додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Полуниця сповільнює старіння

Ягода перемагає інфекції та допомагає схуднути

Літо – це дуже вдалий час для поповнення вітамінних запасів, які наш організм "розгубив" за довгу зиму. Одне із джерел корисних вітамінчиків – полуниця.

А ароматна і смачна полуниця містить багато поживних речовин і корисних вітамінів.
– Насамперед полуниця – це, звичайно ж, чудовий десерт, але не менш активно ця ягода використовується з лікувальною та косметичною метою, – говорить терапевт Інеса ОЛИВКА. – Полуниця по праву вважається одним з основних джерел мінералів для нашого організму. У ній міститься цілий комплекс вітамінів, у тому числі С і В5, залізо, магній, калій, кальцій, цинк, марганець, фосфор, кремній, мідь. Багата вона і на фолієву кислоту. Полуниця добре впливає на систему травлення, покращує апетит, має сечогінну і потогінну дію. Завдяки тому, що полуниця в своєму хімічному складі має достатню кількість мінералів, організм очищається і завдяки вмісту антиоксидантів сповільнюється процес старіння. У народній медицині полуницю застосовують при лікуванні недокрів’я, гіпертонії, атеросклерозі, при маткових кровотечах у жінок.
У разі авітамінозів полуниця просто незамінна. Ще полуниця здатна "перемогти" збудників різних кишкових інфекцій, а також пневмокок, стафілокок і вірус грипу. Допомагає вона і при ожирінні, посилюючи обмінні процеси. Ще один незаперечний плюс – одна з органічних кислот, яка міститься в ягоді, сприяє нейтралізації ракових ефектів при палінні. Отож, тим, хто палить, ця ягода особливо корисна. При лікуванні деяких захворювань застосовують настої з листя і ягід.

Народна медицина радить
- Настій зі свіжих ягід
2 ст. л. стиглих ягід залити склянкою крутого окропу, настояти в термосі протягом 30 хвилин, процідити. Приймати як сечогінний і потогінний засіб по півсклянки перед їдою. Рекомендують також полоскати таким настоєм порожнину рота при ангінах.
- Настій із сухого та свіжого листя
1-2 ст. л. подрібненого листя залити крутим окропом, настояти в термосі не менше 40 хв., процідити і вживати як кровоспинний засіб при гемороїдальних кровотечах.

Кому варто бути обережними
- Не варто зложивати полуницею людям, які страждають на виразкову хворобу або гастрит, оскільки насіння полуниці сильно подразнює слизову шлунку.
- Людям із хворобами суглобів також не варто захоплюватися цією ягодою – це посилить біль у разі подагри.
- Тим, хто приймає препарати від високого артеріального тиску на основі енапрілу. Полуниця з енапрілом – велике навантаження на нирки.
- Полуниця має пористу структуру, тому накопичує пилок, саме це і викликає алергію. Отож, хворим на алергію варто бути на сторожі.

Переваги для тих, хто хоче схуднути
- полуниця має послаблювальний ефект;
- низькокалорійна.

Леся ТОКАРЮК
0 1 139
17-06-2015, 12:03

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Ці пончики на сметані найбільше схожі до класичних, однак відрізняються простим рецептом
Всі рецепти ...
• Теги