додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

 Із сонцем не жартуйте

Якщо "згоріли", прийміть прохолодний душ.

Яскраво-червона шкіра, підвищена температура і безсонні ночі – ось закономірний результат нехтування правилами перебування на сонці.

Що робити, якщо сонце вас "підсмажило"?

– Опіки, які людина отримує на яскравому сонці, точно такі самі, які можна отримати, випадково доторкнувшись до праски або від окропу, – пояснює лікар-терапевт Євген ГОРОБЧЕНКО. – Від звичайних термічних опіків вони відрізняються тільки тим, що їх викликає ультрафіолетове випромінювання.

За традиційною класифікацією, найбільш поширені сонячні опіки першого ступеня. Для них характерні почервоніння і болючість шкіри.

Більш тривалий вплив сонячного випромінювання призводить до опіків другого ступеня – з утворенням пухирів, наповнених рідиною. Вкрай рідко сонячне випромінювання здатне викликати більш важкі опіки.

Опік в солярії
Отримати опік можна не тільки на сонці, але і в солярії. Наслідки надмірної засмаги – не тільки облізла шкіра, але і менш помітні, однак більш небезпечні ушкодження. Сонячні опіки викликають пошкодження ДНК в клітинах шкіри, що призводить до розвитку раку.

Навіть кілька сонячних опіків до 20-річного віку значно підвищують ризик меланоми – смертельної форми раку шкіри. Крім того, надлишок сонця викликає раннє утворення зморщок, передчасне старіння шкіри, появу пігментних плям і навіть розвиток катаракти.

Людина зі світлою шкірою може отримати сонячний опік лише за 15-30 хвилин перебування на сонці без відповідного захисту. Перші симптоми сонячного опіку проявляються, як правило, через дві-шість годин після ураження.

Симптоми сонячного опіку
- Почервоніла, гаряча шкіра.
- Хворобливі відчуття в "згорілих" місцях, невеликий набряк.
- Підвищена температура.
- Легкий озноб.

Перша допомога

1. Негайно сховайтеся в тінь. Почервоніла шкіра – це не ознака того, що засмага почав "лягати", а симптоми опіку першого ступеня. Подальше перебування на сонці тільки посилить опік.

2. Уважно огляньте опік. Якщо ви відчуваєте сильний біль, у вас підвищилася температура, а площа, на якій утворилися пухирі, більша однієї вашої руки або живота – терміново зверніться до лікаря. Без лікування такий сонячний опік загрожує ускладненнями.

3. Увага! Для зменшення запалення і зниження болю існують спеціальні засоби, які продаються в аптеках. У жодному разі не можна змащувати уражені місця олією, салом, сечею, спиртом, одеколоном і мазями, не призначеними для лікування опіків. Використання таких засобів може призвести до погіршення стану, а також інфікування шкіри.

4. Вкрай уважно поставтеся до сонячних опіків в ділянці обличчя і шиї. Вони можуть викликати набряк і утруднення дихання. Терміново зверніться до лікаря, якщо подібний набряк спостерігається у дитини.

5. Якщо опіки незначні, прийміть прохолодний душ або ванну, щоб заспокоїти біль.

6. Регулярно зволожуйте "згорілу" шкіру спеціальними засобами, призначеними для цього.

7. Доки сонячні опіки загоюються, носіть вільний одяг із довгими рукавами, з натуральної бавовни або шовку. Грубі тканини або синтетичні матеріали будуть подразнювати шкіру, викликаючи біль і почервоніння.

8. Не ризикуйте. Доки симптоми сонячного опіку не минуть повністю і лущення шкіри не припинитися, не виходьте на відкрите сонце, навіть скориставшись сонцезахисним кремом. На відновлення може піти від чотирьох до семи днів.

Як запобігти

- Застосовуйте сонцезахисний засіб за 20-30 хвилин до того, як вийти на сонце. Це дозволить крему або спрею увібратися і почати діяти.

- Не виходьте на сонці в період його найбільшої активності – від 10.00 до 16.00.

- Обновлюйте сонцезахисний засіб, як мінімум, раз на дві години і щоразу після купання.

- Носіть головний убір і не забувайте захищати від сонця шию, шкіру в ділянці підборіддя і вуха.

Леся ТОКАРЮК
0 1 103
3-07-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги