додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Хвороби очей можна попередити

Вчасне обстеження та небайдуже ставлення до себе врятують ваш зір

Діагноз "глаукома" для багатьох – як грім серед ясного неба. Однак мало хто звертає увагу на вісники хвороби, які задовго до неї попереджають про можливу катастрофу. А між іншим глаукома – головна причина сліпоти в Україні.

"Батькові 70 років. Слабо бачив на одне око, – розповідає Марія С. – Потрапила інфекція, око заболіло і запалилося. Перший лікар призначив ліки від кон’юнктивіту, що викликало гострий напад глаукоми на цьому оці. Діагноз "глаукома" поставили тільки наступного дня на прийомі в іншого офтальмолога, крім того з’ясувалося, що є ще й катаракта".
– Глаукома – головна причина сліпоти в Україні, це хронічне захворювання, яке характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску, внаслідок чого відмирає зоровий нерв, – пояснює Оксана ГОРПЕНЮК, лікар-офтальмолог "Клініки мікрохірургії ока Медікус-Чернівці". – У літніх людей часто є такі захворювання, як гіпертонія (підвищений тиск), атеросклероз судин, цукровий діабет. Внаслідок цих недуг можуть виникати так звані підкон’юнктивальні крововиливи та крововиливи в середину ока від найменшого напруження (кашель, закрепи тощо), а також при високому артеріальному тиску. Крововиливи потрібно лікувати, адже наслідки можуть бути небезпечні. І найголовніше – з’ясувати причину, яка їх викликає, та усувати її за допомогою кваліфікованого лікаря.
Одним із дуже небезпечних видів глаукоми є глаукома з нормальним
внутрішньоочним тиском. Небезпека полягає в тому, що звичну діагностику глаукоми за допомогою вимірювання внутрішньоочного тиску тут неможливо застосувати. Людина втрачає зір, часто не підозрюючи, від чого. А коли вже виявляється причина – буває пізно щось змінити.
Пацієнтам із такими супутніми захворюваннями, як цукровий діабет, гіпертонія, перенесений інсульт, інфаркт також не варто втрачати надію. Нині є фахівці, які допоможуть їм побачити світ "новими" очима.
Раджу всім, у кого виникли проблеми із зором, неприємні відчуття, біль, негайно звертатися до офтальмолога. Це врятує ваш зір та здоров’я, а лікареві допоможе вчасно виявити недугу, зупинити її та вилікувати.

Симптоми катаракти: поступове зниження зору, поява плям перед очима, подвоєння предметів, на які дивитеся, погіршення зору при яскравому світлі.
Важливо!
Катаракту лікують оперативним шляхом. Деякі види катаракти можуть призвести до більш складних захворювань ока – таких, як глаукома.

Симптоми глаукоми: поява райдужних кіл навколо джерела світла, "літаючі мушки" перед очима, затуманення зору, вранішній головний біль.
Важливо!
При глаукомі дуже важливе вчасне обстеження, оскільки втрата зору є незворотньою.

Симптоми вікової макулярної дегенерації (захворювання сітківки):
зниження зору при читанні (літери та цифри здаються деформованими).
Важливо!
Призупинити та стабілізувати цей процес можна завдяки лікуванню.

Леся ТОКАРЮК
0 2 123
31-07-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги