додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Як вчасно розпізнати артеріальну гіпертензію у дітей

Хвороба зустрічається практично в кожної шостої дитини.

Дівчата, як правило, народжуються з тиском 66/50 мм рт. ст., хлопчики – 71/55 мм рт. ст. Надалі упродовж першого року життя підвищується в основному систолічний тиск десь до 90-92 мм рт. ст., тобто тиск під час активного скорочення серця - його ще називають "верхнім".

До 7 років збільшення артеріального тиску йде повільно, а надалі наростає дещо швидшими темпами, досягаючи до 16-18 років величин, характерних для дорослого. Якщо відбувається саме так, то підстав для тривоги немає.

Слід пам'ятати, що навіть нормальний кров'яний тиск характеризується значними індивідуальними коливаннями. Так, у підлітків верхній рівень може бути в межах 100-140 мм рт. ст., а нижній - у межах 70-90 мм рт. ст., тому показники нормального артеріального тиску слід визначати за спеціальними таблицями індивідуально для кожної дитини залежно від статі, віку, зросту та маси тіла.

Необхідно бити на сполох, коли у дитини артеріальний тиск вищий за 120/80 мм рт. ст. Нормальним артеріальним тиском вважається систолічний і діастолічний тиск, рівень якого є нижчим за 90-й процентиль кривої розподілу тиску в популяції для відповідного віку, статі, зросту.

За результатами дослідження в Україні серед школярів, починаючи з 12-річного віку артеріальна гіпертензія зустрічається практично в кожного 6-го, а серед хлопчиків 15-16-річного віку у 8% визначається артеріальна гіпертензія ІІ ступеня.

Причин підвищення тиску багато, але найчастіше це залежить від спадковості, віку і деяких зовнішніх факторів. Причинами дитячої гіпертонії, зокрема, може бути підвищене навантаження в школі, несприятлива екологія, гострі респіраторні захворювання, хронічна інфекція, перевтома організму загалом, психічні травми.

Гіпертонія у дітей буває первинною, що не має відомої причини, і вторинною, що пов'язано з патологією, наприклад, хронічними захворюваннями нирок, вродженими вадами серця, хворобами щитовидної залози тощо.

У зоні ризику – підлітки зі схильністю до ожиріння та діти батьків, які страждають на гіпертонію. Потенційними гіпертоніками вважаються і діти з вегетосудинною дистонією, яка, як відомо, зустрічається зараз досить часто.

До основних симптомів гіпертонії належать: різкий головний біль, порушення зору, що виявляється в мерехтінні перед очима мушок, нудота, дзвін у вухах, біль в ділянці серця, відчуття жару.

Батькам раджу не нехтувати плановими оглядами, адже часто виявляється підвищений тиск у дітей саме під час планового візиту до лікаря. Водночас, лікареві потрібно впевнитися, чи справді в дитини – підвищений тиск, а також уточнити, який саме варіант підвищення тиску: стабільний, періодичний чи "гіпертонія білого халата". Останній виникає в емоційних дітей, котрі бояться лікарів і тому показники тиску в них дещо завищені.

Тиск дітям, так само як і дорослим, треба вимірювати в спокійному стані, після 5-10-хвилинного відпочинку. Можна лежачи або сидячи, але при подальших вимірах - обов'язково в тій же позиції. Вимірюють тиск звичайним тонометром.

Але для дітей важливий розмір манжети - її ширина повинна становити не менше 40 % від периметра плеча, довжина — перекривати від 80 до 100 % периметра плеча. Використання "дорослої" манжети може призвести до помилок.

Першочерговою терапією гіпертензії за наявності зайвої маси тіла є саме боротьба з ожирінням, причому зниження індексу маси тіла на 10 % асоціює зі зниженням у короткий час АТ на 8-12 мм рт.ст.

В останні роки розроблено систему дієтичних підходів до лікування гіпертензії у дітей DASH, що включає багато фруктів, овочів, збагачених на клітковину, містить мало жиру (насиченого й загального) порівняно зі звичайною дієтою, а отже, містить більше калію, магнію, кальцію, флавоноїдів, флавінів, бета-каротину, фітостеролів і т.д. Потрібно відмовитися від солодощів, звички переїдати чи досолювати їжу.

Важливо чергувати розумову й фізичну роботу впродовж дня, щоби не було багатогодинного сидіння за комп’ютером або біля телевізора. Так, пацієнти повинні контролювати час пасивної поведінки, включаючи перегляд телевізора та гру в комп’ютерні ігри, і мати за мету досягнення такої активності менше ніж 2 години на день.

Дітям віком понад 5 років необхідно кожного дня приділяти як мінімум 30 хвилин для помірних динамічних фізичних навантажень на свіжому повітрі.

Загалом бажаю не дотикатися до підвищеного артеріального тиску та вести здоровий спосіб життя!

Т.М.Білоус, кандидат медичних наук, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ.
0 1 043
8-07-2015, 17:09

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...