додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Після відпустки …відпочиньте

На роботу виходьте посеред тижня й не "пірнайте" одразу в справи

Відпустки чекаєш протягом року, а то й більше, а минає вона так швидко, що як тільки звикаєш нічого не робити – треба повертатися на роботу. Як усе правильно організувати, щоб не піддатися післявідпускній депресії?

Психологи дають кілька порад, які допоможуть безболісно повернутися на роботу.

Порада 1. Плануйте заздалегідь
Варто прислухатися до порад більшості психологів і ще перед відпусткою все правильно спланувати. Насамперед дуже важливо, яка кількість днів присвячена неробству і насолоді. Найоптимальніший варіант – відпустка на один-два тижні. Річ у тім, що за меншу кількість днів ви не встигнете відпочити, а за більшу – занадто сильно розслабитеся.

Порада 2. Кінець відпустки – на середину тижня
Плануючи відпустку, прослідкуйте, щоб її кінець припадав на середину тижня. Таким чином ви ніби скоротите робочий тиждень, і він не здасться занадто довгим і складним.

Порада 3. Без змін після відпустки
Після відпустки не варто змінювати щось глобально. Кардинальні зміни вичавлять з вас як моральні, так і фізичні сили, які вдалося відновити під час відпочинку.

Порада 4. Побути вдома після відпочинку
Перший тиждень після прекрасних днів відпочинку зазвичай найважчий. Тому краще повернутися додому за кілька днів до початку роботи. За ці дні можна не тільки спокійно прибрати вдома, але і влитися в ритм рідного міста, акліматизуватися, а згодом і налаштуватися на робочий лад. Приїхавши додому, слід відразу розпакувати речі. Це дасть мозку сигнал, що відпустка закінчилася, і викличе менш болючі відчуття, ніж розпакування валіз через тиждень.

Порада 5. Не перепрацьовуйте
Щойно прийдете в офіс, не пірнайте з головою відразу в роботу. Поспілкуйтеся з колегами, випийте кави, покажіть співробітникам фотографії з відпустки, розкажіть про враження. А ввечері цього ж дня можна не затримуватися на роботі довше, ніж потрібно.

Порада 6. Відволікайтеся на кілька хвилин
Справи, які накопичилися на роботі за час вашої відсутності, слід виконувати розмірено і по черзі. Якщо ви накинетеся на все відразу, гірше стане тільки вам. До того ж можна щогодини відволікатися на кілька хвилин, щоб вже зовсім не занудьгувати від кількості обов’язків.

Порада 7. Дізнайтеся про нововведення
За період вашої відпустки збереться ще купа справ, які зажадають прийняття рішення саме вами. Постарайтеся не робити цього в перший же робочий день. Спочатку розпитайте колег про зміни, нововведення, які сталися під час вашої відсутності. Зрештою, дізнайтеся більше інформації і тільки тоді приймайте рішення.

Порада 8. Частину відпустки відтворіть вдома
Реалізуйте найкращі моменти вашої відпустки в повсякденному житті. Наприклад, якщо ви харчувалися в ресторанах або інших закладах, де подають вишукану і смачну їжу, то потіште себе такими ж смачно приготовленими стравами, але вже вдома. Також ви можете обмежити користування Інтернетом, а натомість більше читати. Виберіть свої прекрасні моменти і втілюйте їх у життя щодня, а не тільки під час відпустки.

Порада 9. Після роботи – розслабтеся
У перший робочий день після відпустки можна дозволити собі розслабитися увечері. Погуляйте з друзями або проведіть час у кафе. Не обов’язково постійно розповідати про ваш відпочинок, можна просто розслабитися ввечері після роботи, щоб відчуття легкість та спокій.

Порада 10. Необхідно щось змінювати
Якщо ж після відпустки дратівливі думки про роботу не покидають вас протягом тривалого періоду, значить, дійсно потрібно над цим задуматися. Необхідно щось змінювати. Варто врахувати всі "за" і "протии", а також оцінити свої ресурси і потенціал, всі можливості – незалежно від того, реалізували ви їх чи ні. Тоді прийміть рішення, але зрозумійте: воно повинно бути зваженим, а не емоційним.

Актуальне питання
Чому продуктивність праці після відпочинку знижується?
– Організм людини живе за біоритмами, – пояснює лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Зазвичай ми цього не помічаємо, проте в критичні моменти біоритми дають про себе знати. Якщо ви перелетіли на літаку (або проїхали на поїзді, автомобілі тощо) кілька годинних поясів, то ваш внутрішній "годинник" починають перебудовуватися на новий час. На повну перебудову потрібно приблизно тиждень. Звичні симптоми – ввечері важко заснути, вранці – прокинутися. Багато людей також зазначають, що в ці дні вони п’ють більше води, ніж зазвичай. Якщо додати до цих фізіологічним процесам ще й стрес, то навантаження на організм зростає.
Зверніть також увагу на зміну температури повітря. Якщо вона вище +20 °С, то продуктивність праці також знижується. За температури +35 °С у незвичних до цього людей сильно сповільнюється швидкість мислення, зростає кількість помилок. При зміні температурного фону організму також потрібен якийсь час на пристосування до нових умов. Навіть якщо ви відпочивали у себе на дачі, то за час відпустки ви відвикли від робочої обстановки (інакше це навряд чи можна назвати повноцінним відпочинком).

Леся ТОКАРЮК
0 1 286
3-09-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги