додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Вітаміни з грядки зберігають молодість

Якщо майонез заміните "зеленими" соусами, легко забудете про зайві кілограми

Зелень – чудова їжа, яка увійшла в кухню багатьох народів. Вона відрізняється не лише смаковими якостями, а також є чудовим засобом для боротьби з депресією, стресами та авітамінозом.

Чим же зумовлені такі корисні властивості зелені?
– Насамперед – чудовим складом, наявністю величезної кількості різноманітних вітамінів та мікроелементів у високій концентрації, – пояснює терапевт Інеса ОЛИВКА. – Також у зелені містяться антиоксиданти, які зберігають молодість і красу. Зелень – низькокалорійна, до того ж покращує обмін речовин, що дозволяє з легкістю позбутися зайвих кілограмів.

Зелень покращує смак практично будь-якої страви, тому є основним конкурентом висококалорійних соусів. Можна легко зменшити вагу й покращити свій стан здоров’я, замінивши в раціоні кетчуп і майонез на більш низькокалорійні шпинат, базилік, петрушку або будь-яку іншу зелень.
Багато різновидів зелені застосовують як природні консерванти під час заготівлі практично будь-яких продуктів – саме зелень разом із сіллю перешкоджає псуванню вмісту і розмноженню шкідливих бактерій.

Обирайте міцну, неушкоджену зелень з яскравим забарвленням. Щоб вона була свіжою протягом кількох днів, очистивши її, загорніть у папір, а потім у поліетиленовому пакеті покладіть в холодильник. Можна також, трохи скропивши зелень водою, надути поліетиленовий пакет і туго перев’язати (зберігати також у холодильнику).

Вимита зелена цибуля, як і інші зелені овочі, добре зберігається у вологій тканині. Безпосередній контакт зелені з поліетиленом не бажане. Якщо зелень почала в’янути, занурте її на півгодини у воду кімнатної температури.

Користь зелені

Салат
Містить вітаміни А, С, В9, фолієву кислоту, залізо, кальцій, калій, натрій.
Підвищує гемоглобін, знижує рівень цукру й "поганого" холестерину в крові, виводить солі з організму, зменшує набряки, покращує гостроту зору, зміцнює нервову систему, допомагає легше впоратися зі стресами і високим розумовим навантаженням. Знижує вагу. Особливо корисний вагітним та годуючим мамам.

Кріп
Містить вітаміни С, В, А, РР, Е, різні мікроелементи, антиоксиданти.
Підвищує імунітет, знижує метеоризм і тиск, має виражену сечогінну та протизапальну дію, допомагає позбутися безсоння і головного болю.

Петрушка
Містить вітаміни С, В, А, РР, Е, фолієву кислоту, бета-каротин, калій, фосфор, кальцій, магній, натрій, залізо, цинк.
Підвищує імунітет, покращує зір та стан шкіри, нормалізує обмін речовин, сприятливо впливає на діяльність щитовидної залози, статеву систему і роботу шлунку.

Шпинат
За містом білку серед рослин поступається лише гороху і квасолі.
Підвищує чоловічу силу і потенцію, покращує обмін речовин в організмі, роботу кровоносної системи, кишечнику та підшлункової залози.

Щавель
Містить вітаміни C, K, E, B, біотин, β-каротин, ефірні олії, дубильні, щавлеву, кислоти, магній, кальцій, фосфор, залізо.
Лікує анемію, авітаміноз, ревматизм, захворювання шлунково-кишкового тракту й геморой. Виводить токсини і шлаки з організму. Кровоспинний, жовчогінний і протизапальний засіб.

Зелена цибуля
Містить каротин, ефірні олії, флавоноїди, вітаміни С, А і В, цинк, залізо, кальцій, магній, фтор, сірку.
Лікує застуду, авітаміноз, покращує травлення. Покращує стан волосся, зубів і нігтів, позитивно впливає на роботу жіночої та чоловічої репродуктивної систем.

Часник
Містить вітаміни С, В, Е, К, РР, холін, калій, кальцій, магній, фосфор, хлор, залізо, селен, йод.
Знижує тиск, "поганий" холестерин у крові, зменшує ймовірності появи тромбів та ризику виникнення інфаркту та інсульту. Підвищує чоловічу потенцію.

Леся ТОКАРЮК
0 1 143
5-06-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
• Теги