додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Для меду найкращий скляний посуд

Щоб не втратити цілющі властивості, зберігайте його за температури +5-10 градусів

Мед – продукт, який дарує довголіття. Учені довели, що серед довгожителів, які живуть понад 100 років, переважають бджолярі або члени їхніх сімей.

Начебто про мед знають усі. Але не всі знають, що різні сорти меду по-різному корисні.

– Енергетична цінність меду перевищує цінність зернистої ікри, м’яса, риби. Однак потрібно знати, як його зберігати, – говорить Тетяна ІЛАЩУК, завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ. – У певних умовах мед може зберігати свої цілющі властивості десятки років. Він гігроскопічний, тому його недобре зберігати у вологому приміщенні, бо поглинає вологу й скисає. Посуд із медом має бути щільно закритим – це запобігає потраплянню вологи та бродінню. Найкраща температура для зберігання – +5-10 °С, а за +11-20 °С він уже може забродити.

За словами Тетяни Олександрівни, мед краще зберігати в темному місці або в темному посуді – світло погіршує його якість (руйнуються ферменти, вітаміни). – У жодному разі не можна його зберігати в посуді із цинку, міді, свинцю та їхніх сплавів, оскільки при цьому утворюються сполуки, що можуть зашкодити здоров’ю й навіть спричинити отруєння, – застерігає лікар. – Не варто зберігати його і в залізній тарі, оскільки так він набуває неприємного запаху і смаку. Найкраща тара для меду – дерев’яна (наприклад, бочка), скляна, глиняна (не глазурована!) Найкраще дерево для бочки – липа, осика, ялина, тополя. Сосна містить смоли, що псують мед, у дубових – мед темніє. Банки з ним не можна тримати поряд із речовинами, які мають різкий запах (фарби, лаки, есенції), оскільки він швидко вбирає запах цих речовин.

– Якщо хочете отримати більш смачний і рідкий мед із закристалізованого, його треба дуже повільно нагрівати на водяній бані за температури 45-50 градусів і в невеликій кількості (яка потрібна для споживання протягом 3-5 днів), – зазначає Тетяна Ілащук. – При правильному зберіганні і в стільниках (бджолиних сотах) мед може зберігатися дуже довго (навіть століттями), оскільки він має знезаражувальні властивості, згубно діє на мікроби і плісень.

Затарювати мед у скляний посуд необхідно в перші 1-3 місяці, доки він ще рідкий. Доцільно маркувати сорт меду, рік його виробництва, походження, місце збирання.

Це варто знати

- Як вживати
Мед варто вживати по 1 ч. л. чи 1 ст. л., якомога довше затримуючи у роті. Однак краще додавати його до води (200-250 мл), чаю, молока, відварів фруктів чи лікарських рослин, соків.

- В якій кількості
Нормальна доза для дорослого – 100-150 г меду на добу, поділена на 3-4 рази, для дітей – 30-80 г. На курс оздоровлення потрібно від 800 до 2500 грамів меду – залежно від виду хвороби, її стадії, віку людини.

- Кому корисний
Особливо корисний мед людям інтенсивної розумової й фізичної праці, спортсменам, матерям-годувальницям, людям похилого і літнього віку. Він сприяє посиленню імунітету, прискоренню і підвищенню ефективності відновного періоду, запобігає виникненню психоемоційних і розумових зривів, діє як заспокійливе, покращує сон.

- Який мед обрати
Липовий, малиновий, акацієвий, лісовий, ехінацейний мед корисний людям, схильним до застудних хвороб, туберкульозу, з ослабленою імунною системою.
Степовий, луговий, фацелієвий, гречаний, соняшниковий мед бажано вживати людям зі схильністю до хвороб органів травлення. Мед, зібраний із люцерни, конюшини, каштану, буркуну корисний матерям, які годують грудьми. Також він більш корисний для людей похилого і старечого віку зі схильністю до судинної патології.

- Кому не можна
Не варто вживати мед людям із надмірною чутливістю до нього (кропив’янка, набряк Квінке, свербіж шкіри, алергічний нежить), значній схильності до діареї, гострих інфекційних кишкових захворювань, хворим на виразкову хворобу шлунку та дванадцятипалої кишки в стадії загострення.

Леся ТОКАРЮК

0 3 188
11-09-2015, 12:09

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...