|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїДобре мийте овочі, фрукти та зелень Отруїтися – справа проста, особливо в жарку погоду. Що ж не варто їсти, пити й робити взагалі, щоб уникнути проблем зі здоров’ям? Не отруїтися тим чи іншим продуктом допоможуть елементарні правила гігієни, про які розповів лікар-терапет Євген ГОРОБЧЕНКО. Мийте руки Напевно, кожен пам’ятає плакат у шкільній їдальні "Мийте руки перед їдою". І недарма: брудні руки – найпоширеніша причина інфекції і, як наслідок, отруєння. Руки потрібно мити не тільки перед їдою і її приготуванням, а й щоразу після відвідування вулиці і туалету. Влітку, коли багато пилу, мити руки потрібно якомога частіше. Пийте воду з перевірених джерел Те, що воду з крана у містах пити не можна, відомо давно. Її слід або кип’ятити, або очищати, або купувати бутильовану. Удвічі варто бути обережними з питною водою влітку, коли ви перебуваєте на відпочинку в чужій місцевості. Особливо звертайте увагу на те, яку воду п’ють діти. Краще, якщо для дитини це буде звичайна кип’ячена вода. Неочищена, погано очищена водопровідна вода, а також вода з невідомих джерел часто стає причиною кишкових інфекцій. Якщо ви не впевнені в якості води – не пийте. І намагайтеся запастися, наприклад, тієї ж бутильованою водою. Городину мийте Свіжі овочі, фрукти та зелень потрібно добре мити. Особливо потребують хорошого миття дрібні ягоди, особливо з грядки, а також зелень – петрушка, кріп, базилік тощо. Часто миттю зелені не приділяють належної уваги і дуже даремно, оскільки на дрібних листочках накопичується багато пилу і бруду. Із деяких овочів – кабачків, огірків – краще зрізати шкірку. Також непогано буде зрізати шкірку з яблук і груш, а абрикоси і персики краще обдати окропом, особливо якщо ви даєте їх дітям. Не купуйте розрізані овочі, фрукти, ягоди Нині у продажу часто можна зустріти овочі, фрукти і ягоди в розрізаному вигляді – половинки капусти, динь, кавунів. Такі купувати не варто – розрізані овочі, фрукти і ягоди швидко окислюються, втрачають свої корисні властивості і, звичайно ж, швидше псуються. Особливо це стосується динь і кавунів, отруїтися якими найпростіше. Не купуйте продукти на стихійних ринках Ще одне правило – не купуйте продукти з рук, якими б "домашніми і дешевими" вони не були. Це стосується насамперед м’яса, риби і молочних продуктів, які псуються найшвидше. Та й інші продукти на стихійних ринках вельми сумнівної якості. Перш ніж купити дешево щось із рук, згадайте, що на здоров’ї економити не можна. Купуйте овочі та фрукти тільки в місцях, які перебувають під контролем санітарно-ветеринарної служби. Якщо є сумніви, вимагайте гігієнічні сертифікати. Не готуйте їжу про запас Намагайся не готувати багато їжі, особливо коли спекотно – пам’ятайте, що в жарку погоду все псується набагато швидше. Також обмежте тривале зберігання готових страв у холодильнику, зокрема молочних, м’ясних і рибних. Це саме стосується і закупівлі продуктів про запас – купуйте продукти, особливо, які швидко псуються, по мірі їхнього витрачання. Не замовляйте в ресторанах салати і котлети У їдальнях, кафе, ресторанах утримайся від салатів, у тому числі і з майонезом, і різноманітних котлет, особливо влітку. Обирайте цільні овочі та фрукти – наприклад, овочеве або фруктове асорті. Замість котлет беріть страви з натурального м’яса і риби. Обмежте також вживання паштетів. Пам’ятка Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує: - салати, вироби з рубленого м’яса, холодець, заливне готуйте в домашніх умовах і в невеликих кількостях, щоб не зберігати залишки страв більше доби; - якщо ви купуєте готову їжу в магазині, звертайте увагу на дату виготовлення продукту та термін її реалізації; - напівфабрикати із м’яса обов’язково піддавайте повторній термічній обробці; - тістечка, торти з кремом зберігайте у холодильнику; - ретельно мийте руки перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією; - не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; - при відпочинку на природі захищайте продукти харчування від комах і тварин та виключайте контакт продуктів із грунтом і піском; - при появі ознак захворювання невідкладно звертайтесь по медичну допомогу до найближчого лікувально закладу. Леся ТОКАРЮК Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|