додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Дві морквини на день – і про холестерин забудете назавжди

Щоб очистити судини, замініть м’ясо рибою, а масло оливковою олією

Надлишок холестерину в крові може призвести до серцевого нападу, інфаркту або стенокардії. Щоб уникнути таких серйозних наслідків, необхідно правильно харчуватися і пити багато води. А що ж робити, якщо холестерин уже високий?

– Здоровий спосіб життя позитивно впливає на функціонування організму загалом, тому не тільки заради зниження рівня холестерину, а й заради загального хорошого самопочуття необхідно якомога більше рухатися, займатися спортом і кинути палити, – радить лікар-терапевт Євген ГОРОБЧЕНКО. – Чим повніша людина, тим більше холестерину виробляє її організм, тому завжди стежте за масою тіла.

Що знижує рівень холестерину у крові
Скоротіть жир
Корисно скоротити вживання таких джерел насиченого жиру, як м’ясо, масло, сир і рафіновані олії. Коли можливо, замінюйте ці продукти рибою, птицею або нежирними молочними продуктами і поліненасиченими оліями, наприклад, кукурудзяною, соняшниковою або соєвою.

Перейдіть на оливкову олія
Оливкова олія, горіхи, авокадо, арахісова олія мають високий вміст абсолютно іншого жиру – мононенасиченого. Дослідження вчених показали, що дієта, багата мононенасиченими жирами, знижує загальні рівні холестерину навіть більше, ніж сувора нежирна дієта. Отож, дотримуйтеся нежирної дієти, потім додайте 2-3 ст. л. оливкової олії – і так щодня.

Не їжте багато яєць
Але це не означає, що ви повинні зовсім виключити їх зі свого раціону. Якщо вам хочеться з’їсти яйце і уникнути ризику, скоротіть їхнє споживання до трьох штук на тиждень. Оскільки холестерин міститься тільки в жовтках, білки ви можете їсти спокійно, замінюючи одне яйце двома білками. А омлети можна приготувати з одного яйця і двох-чотирьох білків.

Налягайте на бобові
Вчені здійснили експеримент: у чоловіків, які з’їдали 1,5 чашки варених бобів на день, холестерин знизився на 20% лише за три тижні. І не турбуйтеся, що боби вам набриднуть, адже існує безліч їхніх різновидів: квасоля, нут, горох, соя, біб, сочевиця.

Їжте більше фруктів
Фрукти також мають здатність знижувати холестерин. Наприклад, грейпфрут знижує холестерин у середньому на 7,6% за вісім тижнів. Якщо ви, наприклад, з’їсте половину грейпфрута на сніданок, яблуко на другий сніданок, кілька часточок апельсина на обід, то, можливо, зумієте значно знизити рівень холестерину.

Підключіть овес
Щоб набрати 6 г розчинної клітковини на день, ви повинні з’їдати півсклянки вівсяних висівок у вигляді каш і або гарячих булочок. Дослідження в Каліфорнії показало, що у студентів-медиків, які з’їдали по дві булочки з вівсяних висівок на день протягом чотирьох тижнів, загальний рівень холестерину сироватки знизився на 5,3%.

Трохи кукурудзи
Кукурудзяні висівки настільки ж ефективно знижують рівень холестерину, як вівсяні висівки і боби. У людей з високим рівнем холестерину, які з’їдали приблизно 1 ст. л. кукурудзяних висівок за один прийом їжі, через 12 тижнів рівень холестерину знизився на 20%.

Покличте на допомогу моркву
Людям з високим холестерином достатньо з’їдати дві морквини на день, щоб знизити його на 10-20%.

Їжте часник
Дослідники давно знали, що велика кількість сирого часнику може скоротити шкідливі жири в крові. Вчені давали людям з відносно високим рівнем холестерину в крові 1 г рідкого часникового екстракту на день, рівень холестерину у них впав у середньому на 44 одиниці за шість місяців.

Скоротіть споживання кави
Вчені виявили: рівень холестерину був значно вищий у тих, хто пив дві чашки кави на день або більше.

Меню, яке знижує холестерин
Сніданок
Вівсяні пластівці або відварений коричневий рис, або будь-яка злакова каша з оливковою олією, омлет із яєчних білків.
Ячмінна кава, цикорій із молоком, зелений чай (можна із медом).
Хліб цільнозерновий із висівками, вівсяне печиво.

Ланч
Яблуко, будь-які фрукти, ягоди, відвар шипшини, крекери з цільного зерна.

Обід
Вегетаріанський овочевий суп: морква, горошок, картопля, цибуля, тручкова квасоля, кукурудза.
Риба запечена або відварна з будь-яким овочевим салатом.
Морквяний, гранатовий, журавлинний сік – будь-який фруктовий або овочевий свіжовичавлений сік.
Хліб цільнозерновий пшеничний.

Полудень
Фрукти (2 шт.) або салат із моркви з оливковою олією.

Вечеря
Пюре картопляне з пісною відвареною яловичиною.
Нежирний сир.
Зелений чай (можна з медом або молоком).
Пісне печиво (наприклад, "Марія").

Перед сном
Кефір або кисле молоко (знежирене).

Народні медицина радить
Знизити холестерин можна і народними засобами. Ці рецепти допоможуть покращити стан вашого здоров’я, очистити стінки судин і повернути їм молодість та еластичність.

Рецепт 1. Залити двома склянками оливкової олії 10 подрібнених зубчиків часнику, настояти тиждень – додавати отриману часникову олію в будь-яку їжу.

Рецепт 2. Добре подрібнити 350 г часнику, краще пропустити його кілька разів через м’ясорубку. Залити 200 г спирту, настоювати протягом десяти днів у темному прохолодному місці. Пити з молоком по 20-30 крапель кілька разів на день до їди, доки не вип’єте весь настій. Цим рецептом можна користуватися один раз на п’ять років.

Рецепт 3. Подрібнити склянку насіння кропу, 2 ст. л. кореня валеріани, додати 2 скл меду. Залити цю суміш двома літрами окропу, настоювати добу. Поставити настій у холодильник і приймати по 1 ст. л. кілька разів на день до їди.

Леся ТОКАРЮК
0 25 986
9-07-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги