додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Спи міцно – живи бадьоро

Більшість із нас проведе по чверті століття у сні, а шість років з них будуть наповнені сновидіннями.

СПИ МІЦНО – ЖИВИ БАДЬОРО

Більшість із нас проведе по чверті століття у сні, а шість років з них будуть наповнені сновидіннями.

У стародавній Греції сни вважалися посланнями богів. Вільям Шекспір, як і його попередники, все ті ж грецькі драматурги, використовував сни персонажів у своїх п'єсах для розвитку сюжету. А Еліас Хоуі запевняв, що винайдення ним швейної машинки було пов'язане з кошмарним сном, в якому він був атакований канібалами, озброєними списами у формі швейної голки.

У середньому, кожна людина проводить у сні третину свого життя. Під час сну в нас спостерігається мінімальний рівень мозкової активності і знижені реакції.

Доведено, що тривалі періоди "недосипу" негативно позначаються на якості життя: пропадає почуття гумору, з'являється дратівливість, замкнутість, зацикленість на одних і тих же проблемах. Втрата всього лише 4 годин сну знижує увагу, пам'ять, здатність адекватно реагувати на подразники на 45 %.

Можливе загострення різних захворювань. Медики називають поганий сон щаблем до майбутніх інсультів, інфарктів, гіпертонії та інших серйозних захворювань.

Водночас нормальний сон – один із дієвих способів профілактики серцево-судинних і багатьох інших захворювань, ожиріння. Фахівці стверджують, що недосипання не тільки знижує працездатність, а й призводить до нервових розладів.

Освіжаючий глибокий сон, притаманний здоровій людині. Головні фактори порушень сну – нервові й психічні розлади. Докладний їхній розгляд – тема окремої й досить солідної праці, а тут ми зупинимося лише на основних правилах, дотримання яких, сподіваємося, доможе вам гарно відпочити вночі та подолати безсоння.

1. Рекомендується виключити прийом їжі безпосередньо перед сном. За дві години до сну можна приймати тільки легку їжу (овочі, фрукти, кисломолочні продукти).

2. Лягати бажано не пізніше 22-23-ї годин. Для нормального нічного сну цілком достатньо 5-6-ти годин. Найбільш корисний час для сну – з одинадцятої години вечора до п'ятої ранку. Зауважте, що сон обов'язково повинен охоплювати час від двох годин ночі до чотирьох годин ранку. У цей час сон найміцніший, за будь яких обставин потрібно постаратися поспати в цей час хоча б одну годину.

Удень спати не рекомендується. При втомі вдень варто виконувати фізичні вправи (зарядку). Особливо небажано спати перед заходом Сонця. Тривалість сну залежить від з'їденого за день: чим менше з'їв, тим менше потрібно сну. Мало сплять довгожителі - не більше 4-6-ти годин на добу. Небажаний тризмінний режим роботи, особливо графік, коли зміна міняється щотижня.

3. Спати рекомендується головою на північ (або на схід). Вимога правильної орієнтації тіла в просторі пов'язана з необхідністю узгодження електромагнітних полів. Напрямки руху електромагнітних хвиль земної кори й людини повинні збігатися. Використовуючи цей метод, відомий фізіолог і лікар 19 ст. Герман Людвиг Фердинанд фон Гельмгольц навіть лікував людей.

4. Спати краще на твердій рівній поверхні. На м'яких перинах тіло неминуче прогинається, а це спричиняє порушення кровопостачання спинного мозку й різних органів, які виявляються затиснутими. Крім того, це призводить до защемлення нервових закінчень, що може несприятливо позначитися на будь-якій частині тіла.

Недарма тим, хто переніс травму хребта, і хворим на радикуліт лікарі рекомендують спати на зовсім твердому ложі. В ідеалі ліжко (навіть і під матрацом) повинно бути з незабарвлених і не покритих лаком дощок. Але непогано й просто встановити на сітку або іншу основу лист фанери. Зверху можна покласти в 1-2 шари ватяну ковдру чи плед, або навіть звичайний ватяний матрац.

Здоровим людям краще обходитися без подушки або обмежитися тонкою й досить щільною подушкою. Це підтримує в нормальному стані шийний відділ хребта, поліпшує мозковий кровообіг, сприяє нормалізації внутрішньочерепного тиску, запобігає утворенню зморшок на обличчі й шиї.

Однак хворим із серцево-судинною недостатністю й бронхіальною астмою не варто відмовлятися від подушки, а в періоди загострення можна скористатися й двома-трьома твердими подушками.

5. Спати бажано по можливості більш оголеним. Коли холодно, краще накритися зайвою ковдрою.

6. Гірше всього спати увесь час на животі. Найкраще – на боці, перевертаючись кілька разів протягом ночі з одного боку на іншій (уві сні людина перевертається підсвідомо), щоб не перевантажувати нирки й інші органи. Можна спати й на спині.

7. Нічні протяги дуже шкідливі, вони приведуть до нежитю й застуди. Найкраще відкрити кватирку, але щільно закрити двері. Або залишати відкритим вікно в сусідній кімнаті й не зачиняти двері. Зниження температури можна не боятися, головне – уникати протягів. Варто гарно провітрити спальню перед сном. Щоб уникнути застуди можна порекомендувати спати в панчохах.

8. Сон людини ділиться на цикли, кожний з яких складається з фаз "швидкого" й "повільного" сну різної глибини. Звичайно цикли тривають від 60 до 90 хвилин, причому помічено, що в здорових людей цикл наближається до 60 хвилин. Однак до ранку, особливо при надмірно довгому сні, цикли стають більш тривалими. Одночасно суттєво зростає частка "швидкого" сну, під час якого ми й бачимо сновидіння.

Для повного відпочинку досить спати 4 своїх біоцикли. Саме стільки сплять багато довгожителів. Однак нормально спати й 6 біоциклів.

Дуже важливо не переривати сон під час біоциклу. Якщо розбудити людину посеред одного з таких інтервалів, вона буде почуватися втомленою, розбитою. Тому краще вставати не за будильником, а за "внутрішнім годинником". Якщо ж і заводити будильник, то прикидати, щоб на сон припадало ціле число циклів. В екстремальних умовах можна спати по два біоцикли. Хоча одні люди сплять по 10-11 годин і не можуть піднятися, інші, навпаки, страждають на безсоння.

9. Головне правило для любителів довгого сну: не залежуйтеся в ліжку! Як тільки людина прокинулася (а це може бути й рано вранці), потрібно посміхнутися, потягнутися, скинути ковдру й піднятися. А зазвичай люди дивляться на годинники: "Ой, ще тільки 5-та година!" і знову лягають. Але користь від такого вилежування досить сумнівна.

Якщо почати вставати о 4-й або 5-й ранку, то з'явиться маса часу для гімнастики, водних процедур, справ по дому. Правда, перших 5-7 днів ранком або вдень буде хотітися спати, але це не справжня потреба, а лише звичка організму. Потім це пройде. Але впродовж дня бажано кілька разів проводити розслаблення.

10. Перед сном рекомендується звільниться від збудливих для нервової системи переживань дня, що минув, налаштуватися на повноцінний сон, що дає відпочинок і відновлення сил усього організму. Відомий мудрий афоризм: "Спокійна совість – це краще снодійне".

Щоб прискорити самовдосконалення стосовно процесу засинання людина обов'язково повинна перед сном проаналізувати всі свої думки, слова й дії, що мали місце протягом прожитого дня.

Самоаналіз можна проводити в будь-якому стані, але найкраще – лежачи на спині з витягнутими ногами, а також руками, долонями догори, щоб м'язи всього тіла були розслаблені. У такому положенні для життєдіяльності м'язів потрібна мінімальна кількість енергії, а тому більша її кількість надходить для роботи мозку.

При сильній утомі ніг краще прийняти позу лежачи на спині із зігнутими й притиснутими до грудей ногами. Така поза сприяє відпочинку вен ніг, полегшує кровообіг і роботу серця.

Тепер про безсоння.

Найгірший вихід із цього стану – братися за снодійне. Непогані правила боротьби з безсонням пропонує Дейл Карнегі:

1. Якщо ви не можете спати, підніміться й працюйте або читайте доти, поки не відчуєте сонливість. Дійсно, лягати спати без усякого бажання не має сенсу. Якщо "прийшов час", це ще не означає, що організм має потребу в сні. Коли така потреба з'явиться, людина засне навіть під марш, що виконує під вікном духовим оркестр.

2. Є немало короткосплячих людей, які не лягають раніше першої-другої години ночі, а о 6-7 ранку вже бувають на ногах. Так що не потрібно мучити себе, перевертаючись із боку на бік, краще встати й зайнятися справою.


3. Пам’ятайте, що ніхто ще не вмер від недосипання. Занепокоєння через безсоння звичайно приносить більше шкоди, ніж саме безсоння. Часто люди бояться мало спати. У їхній голові відклався стереотип: "для сну треба 8 годин". Не в силах заснути, вони нервують, але тим тільки сприяють безсонню. Якщо не хочеться вставати, можна залишитися в постелі, треба тільки змиритися з втратою сну, сказати собі: "Нічого страшного. Я просто полежу, відпочину, поміркую про що-небудь".

4. Розслаблюйте своє тіло. Дуже добре перед сном розслабитися на підлозі, але не дуже довго. Потім переляжте в ліжко й "відпустіть думки".

5. Застосовуйте фізичні вправи. Доведіть себе до такої втоми, щоб ви були не в змозі бути бадьорим. Фізичні вправи гарні в будь-яку годину дня, тільки в останні 2-3 години перед сном небажані інтенсивні тренування. Дуже корисні прогулянки на свіжому повітрі. Можна взяти собі за правило після вечері одягатися й виходити, проходячи бадьорим кроком 5-6-7 кілометрів. Не менш цінні загартовуючі процедури, які нормалізують роботу нервової системи.

І ще кілька порад, тим, хто страждає на безсоння. Не спіть вдень! Навіть якщо виникне сильна сонливість, краще вийти погуляти, тоді ввечері з'явиться більша потреба у сні. Можна зняти втому, але не спати по 2-3 години! У вечірні години уникайте кави й інших стимуляторів. Не їжте багато перед сном. Перша думка при пробудженні повинна бути наповнена радістю очікування наступаючого дня. Наприклад, можна вимовляти про себе фразу: "Життя прекрасне й дивне!".

Прокинувшись, у ліжку довго не лежати. Вставати з ліжка швидко, це дає довголіття. Перш, ніж встати з ліжка, зробіть вправу для остаточного пробудження.

Вихідне положення: лежачи на спині, ноги разом, руки вздовж тулуба, пальці стиснуті в кулаки. Вправа складається з трьох частин:

1. потягнутися одночасно рукою, стиснутою в кулак, і п'ятою однієї сторони тіла, наприклад, лівої;

2. потягнутися рукою, стиснутою в кулак, і п'ятою іншої сторони (правої);

3. потягнутися обома руками й ногами разом. Вправу виконати три-п'ять разів.

І насамкінець, ми пропонуємо вам деякі цікаві факти про сни:

У липні в Фінляндії відзначається популярне свято – День соні.

Ви не можете хропіти і бачити сни одночасно.

До того часу, коли ми помремо, більшість із нас проведе по чверті століття у сні, а шість років з них будуть наповнені сновидіннями. Хоча, прокинувшись, більшість із цих снів ми вже не пам'ятаємо .

Єгипетських фараонів вважали дітьми Ра (бога сонця), і тому їх сни вважалися священними.

Вчені припустили, що сни людських ембріонів через відсутність візуальних стимулів в утробі матері в основному складаються зі звуків і тактильних відчуттів.

Згідно з Платоном, сни зароджуються в органах, розташованих у животі. Він вважав, що печінка – це біологічне джерело більшості снів.

За винятком особливо рідкісних випадків, усі люди в тій чи іншій мірі схильні до сновидінь. Тим не менш, багато не здатні згадати хоча б один сон.

Більшість із нас бачить сни кожні 90 хвилин, а найдовші сни (30-45 хвилин) трапляються вранці.

Ашанті, народ, що живе на Заході Африки, сприймає сни настільки серйозно, що вони всерйоз можуть піддати кримінальному переслідуванню чоловіка, який бачив увісні дружину іншого чоловіка.

Відкрита в 1856 році планета Нептун, яку назвали на честь римського бога морів, вважається планетою снів, бо сни, як вода, спотворюють і затуманюють образи і сенс. До того ж, вода символізує глибину неусвідомленого почуття і місця, в які ми потрапляємо у сні.

Знакова робота Зигмунда Фрейда (1856-1939) "Тлумачення снів" (1900), яка стала в подальшому настільною книгою для багатьох провісників, була продана в кількості всього лише 415 екземплярів в перші два роки.

На відміну від сучасного тлумачення снів, яке орієнтоване на психологічні моменти, стародавні пояснення були пов'язані з пошуком ключів, які відкривають майбутнє.

Схоже, що процес фіксації подій у пам'яті під час сну відключається. У тих, хто стверджує, що він не бачить снів, це блокування більш повне, ніж у інших. Сни можуть забуватися через те, що вони нескладні й непослідовні, або містять інформаційний матеріал, який відкидається нашою пам'яттю.

На думку психологів, мрії наяву і уві сні можуть бути пов'язані, але під час них відбуваються різні пізнавальні процеси.

Міцного вам сну та гарних сновидінь!

Підготували: С.С.Ткачук професор, О.В.Ткачук д.мед.н., В.Ф.Мислицький проф., О.В.Ясінська доцент БДМУ.
0 2 425
28-07-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги