додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Обережно – гепатит!

Від ускладнень хвороби гине у сотні разів більше людей, ніж від СНІДу.

Проблема вірусних гепатитів є надзвичайно актуальною медичною та соціальною проблемою нашого часу. Це обумовлено значною поширеністю недугу, прихованим, нерідко безсимптомним перебігом захворювання, дороговартісним обстеженням та лікуванням, а також розвитком ускладнень, від яких у світі гине в сотні разів більше людей, ніж від СНІДу.

На сьогодні відомо 7 збудників вірусних гепатитів. Вони позначаються літерами А, В, С, D, Е, F, G. Активно вивчаються TTV та SENV. Найбільш небезпечні віруси з парентеральним шляхом передачі, тобто ті, що передаються через біологічні рідини інфікованої людини, в першу чергу – віруси гепатиту В та С.

За оцінками експертів ВООЗ вірусом гепатиту В у світі інфіковано понад 2 млрд осіб. Щороку первинно інфікується більш ніж 50 млн. Від 1,5 до 2 млн. людей помирають від захворювань печінки, обумовлених гепатитом В.

Вірусом гепатиту С інфіковано 3% населення світу, а в найближчі роки очікується зростання інфікованості більш ніж у 2 рази, а отже збільшиться кількість хворих на цироз і рак печінки.

Найбільш небезпечним є те, що поширення інфекції відбувається швидко, оскільки існує надзвичайно багато шляхів зараження. А джерелом є інфіковані люди - носії різних форм гепатитів. Саме тому профілактика парентеральних вірусних гепатитів є однією з основних можливостей уникнути ризику зараження. Для цієї мети необхідно проведення комплексних організаційних, протиепідемічних, гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів.

Тож як себе захистити? Одним з ефективних неспецифічних засобів профілактики гепатиту є попередження його передачі від хворої людини до здорової.

Концентрація HBV в рідинах организму неоднакова: висока у крові, плазмі, раньовому ексудаті, середня – у слині, спермі, вагінальному секреті, низька або не визначається – у сечі, калі, поті, сльозах, грудному молоці. Пам’ятайте – вірус гепатиту дуже витривалий і, на противагу вірусу СНІДу, довго зберігається у зовнішньому середовищі.

Основними шляхами передачі таких вірусів є:
- статевий – незахищений секс (найбільш характерний для вірусного гепатиту В);

- перинатальний – від матері дитині під час вагітності, в пологах, під час годування грудьми;

- парентеральний (ін’єкційна наркоманія, переливання крові та її компонентів, трансплантація органів, уколи, пірсинг, татуювання, нестерильне медичне обладнання тощо);

- побутовий (ризик менший, проте суттєвий: при використанні чужих лез, зубних щіток, гребінців, засобів для миття).

До основних груп ризику належать підлітки та особи які мають безладні гетеро- та гомосексуальні стосунки, медичні працівники, пацієнти, які перебувають на гемодіалізі або отримують гемотранфузії.

Узагальнити інформацію щодо попередження зараження вірусами гепатиту з парентеральним шляхом передачі можемо у кількох важливих порадах:
- ніколи не користуйтеся спільними шприцами та голками;

- секс має бути безпечним: використання презервативів допомагає уникнути зараження, проте навіть при правильному використанні презерватива він ніколи не захищає на 100%. Особливо обережними слід бути при сексі під під час менструації, при анальних контактах, однак і оральний секс може бути небезпечним;

- при наколюванні татуювань, пірсингу, проколюванні вух необхідно бути впевненим у якісній стерилізації інструментів, переконатися, що майстер використовує одноразові рукавички. Пам’ятайте, татуювання в 4 рази підвищує ризик інфікування гепатитом С;

- використовуйте тільки особисті інструменти для манікюру, педикюру;

- пройдіть аналіз на гепатит В при плануванні вагітності;

- максимально застосовуйте медичні та лабораторні інструменти одноразового користування;

- не дозволяйте проводити будь-які ін'єкції, вакцинації, внутрішньо-шкірні проби та інші маніпуляції кільком особам одним шприцем при заміні лише голок. Під час будь-якої маніпуляції для кожного хворого використовується окремий стерильний інструмент;

- в мікроскопічних дозах кров може залишатися на бритвах після гоління, зубних щітках, ножицях для нігтів. Не користуйтеся цими предметами разом з іншими людьми.

Обовязковим є обстеження донорської крові та її препаратів.

І все ж, шляхи зараження вірусними гепатитами в більшості випадків лишаються невідомими. Тому для збереження свого здоров’я слід дотримуватися елементарних правил гігієни та проводити своєчасну вакцинацію, яка, зокрема, є надійним засобом захисту від вірусного гепатиту В.

Підготували: О.І.Федів, професор; Н.М.Паліброда доцент кафедри внутрішньої медицини БДМУ.
0 1 253
15-07-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги