додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Щоб не отруїтися влітку

Добре мийте овочі, фрукти та зелень

Отруїтися – справа проста, особливо в жарку погоду. Що ж не варто їсти, пити й робити взагалі, щоб уникнути проблем зі здоров’ям?

Не отруїтися тим чи іншим продуктом допоможуть елементарні правила гігієни, про які розповів лікар-терапет Євген ГОРОБЧЕНКО.

Мийте руки
Напевно, кожен пам’ятає плакат у шкільній їдальні "Мийте руки перед їдою". І недарма: брудні руки – найпоширеніша причина інфекції і, як наслідок, отруєння.
Руки потрібно мити не тільки перед їдою і її приготуванням, а й щоразу після відвідування вулиці і туалету. Влітку, коли багато пилу, мити руки потрібно якомога частіше.

Пийте воду з перевірених джерел
Те, що воду з крана у містах пити не можна, відомо давно. Її слід або кип’ятити, або очищати, або купувати бутильовану. Удвічі варто бути обережними з питною водою влітку, коли ви перебуваєте на відпочинку в чужій місцевості. Особливо звертайте увагу на те, яку воду п’ють діти. Краще, якщо для дитини це буде звичайна кип’ячена вода.
Неочищена, погано очищена водопровідна вода, а також вода з невідомих джерел часто стає причиною кишкових інфекцій. Якщо ви не впевнені в якості води – не пийте. І намагайтеся запастися, наприклад, тієї ж бутильованою водою.

Городину мийте
Свіжі овочі, фрукти та зелень потрібно добре мити. Особливо потребують хорошого миття дрібні ягоди, особливо з грядки, а також зелень – петрушка, кріп, базилік тощо. Часто миттю зелені не приділяють належної уваги і дуже даремно, оскільки на дрібних листочках накопичується багато пилу і бруду.
Із деяких овочів – кабачків, огірків – краще зрізати шкірку. Також непогано буде зрізати шкірку з яблук і груш, а абрикоси і персики краще обдати окропом, особливо якщо ви даєте їх дітям.

Не купуйте розрізані овочі, фрукти, ягоди
Нині у продажу часто можна зустріти овочі, фрукти і ягоди в розрізаному вигляді – половинки капусти, динь, кавунів.
Такі купувати не варто – розрізані овочі, фрукти і ягоди швидко окислюються, втрачають свої корисні властивості і, звичайно ж, швидше псуються. Особливо це стосується динь і кавунів, отруїтися якими найпростіше.

Не купуйте продукти на стихійних ринках
Ще одне правило – не купуйте продукти з рук, якими б "домашніми і дешевими" вони не були. Це стосується насамперед м’яса, риби і молочних продуктів, які псуються найшвидше.
Та й інші продукти на стихійних ринках вельми сумнівної якості. Перш ніж купити дешево щось із рук, згадайте, що на здоров’ї економити не можна.
Купуйте овочі та фрукти тільки в місцях, які перебувають під контролем санітарно-ветеринарної служби. Якщо є сумніви, вимагайте гігієнічні сертифікати.

Не готуйте їжу про запас
Намагайся не готувати багато їжі, особливо коли спекотно – пам’ятайте, що в жарку погоду все псується набагато швидше. Також обмежте тривале зберігання готових страв у холодильнику, зокрема молочних, м’ясних і рибних.
Це саме стосується і закупівлі продуктів про запас – купуйте продукти, особливо, які швидко псуються, по мірі їхнього витрачання.

Не замовляйте в ресторанах салати і котлети
У їдальнях, кафе, ресторанах утримайся від салатів, у тому числі і з майонезом, і різноманітних котлет, особливо влітку.
Обирайте цільні овочі та фрукти – наприклад, овочеве або фруктове асорті. Замість котлет беріть страви з натурального м’яса і риби. Обмежте також вживання паштетів.

Пам’ятка
Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:
- салати, вироби з рубленого м’яса, холодець, заливне готуйте в домашніх умовах і в невеликих кількостях, щоб не зберігати залишки страв більше доби;
- якщо ви купуєте готову їжу в магазині, звертайте увагу на дату виготовлення продукту та термін її реалізації;
- напівфабрикати із м’яса обов’язково піддавайте повторній термічній обробці;
- тістечка, торти з кремом зберігайте у холодильнику;
- ретельно мийте руки перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією;
- не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
- при відпочинку на природі захищайте продукти харчування від комах і тварин та виключайте контакт продуктів із грунтом і піском;
- при появі ознак захворювання невідкладно звертайтесь по медичну допомогу до найближчого лікувально закладу.

Леся ТОКАРЮК
0 1 268
26-08-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Ці пончики на сметані найбільше схожі до класичних, однак відрізняються простим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги