додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Якщо дитина агресивна

Щоб припинити гнів, іноді достатньо просто обійняти малюка

Уже з перших років життя в дитини може з’явитися погана звичка: долати будь-які конфлікти агресією. Така поведінка може закріпитися й стати характерною рисою й у подальшому житті дитини. Отож, як цьому запобігти?

– Оманливою є думка, що подорослішавши дитина "переросте" проблеми, тому агресивні прояви, як правило, потребують психологічного втручання, – радить Наталія БОГУЦЬКА, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ. – Коли малюк вперше грається з однолітками, часто виникають конфлікти через іграшки – і вперше конфлікт може вирішуватись через агресію (намагання відібрати іграшку, побиттям тощо), можуть виникати спалахи гніву, люті. Така поведінка є своєрідною формою "спілкування", відбиттям стану дитини, наприклад: "Я серджуся!". Дорослішаючи, діти навчаються контролювати свою агресію. Однак фізичні покарання батьків на цьому етапі можуть стати прикладом агресії, яка демонструє, що фізичною силою можна і потрібно керувати іншими людьми. Діти, щодо яких застосовують істотні фізичні покарання, удвічі агресивніші, ніж їхні однолітки.

Якщо схильність до агресії з’являється одразу, то вона зберігатиметься впродовж усього життя. Загалом агресивна поведінка більш притаманна для хлопчиків, ніж дівчаток.

– Які причини дитячої агресії?
– Найчастіше агресія є успадкованою особливістю нервової системи. Вона може бути останнім засобом, якщо дитина вичерпала усі можливості для задоволення своєї потреби. Також агресивні прояви можуть бути "наслідуванням" поведінки батьків, теле- або кіногероїв, героїв відеоігор або літературних персонажів тощо.
Агресія в дитячому віці тісно пов’язана з безробіттям батьків, родинними чварами, а також народженням у неповній родині або неповнолітніми матерями. Агресивні діти часто неправильно сприймають оточення і реагують з недоречною ворожістю щодо братів, сестер та батьків.

– Чи завжди агресивна поведінка – це погано?
– Так, агресивна поведінка шкодить насамперед самій дитині, яка конфліктує з батьками, свариться і втрачає друзів, живе в постійній напрузі, а часто – і в страху, почувається нещасною. Однак певні риси, притаманні таким проявам поведінки, є позитивними та необхідними для життя. Зокрема це наполегливість, впертість для досягнення мети, подолання перешкод та прагнення перемоги. Тому виховні заходи передбачають не повне знешкодження агресивної поведінки, а обмеження та контроль за її негативними проявами, що принижують гідність та обмежують права оточуючих.

– У яких випадках варто звернутися до психолога?
– Будь-які особливості розвитку дитини, які поєднуються з її агресією, потребують звернення до спеціаліста. Якщо ваша дитина агресивно поводиться з іншими дітьми, знущається над тваринами і отримує при цьому задоволення, якщо є виражена агресія, яка не піддається виховним заходами, – варто звернутися до психолога.

Опитувальник для батьків
Щоб уточнити, чи є ваша дитина агресивною, скористайтеся цим тестом (для дітей 1,5-5 років).

Інструкція. Нижче наведено список характеристик, які описують дітей. 0 – невірно (наскільки ви знаєте), 1– частково або іноді вірно, 2 – дуже вірно або дуже часто.

До спеціаліста слід звернутися, якщо сума балів перевищує 20. Визначити, чи є агресивна поведінка нормою, чи патологією, може лише спеціаліст.

0 1 2 Не може очікувати, хоче всього негайно.
0 1 2 Зухвалий (-а), не підкорюється.
0 1 2 Вимоги дитини повинні бути виконані негайно.
0 1 2 Знищує речі, що належать його (її) сім’ї або речі інших дітей.
0 1 2 Неслухняний (-а).
0 1 2 Не схоже, що почувається винним (-ою) після поганої поведінки.
0 1 2 Легко засмучується, розчаровується.
0 1 2 Встряє в бійки.
0 1 2 Б’є інших.
0 1 2 Завдає болю тваринам або людям без очевидної причини.
0 1 2 Злий настрій.
0 1 2 Фізично атакує людей.
0 1 2 Покарання не змінює його (її) поведінку.
0 1 2 Багато кричить.
0 1 2 Егоїстичний (-а) або не хоче нічим ділитися.
0 1 2 Упертий (-а), похмурий (-а), дратівливий (-а).
0 1 2 Притаманні напади гніву або гарячий норов.
0 1 2 Відмовляється від співпраці.
0 1 2 Хоче багато уваги.

Як попередити?

Щоб "вилікувати" дитину від агресії, слід:
- знайти причину агресії та усунути її;
- іноді достатньо одного ласкавого слова, посмішки, обіймів, щоб припинити злобу та гнів дитини;
- у будь-якій ситуації дитина має знати, що її люблять, цінують та приймають;
- у жодному разі не застосовуйте фізичних покарань;
- уникайте перегляду фільмів та телепередач зі сценами жорстокості і насилля;
- допоможіть дитині знайти друзів і навчайте спілкуванню з однолітками;
- не дозволяйте собі спалахів гніву, агресивної поведінки, розмов про помсту тощо;
- дозволяйте дитині виплескувати енергію іншими "мирними" способами: можна голосно заспівати, пограти в футбол, намалювати свою злобу і розірвати папір, зліпити злобу з пластиліну, написати листа тому, хто образив, побити подушку, пробігти кілька кіл на стадіоні, послухати улюблену музику, розповісти про свої почуття близькій людині тощо.

Леся ТОКАРЮК
0 2 101
10-09-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...