|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїЧорниця омолоджує організм і лікує хвороби серця Коли ми чуємо про чорницю, відразу згадується її здатність лікувати хвороби очей. Однак чорниця має дуже багато й інших властивостей. Цю ягоду можна їсти свіжою, сушити, заморожувати, готувати з неї джеми і варення, а також сушити листя. І все це стоятиме на варті вашого здоров’я цілий рік. – Головне багатство чорниці – це антиоксиданти, – говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Вони зв’язують вільні електрони і не дозволяють утворюватися недоброякісним пухлин. Таким чином чорниця – чудовий засіб для профілактики ракових захворювань. Чорниця особливо багата на вуглеводи, калій, кальцій, фосфор і магній. Є в ній також органічні кислоти, натрій, мідь, залізо та інші мінеральні речовини. Крім згаданого вітаміну С, в чорниці є вітаміни B1 і В6, вітамін РР, а також пантотенова кислота. Допомагає бачити у темряві Регулярне вживання ягід чорниці є хорошим профілактичним засобом для запобігання хвороб серця. І, звичайно ж, чорниця допомагає зберегти зір і покращує здатність бачити у темряві. Допомагає ця ягода і при захворюваннях сечостатевої сфери: запобігає появі пухлин передміхурової залози на клітинному рівні. Це відбувається через те, що чорниця здатна затримувати процеси старіння в організмі людини. Оскільки чорниця може використовуватися як омолоджувальний засіб, вона діє на судини, зміцнюючи їх, сприяє покращенню пам’яті, запобігає інфекційним захворюванням і навіть допомагає підтримувати нормальну вагу. При цукровому діабеті необхідно в сезон з’їдати якомога більше свіжих ягід чорниці, одночасно приймаючи відвар із листя. У міжсезоння можна заварювати сушені листя, їсти заморожену ягоду, робити настій із сушених ягід. Помічено, що така терапія допомагає знизити вміст цукру в крові і стимулювати роботу підшлункової залози. Лікує ангіну і стоматит Чорниця – низькокалорійна ягода, при цьому вона багата на вітаміни та мінерали, особливо вітамін С, калій і залізо. Крім цього, в ній багато клітковини. Заморожена чорниця довго зберігається в холодильнику і має ті самі властивості, що і свіжа ягода. Сушена чорниця також дуже корисна і має практично ті самі властивості, що й свіжа. Сік чорниці вживають як сечогінний, а також при лікуванні нічного нетримання сечі і при наявності піску в нирках. При ангіні, стоматиті, катарі верхніх дихальних шляхів настоєм чорниці або соком полощуть порожнину рота і горло або приймають всередину по 1/3 склянки кілька разів на день. Народна медицина радить Лор-захворювання: 1-2 ч. л. ягід чорниці потовкти, залити 200 мл окропу, настояти, потім процідити. Можна приймати по 2-3 ст. л. тричі на день, а можна пити замість чаю без дозування, додавши мед або цукор за смаком. Нетравлення шлунка, пронос і хронічний закреп (запор): 2 ч. л. ягід чорниці потовчіть і залийте 1 скл окропу. Цей склад необхідно настояти в теплому місці протягом 3 год.. Приймати перед їдою по половині склянки 4 рази на день. Ангіна, пневмонія, туберкульоз легень: цей самий настій приймають всередину і полощуть ним горло і рот. Дітям дозу зменшують залежно від віку – від 1 ч. л. до чверті склянки за один прийом. Екзема, опіки та інші шкірні захворювання: ягоди чорниці зварити, остудити до температури тіла, потім застосовувати як компреси і примочки. Фітонциди чорниці переможуть всі мікроби, що заважають загоєнню ран і викликають різні шкірні захворювання. Подагра, ревматизм та інші захворювання, пов’язані з порушенням обміну речовин: 1-2 ч. л. ягід чорниці заварити 1 скл окропу, укутати і настоювати 3-4 год. Перед застосуванням додати цукор. Приймати по чверті склянки кілька разів на день. При захворюваннях сечостатевої сфери застосовують спринцювання, клізми, а також приймають відвари листя і настої ягід всередину. Рецептура довільна, можна використовувати рецепти, наведені вище. Обробка ран настоєм листя чорниці: 1 ч. л. подрібненого листя чорниці заварюють 1 скл окропу, настоюють 30 хв. на гарячій плиті і проціджують. Цим складом обробляють рани до їхнього загоєння. Заготівля на зиму Спосіб 1 Перетерти ягоди з цукром 1: 1 і зберігати в щільно закритих скляних банках в холодному місці. Банки і покришки краще попередньо простерилізувати. Спосіб 2 Заморозити ягоди в пакетиках або спеціальних невеликих контейнерах у морозилці, зберігати при температурі не вище -18 ְС. Кому не можна Якщо порушена робота жовчовивідних шляхів або є захворювання підшлункової залози, варто обмежити вживання сушених ягід чорниці. Леся ТОКАРЮК Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
Буковина ДТП Зеленський Каспрук Росія Україна Чернівці аварія афіша вибори відключення війна війна з Росією день ангела депутати долар діти здоров’я карантин клуби концерти коронавірус курс валют кіно міська рада новини новини України новини Чернівців палац кіно Кобилянської погода пожежа поліція православний церковний календар ремонт смерть суд футбол хвороба євро іменини
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |