додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Яким повинно бути харчування при дерматозах

Обережно поєднуйте хліб з цитрусовими соками.

Псоріаз та червоний плоский лишай – одні з найбільш поширених хронічних захворювань шкіри, на які страждає 1,2 - 5% (у середньому – 3%) населення світу. Лікування цих дерматозів на сучасному етапі базується на засадах доказової медицини й включає застосування протизапальних препаратів місцевої й загальної дії, методи фототерапії, засоби догляду за шкірою, а також дотримання дієтичного харчування.

У першу чергу, таким хворим рекомендовано не вживати гострі, жирні та солені страви. Продукти, що не рекомендуються хворим:

- м'ясо: яловичина, свинина, телятина і все, приготоване з них: гамбургери, сосиски, сардельки, шинка, ковбаси, нутрощі (серце, нирки, мозок, печінка тощо);

- птиця: жирна птиця (качка, гуска), шкіра птиці, смажена, копчена, запечена з великою кількістю спецій, у клярі або сухарях, не проварена;

- риба: анчоуси, оселедець, сьомга, ікра, ракоподібні (краби, омари, креветки), молюски (мідії, устриці, гребінці, кальмари), соуси з ракоподібних, риба, запечена в клярі або сухарях, смажена, маринована або копчена;

- молочні продукти: всі молочні продукти з високим вмістом жиру;

- кава: не більше 3-х чашок на день (у разі сильної залежності), тільки чорна і без кофеїну.

- ягоди та фрукти: суниця, полуниця (цитрусові – при псоріатичному артриті);

- овочі: всі пасльонові - томати, тютюн, баклажани, перець, картопля, паприка;

- зернові: білий хліб і всі продукти, виготовлені з використанням білого борошна;

- дріжджі або продукти на дріжджах;

- інше: всі смажені продукти, піца, алкоголь, солодкі каші, оцет, маринади, копченості, гострі спеції.

Треба пам'ятати, що деякі харчові продукти не повинні бути об'єднані в одну страву, бажано з'їдати їх окремо. Слід пам'ятати:

- не поєднуйте цільнозернові, тобто каші, хліб тощо. з соками цитрусових або тушкованими і сушеними фруктами;

- не поєднуйте плоди цитрусових і їх соки з молочними продуктами, типу сиру, молока і йогурту;

- не поєднуйте будь-які фрукти з виробами з білої муки: хлібом, кашами, макаронами тощо;

- не поєднуйте баштанні, сирі яблука, банани з іншими харчовими продуктами;

- не додавайте молоко, вершки або цукор у каву або чай;

- не поєднуйте занадто багато кислототвірних продуктів (білки, деякі крохмалі, цукор, жири та олії) в одній страві;

- намагайтеся не переїдати.

Дієта для хворих на псоріаз та червоний плоский лишай повинна забезпечувати підтримку правильного кислотно-лужного балансу в організмі. В організмі має бути лужна реакція більшою мірою, ніж кислотна. Це залежить від споживаної їжі та емоційного стану. Хворі мають пам'ятати, що щоденна дієта повинна складатись на 70-80% з лужнотворних продуктів і на 20-30% - з кислототворних, тобто з'їдати їх в 2-4 рази більше.

Так які ж продукти є лужними, а які кислотними?

Лужнотворні продукти:

1.Фрукти (виняток: журавлина, смородина, чорнослив, сливи, чорниці):
- яблука, дині та банани не можна їсти з іншими продуктами, тільки як окрему їжу.

2.Овочі (виняток: бобові, ревінь, гарбуз великоплідний, брюссельська капуста - їсти їх можна в малій кількості). Цілком виключити з раціону всі овочі родини пасльонових: помідори, картоплю, перець, баклажани!

Також збільшують лужність:

- додавання лецитину в їжу і напої;

- свіжовичавлений лимонний сік у склянці гарячої або холодної води;

- соки винограду, груші, абрикоса, папайї, манго, ананаса, грейпфруту і апельсину;

- свіжі та тушковані фрукти;

- овочеві соки (морква, селера, буряк, петрушка, шпинат, цибуля);

- 3-5 крапель глікотимоліну в склянці чистої води перед сном 5 днів на тиждень (як альтернатива рекомендуються лужні мінеральні води: "Боржомі", "Єсентуки-4", "Смирновская" тощо).

Кислототвірні продукти - це продукти, що містять білки, крохмаль, цукор, жири та олії, тобто:

- м'ясо, зернові, сир, цукор, картопля, сушені горох, боби, масло, вершки, м'ясопродукти. Їх комбінації в великих кількостях створюють кислотну реакцію в крові, тим самим, погіршуючи стан хворих.

Також таким хворим рекомендовано, по можливості, виключити:

- об'єднання декількох кислототвірних продуктів під час одного прийому їжі: крохмаль, солодощі, білкові та м'ясні продукти, м'ясні або жирні продукти з цукром;

- цукор і продукти, що включають його;

- більшість типів оцту;

- продукти з консервантами, штучними добавками, барвниками тощо;

- алкоголь;

- передозування ліків.

Отже, розглянемо більш докладно продукти й напої, які рекомендовано вживати людям, що страждають на псоріаз та червоний плоский лишай: 70-80% щоденного раціону має складатися з таких інгредієнтів, як:

- вода: 6-8 склянок чистої води щоденно на додаток до іншої рідини;

- лецитин (гранульований): 1 стол. ложка 3р. на день, 5 днів на тиждень;

- фрукти, краще свіжі, свіжозаморожені, приготовані на пару, рідко консервовані.

З фруктів хворим рекомендують: яблука (печені), абрикоси, більшість ягід, вишня, фініки, інжир, виноград, грейпфрут, лимон, лайм, манго, нектарин, апельсин, папайя, персики, ананаси, чорнослив (дрібний), родзинки, ківі. Авокадо, журавлина, смородина, сливи та чорнослив (великий) можна в невеликих кількостях. Сирі яблука, банани та дині дозволені, якщо їх їсти окремо від іншої їжі і потроху.

Овочі краще свіжі, свіжозаморожені, приготовані на пару, рідко консервовані. З овочів рекомендуються: спаржа, буряк, броколі, брюссельська капуста, кочанна капуста, морква, селера (стебло), огірок, часник, салат-латук, цибуля, оливки, пастернак, гарбуз, цибуля-шалот, шпинат, паростки, стручкова квасоля, кабачки, крес-салат. Можна в невеликих кількостях: кукурудза, сушені боби, горох, сочевиця, ревінь, гриби. З горіхів - мигдаль, рідко - фундук.

Водночас 20-30% щоденного раціону хворих має складатися з таких продуктів, як: злаки – овес, ячмінь, пшоно, гречка, жито (каші з них), висівки, пшениця – цільна, дроблення, пластівці, хлібці, паростки, кукурудза і кукурудзяна мука, рис (коричневий і дикий), цільні насіння - гарбуз, кунжут, соняшник, льон, макаронні вироби (без використання білого борошна).

Риба не менше 4-х разів на тиждень, не смажена! Тунець, блакитна риба, тріска, камбала, палтус, окунь, лосось, сардини, морський язик, осетер, меч-риба, форель. Птах - курча, індичка, куріпка, нежирна дичина (все без шкіри, перевагу віддавати білому м'ясу), 2-3 рази на тиждень. М'ясо – тільки баранина, відділена від жиру, добре приготована (1-2раза на тиждень), не смажена, 110-170 г. за один прийом їжі.

Молочні продукти: молоко (з пониженим вмістом жиру, знежирене), сухе порошкове молоко, козяче, соєве, мигдальне молоко, вершкове масло, маргарин зі зниженим вмістом жиру, сир (зі зниженим вмістом жиру і солі), плавлений сир (з пониженим вмістом жиру і солі), кефір, йогурти прості (з пониженим вмістом жиру, знежирені).

Н.Степан, аспірант кафедри дерматовенерології БДМУ.
0 1 790
29-07-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги