додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Із грижею не жартуйте

Якщо маєте таку проблему, без операції не обійтися

Часто ми не надаємо серйозного значення давно відомому й "зухвалому" захворюванню, яке викликає дискомфорт, здавалося б, лише інколи. Однак ми не замислюємося, що всередині нас росте і розвивається небезпечний ворог.

Помітивши невелике випинання в ділянці живота, людина не поспішає до лікаря. Проте з часом грижа збільшується, починає боліти, защемлятися. Чому виникають грижі, за допомогою яких методів і коли необхідно їх видаляти, розповів Роман КОБАСКО, лікар-хірург медичного центру "Оксфорд медікал-Чернівці".

Про недугу
– Грижа живота – поширене захворювання, яке можна вилікувати лише за допомогою операції, – пояснює Роман Павлович. – Цю недугу можуть мати люди будь-якого віку та статі. За цього неприємного стану внутрішні органи випадають із черевної порожнини у вигляді мішечка.
Коли черевний прес послаблюється, порушується рівновага. Розтягнуті м’язи вже не можуть виконувати свої функції. Органи травлення і нирки втрачають опору, тягнуть вниз і "зісковзують" зі своїх місць – опускаються, стискаються, можуть перекручуватися. Через певний час грижа збільшується – аж до випинання в грижовий мішечок більшої частини кишечнику.

Про причини виникнення
– Набута (не вроджена) грижа насамперед виникає через слабкість черевної стінки, пов’язану з анатомічними особливостями будови конкретної людини, – пояснює лікар. – Дефекти черевної порожнини також виникають після операції або травми. При цьому грижі утворюються поступово і непомітно для хворого.
Є й інші фактори, які призводять до ослаблення черевної стінки: спадковість, вік, схуднення внаслідок голодування або хвороби, ожиріння, розтягнення черевної стінки під час вагітності тощо.
Виникнути грижі можуть і через фізичне перенапруження (у тому числі і гра на духових музичних інструментах або робота склодувом).

Про ускладнення
– Безпечних гриж не буває в принципі! – зауважує Роман Кобаско. – Отвори в черевній стінці загрожують цілою низкою ускладнень, найнебезпечніше з яких – обмеження вмісту грижового мішка в кільці. Якщо при цьому защемленою виявилася петля кишки або інший життєво важливий орган, то відлік часу йде вже на хвилини – людина перебуває у смертельній небезпеці і повинна бути терміново прооперована.
Навіть якщо грижа не має схильності до ущемлення, то в будь-якому разі з плином часу грижове кільце розширюється. Тоді вміст грижі виходить за межі черевної порожнини. При цьому можливі порушення функцій органів:
при виході товстої кишки – закрепи, при виході сечового міхура – біль під час сечовипускання, за наявності великої грижі і виходу великого обсягу органів – порушення дихання тощо.
Але незалежно від типу ускладнення слід обов’язково пам’ятати, що будь-яке з них вимагає негайного звернення до лікаря, госпіталізації і нерідко екстреної операції.

Про лікування
– Якщо вчасно не звернутися до лікаря, не обстежитися і не пролікуватися, защемлення грижі може призвести до такого серйозного ускладнення, як гангрена (відмирання) кишки або іншого защемленного органу. Це може мати навіть летальний наслідок, – застерігає Роман Павлович. – Тому дуже важливо вчасно звернутися до досвідченого хірурга.
Одразу зауважу, що лікування всіх видів гриж відбувається оперативно. Однак не варто цього лякатися, адже є сучасні методи лікування. Наприклад, неускладнену грижу можна оперувати під місцевим знеболенням. Таким чином пацієнт перебуває у свідомості, може спілкуватися з лікарем і при цьому не відчувати жодного болю.
Отож, головне – не запускати свій стан. А переборовши страх перед операцією, ви здивуєтеся, наскільки легким і безхмарним стало ваше життя!

Леся ТОКАРЮК


0 2 109
4-06-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Мабуть, пельмені, разом з варениками — одна з найшвидших у приготуванні страв, коли не хочеться готувати
Всі рецепти ...
• Теги