додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Застуда …влітку

Щоб не хворіти від кондиціонера, правильно налаштовуйте охолоджувальний пристрій

Кондиціонери та вентилятори – справжні рятівники в офісі під час сильної спеки. Однак з ними варто бути обережними, адже сьогодні вам прохолодно, а завтра ви вже страждаєте від застуди, яка чомусь з’явилася саме влітку.

– Різкий перехід від одного температурного режиму до іншого, наприклад, зі спеки до холоду, для людського організму є стресовою ситуацією, – пояснює Тетяна ШЕВЧУК, лікар-терапевт. – Однак це не означає, що якщо у вашому офісі встановлений кондиціонер, вас не омине застуда. Різкі перепади температур призведуть до порушення основних функцій організму, якщо людина ніколи не займалася загартовуванням, наприклад контрастним обливанням, якщо її здоров’я підірване нещодавнім захворюванням, перевтомою, стресом або хронічними недугами.

Не забувайте, різниця в температурі кімнатній і на вулиці не повинна перевищувати 10 градусів. Наш організм дуже неоднозначно реагує на великі різкі температурні коливання. З цієї ж причини повітря, що виходить з кондиціонера, не повинно бути спрямований на людину. У великих приміщеннях повітря з кондиціонера найкраще скеровувати уздовж стелі. Не варто забувати, що перед працюючим кондиціонером утворюється зона 2х3 метра, де рухливість повітря висока, а температура трохи нижче, ніж в іншому приміщенні. Загальна температура в приміщенні не повинна опускатися нижче 20 градусів, інакше порушуються параметри мікроклімату, що може призвести до загострення алергічних реакцій і хронічних захворювань.

Найпоширені захворювання від кондиціонера
Застуда – інфекційне вірусне захворювання, яке викликає запалення слизових оболонок носа, горла і бронхів. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом. На появу симптомів хвороби необхідно приблизно 1-2 дні з моменту зараження, у хворого з’являється біль у горлі, кашель, закладення носа, нездужання.

Гострий риніт (нежить) – частий симптом при інфекційних захворюваннях, виникає через переохолодження, може перейти в хронічний гайморит. При риніті у хворого з’являється печіння, відчуття сухості і хворобливості в носі, рясні виділення, закладення носа, головний біль, слабкість.

Часто риніт супроводжується фарингітом – запаленням глотки. При гострому фарингіті у хворого спостерігається сухість, печіння, першіння в горлі, біль при ковтанні, підвищена температура.

Ларингіт – запалення гортані, яке супроводжується клінічними ознаками у вигляді захриплості, кашлю, сухості. Причинами зазвичай є переохолодження і поширення вірусної інфекції.

Ангіна – запальний процес у піднебінних мигдалинах, спровокований інфекцією. При переохолодженні від кондиціонера і наявності вогнищ хронічної інфекції відбуваються спалахи захворювання.

Як зменшити ризики і не захворіти?
- Кондиціонер потрібно вмикати до настання спеки, оскільки приміщення остигає поступово протягом дня, не варто чекати, доки спека стане нестерпною.
- Здійснюйте технічний огляд пристрою щорічно, регулярно міняйте фільтри.
- Переконайтеся, що пристрій підходить для об’єму приміщення.
- Приміщення має не лише кондиціонуватися, але й провітрюватися.
- Температура, яку створює кондиціонер, повинна становити 21-25 ºC, а вологість – 60-70%.
- Людина має пити багато рідини, щоб зберегти носові проходи і горло вологими.
- Часто мийте руки на роботі, щоб уникнути зараження бактеріями і мікробами.
- Потік повітря з кондиціонера скеровуйте уздовж стелі. Це дозволить холодному повітрю зігрітися і поступово опуститися вниз.

Леся ТОКАРЮК
0 978
27-08-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги