|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїЦя їжа призводить до пошкодження роботи мозку. В сучасному життєвому ритмі брак вільного часу накладає свій відбиток на наш раціон - ми стали менше харчуватися вдома, віддаючи перевагу гамбургерам, піці та шоколадни батончикам, замість компотів і морсів п'ємо газовану воду та пакетовані соки. В результаті втрачаємо стрункість фігури, але і це не найголовніше - харчуючись фаст-фудом, ми підриваємо здоров'я. У чому небезпека фаст-фуду? У більшості продуктів, що відносяться до категорії фаст-фуд, міститься велика кількість калорій, а так як вони з'їдаються зазвичай у великій кількості, це стає помітно. У продуктах фаст-фуду міститься велика кількість жирів і консервантів, мало якісного білка і багато вуглеводів, а вітаміни і мінеральні речовини - в дефіциті. При приготуванні фаст-фуду зазвичай використовується маргарин - синтетичний продукт із шкідливими жирними кислотами. Вони не дають продуктам псуватися, але впливають на стінки судин, нервову систему і призводять до розвитку цукрового діабету другого типу, онкології та безпліддя. Крім того, в стравах фаст-фуду багато солі, що надає їм більш привабливий смак, але шкодить ниркам і судинам. Вони небезпечні в плані мікробіологічної чистоти - при недотриманні санітарних норм ними можна отруїтися. Видання РБК, з посиланням на Нью-Йоркський психіатричний інститут, пише, що фаст-фуд небезпечний для нервової системи людини: багата цукром і насиченими жирами, (а також харчовими розпушувачами, барвниками, ароматизаторами) дієта призводить до пошкодження структури мозку, руйнують нервові тканини і запускають запальні процеси, також був зафіксований надлишок води в мигдалеподібному тілі, а це є доказом пошкодження нервових тканин. У фаст-фуді містяться транс-ізомери жирних кислот, частка яких може досягати 30-50 % (в картопляних чіпсах, крекерах, печиві та ін), так як багато з них готуються з використанням гідрогенізованих жирів (маргаринів). Вони порушують імунітет людини, збільшують ризик розвитку діабету, онкологічних захворювань, знижують кількість тестостерону, порушують обмін простагландинів (регулюють багато процесів в організмі і знаходяться практично у всіх тканинах і органах), порушують роботу цитохром с-оксидази - головного ферменту, знешкоджуючого канцерогенні та деякі лікарські токсини. Виходячи з отриманих даних, експерти рекомендують зменшити вміст солі і насичених жирів, а транс-жири (жири, що містять транс-ізомери жирних кислот) зовсім не використовувати в продуктах харчування. Таким чином, ціни на продукти з невеликим вмістом солі також повинні бути знижені. У травні Європейська організація споживачів вже зверталася до Херману Ван Ромпею, голові Європейської ради і прем'єр-міністру Бельгії, з проханням посилити вимоги щодо реклами фаст-фуду. Але чому нас так тягне їх скуштувати? Це схоже до залежності, так як у ці продукти часто додають підсилювачі смаку, одним з яких є глютамат натрію. У багатьох роботах вчених висловлена гіпотеза про "підсаджуванні" на глютамат частини населення. Інша їжа після споживання фаст-фуду вже здається несмачною. Раціональне харчування (від латинського "Rationalis" — розумний) достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування. Принцип раціонального харчування - помірність, різноманітність і збалансованість. Режим харчування - регулярність. Збалансованість - оптимальне співвідношення компонентів їжі. Денний раціон підлітка у співвідношеннях: БІЛКІВ, ЖИРІВ, ВУГЛЕВОДІВ 1 : 1 : 4 ПРИ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ 1 : 1 : 6 Харчові добавки - це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію. Позначаються літерою “Е”. 10 найшкідливіших продуктів харчування: Жувальні цукерки, "чупа-чупси"; Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні; Солодкі газовані напої; Шоколадні батончики; Сосиски і ковбаси; Майонез і кетчуп; Різні соуси і заправки; Локшина швидкого приготування. І.М. Маринчина асистент кафедри гінекології та перинатології БДМУ. Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
Буковина ДТП Зеленський Каспрук Росія Україна Чернівці аварія афіша вибори відключення війна війна з Росією день ангела депутати долар діти карантин клуби концерти коронавірус курс валют кіно міська рада новини новини Буковини новини України новини Чернівців палац кіно Кобилянської погода пожежа поліція православний церковний календар ремонт смерть суд футбол хвороба євро іменини
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |