тижнів, якщо не лікувати.

Симптоми астми часто виникають без видимих причин. Речі, які можуть викликати астматичні симптоми, включають наступне.
- Інфекції. Особливо застуда, кашель, і грудні інфекції.
- Квітковий пилок і цвіль. Сезон сінної лихоманки є загальним часом для лікування астми.
- Фізичне навантаження. Однак, спорт і фізичні вправи не протипоказані при астмі! При необхідності, ви можете користуватись інгалятором перед тренуванням для запобігання нападів.
- Деякі препарати. Наприклад, у 1 з 50 людей з астмою алергія на аспірин. Інші ліки, які можуть викликати астматичні симптоми включають в себе: протизапальні, болезаспокійливі, а також бета-блокатори (пропранолол, атенолол, або тимолол). Також до бета-блокаторів відносяться очні краплі, які використовуються для лікування глаукоми.
- Сигаретний дим.
- Пари фарби, розчинники та забруднення. Збільшення забруднення повітря можуть бути причиною астми, причому це стає все більш поширеним явищем.
- Емоційне напруження. Астма не через "нервів", але такі речі, як стрес або нервове потрясіння можуть викликати напади.
- Алергія на тварин. Тварини не викликають симптоміву більшості випадків, але деякі люди помічають, що їх симптоми стають гірше, коли вони знаходяться поруч з певними тваринами.
- Кліщі в домашнього пилу. Це крихітна істота, яка живе в матрацах і пилу по всьому будинку. Значно скоротити їх число можна, але це займає багато часу і зусиль, і включає в себе: часту вологе прибирання, спеціальні чохли для матраців, видалення килимів, м'яких іграшок.
- Деякі харчові продукти. Це буває вкрай рідко.

Матеріал підготували: завкафедри внутрішньої медицини, д. мед. н., професор О. І.Федів, професор кафедри, д. мед.н. Коваленко С. В.
0 5 499
8-09-2015, 12:05

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...