додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Від пуху тополь врятує дієта

Цвітіння дерев та трав у багатьох викликає алергію

Свербіння у носі, нежить, кашель, чхання та сльозотеча – перші прояви алергії на цвітіння та пух.

Як рятуватися від літньої алергії, радить доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Буковинського державного медуніверситету Наталія КАСПРУК.

– Алергічні захворювання розвиваються при підвищеній чутливості до впливу певного фактора зовнішнього середовища. При полінозі (комплекс сезонних алергічних реакцій на пилок рослин) в ролі такого чинника виступає пилок трав і дерев, – розповідає Наталія Каспрук. – Період загострення полінозу збігається з періодом цвітіння певних дерев і трав. У червні і липні страждають пацієнти, у яких розвинулася алергія на пилок злакових. У серпні та вересні симптоми хвороби з’являються у людей з алергією на пилок амброзії, лободи та полину.
"Виразність клінічних проявів залежить від погоди, – каже Н. Каспрук. – У вітряну суху погоду концентрація пилку в повітрі підвищується, і симптоми полінозу посилюються. У дощову вологу погоду в повітрі присутня невелика кількість пилку, і прояви хвороби стають менш вираженими".

Як попередити і лікувати?

Правило 1. Будинок – це "чиста зона"
"Необхідно частіше робити вологе прибирання в кімнаті та провітрювати приміщення, – зауважує Наталія Каспрук. – Провітрювання краще робити в сиру безвітряну погоду або в нічний час, коли кількість пилку зменшується. Для того, щоб запобігти проникненню алергену в квартиру, на вікно можна повісити мокру щільну тканину. Можна встановити кондиціонери з фільтрами".

Правило 2. Дієта
"Рекомендується дотримуватися гіпоалергенної дієти і виключити з харчування чаї з трав і косметику на травах, що викликають алергічну реакцію, – радить Наталія Каспрук. – У період цвітіння рослин краще уникати різних щеплень, оперативних втручань, планового лікування зубів, косметичних травматичних процедур, "агресивного" фарбування волосся".

Правило 3. Врятує контакт з водою
"Пацієнтам з полінозом слід приймати душ після кожного приходу з вулиці, – каже Н. Каспрук. – У період загострення рекомендується кілька разів на день промивати очі і полоскати горло для видалення алергену. слабким розчином солі (1/4 чайної ложки на склянку води) або готовим сольовим засобом, наприклад "Аквамарисом". Речі після прання не слід сушити на вулиці для запобігання осідання пилку".

Правило 4. Імунотерапія
"Найефективнішим засобом у боротьбі з полінозом є специфічна імунотерапія, – каже Н. Каспрук. – Метод лікування передбачає введення в організм пацієнта поступово зростаючих доз алергену. Внаслідок лікування чутливість організму хворого до алергенів, які застосовувались у лікувальній суміші, знижується".

Правило 5. Мінімум прогулянок і обмеження в їжі
"Хворому на поліноз рекомендують скоротити час перебування на вулиці, особливо – в суху і вітряну погоду, – радить медик. – Не рекомендується відкривати вікна. Слід використовувати спеціальні очищувачі повітря, призначені для вловлюваня пилку рослин, виключити з раціону певні продукти, які можуть стати причиною розвитку перехресної алергії".

Що не можна їсти при полінозі на…

– пилок дерев:
горіхи (особливо фундук), яблука, черешні, вишні, персик, нектарин, сливи, моркву петрушку, селеру, помідори, ківі, картоплю, березовий сік.

– злакові трави:
хлібобулочні вироби, хлібний квас, вироби з борошна, манну крупу, висівки, проростки злаків, панірувальні сухарі, морозиво, щербет, пудинги, налисники, геркулес та крупи (овес, пшеницю, ячмінь тощо), кукурудзу, ковбаси, заміннники кави, солод, пиво, пшеничну горілку, щавель.

– бур’яни:
диню, зернята соняшнику, соняшникову олію, халву, майонез, кавун, кабачки, баклажани, гірчицю, шпинат, буряк, абсент, вермут, латук, топінамбур, цикорій, цитрусові, мед.

– грибки:
дріжджове тісто, квашену капусту, пиво, квас, сири, вина, лікери, цукор, фруктозу, сорбіт, ксиліт.

Марина КОРПАН
0 1 702
19-06-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Кабачки — майже універсальний та надзвичайно корисний овоч, який можна додавати в салат, використовувати як гарнір до м'яса
Всі рецепти ...