|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїЦя їжа призводить до пошкодження роботи мозку. В сучасному життєвому ритмі брак вільного часу накладає свій відбиток на наш раціон - ми стали менше харчуватися вдома, віддаючи перевагу гамбургерам, піці та шоколадни батончикам, замість компотів і морсів п'ємо газовану воду та пакетовані соки. В результаті втрачаємо стрункість фігури, але і це не найголовніше - харчуючись фаст-фудом, ми підриваємо здоров'я. У чому небезпека фаст-фуду? У більшості продуктів, що відносяться до категорії фаст-фуд, міститься велика кількість калорій, а так як вони з'їдаються зазвичай у великій кількості, це стає помітно. У продуктах фаст-фуду міститься велика кількість жирів і консервантів, мало якісного білка і багато вуглеводів, а вітаміни і мінеральні речовини - в дефіциті. При приготуванні фаст-фуду зазвичай використовується маргарин - синтетичний продукт із шкідливими жирними кислотами. Вони не дають продуктам псуватися, але впливають на стінки судин, нервову систему і призводять до розвитку цукрового діабету другого типу, онкології та безпліддя. Крім того, в стравах фаст-фуду багато солі, що надає їм більш привабливий смак, але шкодить ниркам і судинам. Вони небезпечні в плані мікробіологічної чистоти - при недотриманні санітарних норм ними можна отруїтися. Видання РБК, з посиланням на Нью-Йоркський психіатричний інститут, пише, що фаст-фуд небезпечний для нервової системи людини: багата цукром і насиченими жирами, (а також харчовими розпушувачами, барвниками, ароматизаторами) дієта призводить до пошкодження структури мозку, руйнують нервові тканини і запускають запальні процеси, також був зафіксований надлишок води в мигдалеподібному тілі, а це є доказом пошкодження нервових тканин. У фаст-фуді містяться транс-ізомери жирних кислот, частка яких може досягати 30-50 % (в картопляних чіпсах, крекерах, печиві та ін), так як багато з них готуються з використанням гідрогенізованих жирів (маргаринів). Вони порушують імунітет людини, збільшують ризик розвитку діабету, онкологічних захворювань, знижують кількість тестостерону, порушують обмін простагландинів (регулюють багато процесів в організмі і знаходяться практично у всіх тканинах і органах), порушують роботу цитохром с-оксидази - головного ферменту, знешкоджуючого канцерогенні та деякі лікарські токсини. Виходячи з отриманих даних, експерти рекомендують зменшити вміст солі і насичених жирів, а транс-жири (жири, що містять транс-ізомери жирних кислот) зовсім не використовувати в продуктах харчування. Таким чином, ціни на продукти з невеликим вмістом солі також повинні бути знижені. У травні Європейська організація споживачів вже зверталася до Херману Ван Ромпею, голові Європейської ради і прем'єр-міністру Бельгії, з проханням посилити вимоги щодо реклами фаст-фуду. Але чому нас так тягне їх скуштувати? Це схоже до залежності, так як у ці продукти часто додають підсилювачі смаку, одним з яких є глютамат натрію. У багатьох роботах вчених висловлена гіпотеза про "підсаджуванні" на глютамат частини населення. Інша їжа після споживання фаст-фуду вже здається несмачною. Раціональне харчування (від латинського "Rationalis" — розумний) достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування. Принцип раціонального харчування - помірність, різноманітність і збалансованість. Режим харчування - регулярність. Збалансованість - оптимальне співвідношення компонентів їжі. Денний раціон підлітка у співвідношеннях: БІЛКІВ, ЖИРІВ, ВУГЛЕВОДІВ 1 : 1 : 4 ПРИ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ 1 : 1 : 6 Харчові добавки - це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію. Позначаються літерою “Е”. 10 найшкідливіших продуктів харчування: Жувальні цукерки, "чупа-чупси"; Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні; Солодкі газовані напої; Шоколадні батончики; Сосиски і ковбаси; Майонез і кетчуп; Різні соуси і заправки; Локшина швидкого приготування. І.М. Маринчина асистент кафедри гінекології та перинатології БДМУ. Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|