|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїЧорниця омолоджує організм і лікує хвороби серця Коли ми чуємо про чорницю, відразу згадується її здатність лікувати хвороби очей. Однак чорниця має дуже багато й інших властивостей. Цю ягоду можна їсти свіжою, сушити, заморожувати, готувати з неї джеми і варення, а також сушити листя. І все це стоятиме на варті вашого здоров’я цілий рік. – Головне багатство чорниці – це антиоксиданти, – говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Вони зв’язують вільні електрони і не дозволяють утворюватися недоброякісним пухлин. Таким чином чорниця – чудовий засіб для профілактики ракових захворювань. Чорниця особливо багата на вуглеводи, калій, кальцій, фосфор і магній. Є в ній також органічні кислоти, натрій, мідь, залізо та інші мінеральні речовини. Крім згаданого вітаміну С, в чорниці є вітаміни B1 і В6, вітамін РР, а також пантотенова кислота. Допомагає бачити у темряві Регулярне вживання ягід чорниці є хорошим профілактичним засобом для запобігання хвороб серця. І, звичайно ж, чорниця допомагає зберегти зір і покращує здатність бачити у темряві. Допомагає ця ягода і при захворюваннях сечостатевої сфери: запобігає появі пухлин передміхурової залози на клітинному рівні. Це відбувається через те, що чорниця здатна затримувати процеси старіння в організмі людини. Оскільки чорниця може використовуватися як омолоджувальний засіб, вона діє на судини, зміцнюючи їх, сприяє покращенню пам’яті, запобігає інфекційним захворюванням і навіть допомагає підтримувати нормальну вагу. При цукровому діабеті необхідно в сезон з’їдати якомога більше свіжих ягід чорниці, одночасно приймаючи відвар із листя. У міжсезоння можна заварювати сушені листя, їсти заморожену ягоду, робити настій із сушених ягід. Помічено, що така терапія допомагає знизити вміст цукру в крові і стимулювати роботу підшлункової залози. Лікує ангіну і стоматит Чорниця – низькокалорійна ягода, при цьому вона багата на вітаміни та мінерали, особливо вітамін С, калій і залізо. Крім цього, в ній багато клітковини. Заморожена чорниця довго зберігається в холодильнику і має ті самі властивості, що і свіжа ягода. Сушена чорниця також дуже корисна і має практично ті самі властивості, що й свіжа. Сік чорниці вживають як сечогінний, а також при лікуванні нічного нетримання сечі і при наявності піску в нирках. При ангіні, стоматиті, катарі верхніх дихальних шляхів настоєм чорниці або соком полощуть порожнину рота і горло або приймають всередину по 1/3 склянки кілька разів на день. Народна медицина радить Лор-захворювання: 1-2 ч. л. ягід чорниці потовкти, залити 200 мл окропу, настояти, потім процідити. Можна приймати по 2-3 ст. л. тричі на день, а можна пити замість чаю без дозування, додавши мед або цукор за смаком. Нетравлення шлунка, пронос і хронічний закреп (запор): 2 ч. л. ягід чорниці потовчіть і залийте 1 скл окропу. Цей склад необхідно настояти в теплому місці протягом 3 год.. Приймати перед їдою по половині склянки 4 рази на день. Ангіна, пневмонія, туберкульоз легень: цей самий настій приймають всередину і полощуть ним горло і рот. Дітям дозу зменшують залежно від віку – від 1 ч. л. до чверті склянки за один прийом. Екзема, опіки та інші шкірні захворювання: ягоди чорниці зварити, остудити до температури тіла, потім застосовувати як компреси і примочки. Фітонциди чорниці переможуть всі мікроби, що заважають загоєнню ран і викликають різні шкірні захворювання. Подагра, ревматизм та інші захворювання, пов’язані з порушенням обміну речовин: 1-2 ч. л. ягід чорниці заварити 1 скл окропу, укутати і настоювати 3-4 год. Перед застосуванням додати цукор. Приймати по чверті склянки кілька разів на день. При захворюваннях сечостатевої сфери застосовують спринцювання, клізми, а також приймають відвари листя і настої ягід всередину. Рецептура довільна, можна використовувати рецепти, наведені вище. Обробка ран настоєм листя чорниці: 1 ч. л. подрібненого листя чорниці заварюють 1 скл окропу, настоюють 30 хв. на гарячій плиті і проціджують. Цим складом обробляють рани до їхнього загоєння. Заготівля на зиму Спосіб 1 Перетерти ягоди з цукром 1: 1 і зберігати в щільно закритих скляних банках в холодному місці. Банки і покришки краще попередньо простерилізувати. Спосіб 2 Заморозити ягоди в пакетиках або спеціальних невеликих контейнерах у морозилці, зберігати при температурі не вище -18 ְС. Кому не можна Якщо порушена робота жовчовивідних шляхів або є захворювання підшлункової залози, варто обмежити вживання сушених ягід чорниці. Леся ТОКАРЮК Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|