додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Кава та цигарки можуть закінчитися …інсультом

Це популярне поєднання удвічі сильніше навантажує серце

Кава і цигарки – популярний тандем. Чи то перекур, чи обідня перерва, чи просто посиденьки в барі, але таке поєднання зустрічається всюди й серед курців різного віку. Чим загрожує цигарка, "приправлена" кавою?

Чернівчанин Микола К. зізнається, що п’є каву і одночасно палить цигарку приблизно двічі на день.
– Вранці цигарка з кавою мене збадьорюють, після цього я енергійніше можу працювати, – говорить Микола. – А вдень на роботі п’ю каву з цигаркою часто вже за компанію. Або також люблю це зробити після того, як пообідаю. Цигарка з кавою – смачніша, ніж просто цигарка.
Дослідження фахівців доводять, що поєднуючи каву з цигаркою, ви в кілька разів збільшуєте навантаження на серце. Нікотин викликає спазми кровоносних судин в організмі курця. Кофеїн знижує еластичність аорти і звужує кровоносні судини, що в результаті призводить до підвищеного навантаження на серце.
– По-перше, дія кави і нікотину протилежна одна одній: одна – звужує судини, а інша – розширює, – пояснює Інга ЄРЕМЕНЧУК, асистент кафедри фтизіатрії та пульмонології БДМУ. – Уявіть, як при цьому почувається серце: його робота під впливом цих двох чинників то прискорюється, то сповільнюється. Вважається, що вживання кави і тютюну разом викликає більшу залежність, ніж окремо.
Однак, хороша новина для тих, кого не лякає ймовірність "заробити" значний список небезпечних і далеко не рідкісних захворювань, пов’язаних із вживанням тютюну у поєднанні з кавою, але при цьому немає нічого страшнішого, ніж хвороба Паркінсона. Є дані про те, що поєднання кави і тютюну істотно знижує ризик захворіти цією хворобою, можливо, тому, що завзяті курці і кавомани до цієї хвороби просто не доживають.

Факти зі знаком +
Факт 1. Вчені з’ясували, що паління і вживання кави знижують ризик розвитку важкого неврологічного захворювання – хвороби Паркінсона. У тих, хто палить, можливість захворіти на 60% нижча, ніж у тих, хто п’є каву. Причому у жінок більший ефект виявляється, якщо вони п’ють каву помірно.
Факт 2. Кава знижує ризик захворювання на рак. А також є непоганим ліками від подагри, оскільки знижує в організмі вміст солей сечової кислоти.

Факти зі знаком -
Факт 1. Кава – не найкращий друг серця. Цигарки також погано впливають на серце і судини. Відповідно поєднання цих двох улюблених звичок призводить до дуже плачевних наслідків. Вони підвищують рівень гомоцистеїну (амінокислота, яка утворюється з білків, які надходять з їжею), що може призвести до інсульту. У людей, які випивають шість і більше чашок кави на день, рівень цієї амінокислоти вищий, ніж у людей, які не п’ють каву зовсім, на 5-10%. Якщо ж ви до того ж ще й палите, то помножте це на два.
Факт 2. Поєднання кави і цигарок призводить до зниження еластичності судин, а це в свою чергу призводить до тих самих інфаркту та інсульту. Особливо чутливі до цього люди з підвищеним артеріальним тиском.
Факт 3. Зловживаючи цією "парочкою", ви ризикуєте заробити собі виразку шлунку. Можливо, виразка вам і не загрожує, якщо ви харчуєтеся здоровою їжею, але важкість у шлунку ви точно відчуєте.
Факт 4. Не дуже приємний запах із рота і жовті зуби (все ті ж кава+цигарки) вам забезпечені.
Факт 5. Якщо полюбляєте каву та цигарки, ви – ідеальний кандидат для раку легень.

Кава без цигарок
Спробуйте насолоджуватися кавою без звичної цигароки – можливо, це вам сподобається більше? Поекспериментуйте: додайте до кави молоко, корицю, ванілін, какао чи кардамон – смак буде цікавіший.

Леся ТОКАРЮК
0 3 649
16-07-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги