додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я » Публікації

Інфекції, які супроводжують літо

Фрукти та овочі мийте перед вживанням, а відчувши себе зле, негайно зверніться до лікаря.

Отруєння – одна із найсерйозніших проблем, яка може статися з нами влітку. Саме час відпочивати, але неякісна їжа, вода або немиті руки можуть зіпсувати враження від відпочинку. Та й жахливе самопочуття запам’ятається надовго…

Пікнік на природі або продукти, які ви придбали на стихійних ринках, немиті руки або нечиста вода можуть стати причиною кишкової інфекції. Про те, як уникнути цієї недуги, ми розмовляємо з Юрієм РАНДЮКОМ, доцентом кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ.

– Що таке кишкові інфекції?
– Це досить велика група небезпечних захворювань, які вражають шлунково-кишковий тракт та спричинюють інтоксикацією організму. Найбільш поширені та найбільш вивчені кишкові інфекції – черевний тиф, паратифи, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, шигельоз, ешерихіоз, гепатит А, ентеро- та ротавірусні ентерити, а також особливо небезпечна інфекція – холера.

– Які кишкові інфекції загрожують буковинцям?
– У хворих на кишкові інфекції буковинців лікарі найчастіше діагностують харчові токсикоінфекції, ентеро- та ротавірусні ентерити, дещо рідше сальмонельоз, ще рідше шигельоз (дизентерію). Відносно часто хворим на кишкові інфекції встановлюється діагноз "гастроентерит" чи "гастроентероколіт" нез’ясованого походження, оскільки не вдається виділити збудника, який викликав хворобу. Такі ж небезпечні кишкові інфекції, як холера, черевний тиф та паратифи у нашому краї трапляються дуже рідко.

Як правило це поодинокі випадки хвороби, завезені з інших областей України чи з-за її меж. Останній випадок холери на Буковині був зареєстрований в 1995 році у жителя Чернівців, який прибув з відпочинку із м. Затока, черевного тифу – у 2005 році у бізнесмена, який прибув із м. Одеси.

– Як проявляється недуга?
– При більшості кишкових інфекцій від зараження до появи перших клінічних проявів хвороби минає дуже мало часу – від кількох годин до кількох діб. Виняток становлять черевний тиф та гепатит А при, яких інкубаційний період сягає двох і більше тижнів. Для значної частини кишкових інфекцій характерний гострий початок з нудотою, блюванням та болем в животі, до яких швидко приєднується пронос і загальне нездужання.

Температура тіла підвищується не завжди. При іншій частині кишкових інфекцій (шигельоз) початковими симптомами є озноб, значне підвищення температури тіла, головний біль та виражена слабкість до, яких приєднуються болі у животі та пронос.

– Чому виникає ця недуга?
– Джерело зараження при кишкових інфекціях – хворі на ці недуги люди чи люди "заразоносії". "Заразоносії" становлять найбільшу епідеміологічну небезпеку, оскільки будучи практично здоровими вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують з великою кількістю інших людей. При сальмонельозі, крім людини, джерелом збудників можуть бути птахи, особливо водоплаваючі, свині, вівці, велика рогата худоба, миші та щурі. Крім цього, збудники сальмонельозу містяться у яйцях і м’ясі хворих гусей, качок, курей, збудники харчових токсикоінфекцій – у молоці від хворих на мастит корів та овець.

– Як людина може заразитися?
– Зараження відбувається під час вживання інфікованих харчових продуктів чи води, через брудні руки та предмети домашнього вжитку. Через продукти харчування можна заразитися будь якою кишковою інфекцією, однак найчастіше вони є причиною захворювання на харчові токсикоінфекції та сальмонельоз.

Найбільш небезпечні сирі яйця, паштети, холодці, страви із м’ясним фаршем, м’ясні салати, овочеві салати зі сметаною чи майонезом, кондитерські вироби з кремом. Потрапивши у ці продукти харчування, збудники харчових токсикоінфекцій та сальмонельозу починають інтенсивно розмножуватися та накопичувати токсин. Уже через 2-3 години у такій страві, яка зберігалася при кімнатній температурі, кількість хвороботворних мікроорганізмів та їхніх токсинів буде достатньою для того, щоб викликати хворобу.

Досить небезпечний водний шлях зараження кишковими інфекціями, оскільки у разі потрапляння збудників у водогін одночасно може захворіти велика кількість людей. Зараження збудниками кишкових інфекцій через забруднені руки також заслуговує особливої уваги.

На шкіру рук збудники кишкових інфекцій можуть потрапити із будь-чого, до чого ми торкаємося перебуваючи у громадських місцях. Найчастіше це ручки дверей, перекладини у громадському транспорті, електровимикачі, гроші, іграшки тощо. Якщо не помити руки, інфекція потрапляє у ротову порожнину та кишечник, а якщо така особа ще й готує їжу, то інфікує ще й страву, яку готує.

– Як найчастіше інфікуються буковинці?
– Буковинці найчастіше заражаються при вживанні продуктів, які придбали на стихійних ринках. Досить часто причиною захворювання були готові страви (пиріжки, тістечка, чебуреки тощо) домашнього приготування та куплені з необладнаних прилавків та лотків на вокзалах, ринках та в інших місцях скупчення людей.

Також кишкові інфекції є частим наслідком відпочинку на природі, коли їжу готували напередодні, довго зберігали не в холодильнику, а для миття рук, посуду та овочів і фруктів використовували воду з відкритих водойм. Пацієнтами інфекційних стаціонарів також були люди, які прибули з тривалих поїздок і впродовж всієї подорожі вживали їжу, приготовану чи куплену заздалегідь.

Пам’ятка, щоб уникнути зараження

- Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, користування громадським транспортом, відвідування різних закладів та установ (магазин, базар, лікарня, вокзал тощо).

- Для пиття використовуйте питну бутильовану воду чи кип’ячену воду з водогону.


- Кухонне приладдя і посуд після кожного приготування та вживання їжі митйте гарячою водою, а м’ясорубку ще й ошпарюйте окропом.

-Продукти харчування, особливо готові страви, посуд та інше кухонне приладдя зберігайте у недоступному для мух місці.

- Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, особливо готові до вживання.


- Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мийте. У жодному разі не пробуйте ягоди та фрукти під час покупки.

- М’ясні салати та салати з сметаною і майонезом готуйте незадовго до вживання у кількості розрахованій на один прийом їжі.


- Утримуйтеся влітку від приготування в домашніх умовах заливних м'ясних і рибних страв, тортів, тістечок тощо.

Важливо!
Якщо у вас з’явилися симптоми кишкової інфекції (нудота, блювання, пронос, біль у животі тощо) необхідно негайно звернутися до лікаря, оскільки хвороба може набути тяжкого перебігу і за невчасно розпочатого лікування може навіть завершитися смертю.

Леся ТОКАРЮК
0 847
2-07-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...
Чим небезпечний цукровий діабет?
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти