додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Кавун лікує нирки та покращує зір

Однак обирати його потрібно правильно, щоб не нашкодити собі

Кавун – дуже смачний і корисний продукт, який може подарувати вам величезне задоволення та міцне здоров’я. За умови якщо ви навчитеся правильно обирати і зберігати його.

Кавун зміцнює імунітет, стабілізує зір і допомагає протистояти розвитку онкологічних захворювань.

– Корисний кавун своїми сечогінними властивостями – чудово виводить з нирок накопичені шлаки, перешкоджає відкладенню солей і утворенню каменів, швидко і легко очищає організм, – говорить лікар-терапевт Євген ГОРОБЧЕНКО. – Магній, який міститься у кавуні, сприяє засвоєння мінералів і вітамінів, покращує роботу м’язів і нервової системи. Кавун – чудовий антидепресант. Якщо ви втомилися, роздратовані або схвильовані, з'їжте трохи цієї корисної ягоди.

Виводячи зайву рідину з організму, кавун водночас допомагає позбутися кількох зайвих кілограмів. При цьому пригнічує бажання зайвий раз перекусити, тамуючи почуття голоду. Ось тільки їсти кавун разом з іншою їжею не слід – це може викликати газоутворення.

Вагітним жінкам також варто знати міру в поїданні кавуна. Безумовно він корисний для них: вітамін В9, який міститься у кавуні, сприятливо впливає на формування нервової системи майбутнього малюка, допомагає травному процесу самої мами і збільшує кількість грудного молока в період годування грудьми. Однак об’їдання кавуновим ласощами може призвести не тільки до дискомфорту в кишечнику, але й до больових відчуттів.
Влітку кавун добре справляється зі спрагою – наче прохолодний напій. Соки і газована вода не можна навіть порівняти з корисною соковитою скибочкою кавуна, адже в ній немає важко засвоюваних цукрів.

І ще один пікантний плюс кавуна, який варто взяти на замітку чоловікам – цитрулін. Ця речовина міститься в м’якоті і в процесі метаболізму перетворюється на аргінін, який розширює судини і справляється з цим не гірше, ніж віагра.

Як не отруїтися?
Сам кавун дуже корисний, але жадібне бажання людей отримати якомога більше плодів за один сезон, призвело до того, що прекрасний дієтичний продукт перетворився на джерело неприємностей і шкоди для нашого організму. Для того, щоб кавун швидко набрав масу і дозрів, його підгодовують добривами. В основному це азотні добрива – нітрати (нітрат натрію, амонію, кальцію і калію).

Нітрати накопичуються у м’якоті кавуна. Потрапляючи в мікрофлору шлунково-кишкового тракту, вони перетворюються на шкідливі нітрити. Нітрити порушують транспортну функцію крові – це впливає на гемоглобін, що надалі може призвести до гіпоксії – нестачі кисню в тканинах. Особливо важко це переносять діти і ті, хто страждає на серцево-судинні недуги, а також захворюваннями дихальної та видільної систем.

Щоб уникнути серйозних наслідків, не варто пропонувати кавун дітям, які не досягли дворічного віку. У два-три роки дитині цілком достатньо 80-100 г кавуна, а дітям 3-6 років 100-150 г – за умови, що кавун якісний.

Дітям взагалі варто вживати кавун тільки в період природного дозрівання цієї ягоди, тобто наприкінці серпня, восени.

Кому не можна?
Навіть сумлінно вирощений, смачний, стиглий і корисний кавун протипоказаний у наступних випадках:
- при порушенні відтоку сечі;
- при проносі і колітах;
- людям, у яких є камені великих розмірів в організмі.

Як правильно вибрати?
У жодному разі не купуйте пошкоджений, тріснутий або демонстративно розрізаний продавцем кавун. На солодкій поверхні кавуна, а тим більше в його м’якоті, бактерії розмножуються дуже швидко і можуть стати причиною кишкової інфекції. Тривале зберігання кавуна також призводить до розмноження бактерій.

Кавуни не повинні бути на землі. За правилами торгівлі, плоди розміщують в товарні лотки, обов’язково під навісом і в спеціально відведеному для торгівлі місці. У продавця повинна бути медична книжка, санітарно-епідеміологічний дозвіл на торгівлю та сертифікат відповідності товару вимогам стандарту.

Не полінуйтеся поглянути на сертифікат, він розкаже вам звідки привезли кавуни, на яких добривах вирощували і чи відсутні в них радіація і важкі метали.

Обираємо стиглий і корисний кавун!
1. Найкраще купувати кавуни наприкінці літа або восени.
2. Кавун бажано купувати в магазинах або спеціально відведених для торгівлі місцях.
3. Обирайте кавун середнього розміру, маленькі й величезні кавуни брати не варто, оптимальний варіант – 4-5 кг.
4. Ознака стиглості кавуна – сухий хвостик і світлий бочок. Найкраще, коли світла пляма на боці кавуна жовта або оранжева.
5. Кірка стиглого кавуна повинна бути тверда і блискуча. Якщо кірка легко протикається нігтем, то перед вами нестиглий кавун. Смужки на кірці кавуна повинні бути максимально контрастними. Потріть кірку – не має бути запаху, запах свіжоскошеної трави свідчить про нестиглість.
6. Постукайте по кавуну. Якщо звук дзвінкий і чистий – плід дозрів.
7. Якщо стиглий кавун покласти у воду, він спливе.
8. Низ ягоди свідчить не тільки про статеву приналежність, але і про те, хто ж із них солодший. У "дівчаток" кружечок більш плаский і широкий, ніж у "хлопчиків", отже в них більше цукру і менше кісточок.

Леся ТОКАРЮК
0 6 811
28-08-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Як готувати класичну італійську лазанью за вдосконаленим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги