|
|
|
Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Публікації "МБ" |
Ваше здоров'я / ПублікаціїЇжа найдивовижнішим чином впливає на наші розумові процеси. Від того, що ми з'їли, залежать не тільки наше самопочуття, але також і настрій та ясність мислення. Така залежність здається дивною, але природа сконструювала мозок саме так, і завдяки цьому ми повністю залежимо від їжі. Наш зріст, вага, краса, світосприйняття, наші життєві сили, таланти, успіхи, невдачі, наші хвороби - все це результат нашого харчування. Для нормальної життєдіяльності людини необхідний повноцінний набір продуктів харчування з урахуванням її індивідуальних особливостей, характеру та умов проживання. Майже третина харчових продуктів, що вживаються в європейських країнах, є генетично модифікованими організмами; у США цей показник досягає 60%. Проблеми харчування і здоров’я тісно взаємопов’язані. Здоров’я людини залежить від того, чим вона харчується. Тому що продукти - це “цеглинки”, з яких будується кожна клітина організму. Безпека харчових продуктів (англ. Food safety) - є науковою дисципліною, яка описує обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Це включає в себе ряд процедур, яких слід дотримуватися, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров'я. Принципи безпеки харчових продуктів: Принцип 1: Зберігайте продукти в чистоті. Принцип 2: Відокремлюйте сирі продукти від продуктів, які зазнали тепловій обробці. Принцип 3: Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці. Принцип 4: Теплова обробка проводиться при необхідній температурі. Принцип 5: Користуйтеся безпечною водою і безпечними сирими продуктами. Європейський Союз визначив безпеку харчових продуктів одним з головних пріоритетів своєї політики. Це основна мета, яку слід завважувати в різних сферах діяльності Спільноти, як-от спільна сільськогосподарська політика, зокрема та її ділянка, що стосується розвитку села; захист природного довкілля, охорона здоров'я, захист споживачів та внутрішній ринок. Публічні дебати, зініційовані Зеленою книгою про головні принципи безпеки харчових продуктів, привели до появи у січні 2000 року відповідної Білої книги. Вона стала важливим кроком на шляху до ухвалення нового закону про харчові продукти. У цьому документі Комісія оголосила про розроблення правових рамок, які охоплюватимуть весь харчовий ланцюг - "від лану до столу" - відповідно до глобального, інтегрованого підходу. За цією логікою, безпека харчових продуктів - це й здоров'я тварин та їхнє харчування, захист тварин та їхній добробут, ветеринарний контроль і піклування про здоров'я рослин, і дотримання санітарних норм за обробки та приготування харчових продуктів. У Білій книзі також наголошується на необхідності діалогу зі споживачами, яких треба слухати, навчати та інформувати. У лютому 2002 року ухвалено постанову, що заклала підвалини нового законодавства з безпеки харчових продуктів. Вона визначає п'ять основних загальних принципів: твердження про нерозривність усіх ланок харчового ланцюга; аналіз ризиків як наріжний камінь політики безпеки харчових продуктів; відповідальність операторів у цій сфері; можливість контролювати продукт на кожній стадії харчового ланцюжка; право громадян на точну й достовірну інформацію. Раціональне харчування (від латинського ratio - розумний) сприяє збереженню здоров’я, високiй фiзичнiй розумовiй працездатностi та активному довголiттю. Воно посилює здатність організму протидіяти шкiдливим факторам навколишнього середовища. Насамперед необхідно усвідомити той факт, що з погляду збільшення тривалості життя саме особлива система харчування здатна забезпечити найбільший ефект, а значить харчуванню варто приділити особливу увагу! Адже, за словами римського філософа Сенеки: "Уміння продовжити життя - в умінні не скорочувати його". Вживання небезпечних продуктів харчування призводить до смерті приблизно 2 мільйонів чоловік щорічно, більшість з яких – діти. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань, від діареї до раку. В якості прикладів небезпечних продуктів харчування можна назвати недостатньо проварені продукти тваринного походження; фрукти і овочі, забруднені фекаліями; молюски, що містять морські біотоксини. Мовою фактів: у 2010 році мали місце 582 млн. випадків захворювання 22 різними кишковими хворобами харчового походження і 351 000 випадків смерті; збудниками кишкових захворювань, що викликали більшість випадків смерті, є Salmonella Typhi (52 000 смертей), ентеропатогенні E.coli (37 000) і норовірус (35 000); більше 40% людей, постраждалих від кишкових хвороб харчового походження, викликаних забрудненими продуктами харчування, стали діти віком до 5 років. Небезпечні продукти харчування є також джерелом серйозного ризику для економіки, особливо в умовах світової глобалізації. Спалах у 2011 році у Німеччині, який викликала E.coli, став причиною збитків на суму 1,3 мільярда доларів серед фермерів і в промисловості, а 236 мільйонів доларів було виплачено у вигляді надзвичайної допомоги 22 державам-членам Європейського союзу. Тетяна Рева, кандидат медичних наук, асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Загрузка...
|
Смачні рецепти
• Теги
Буковина ДТП Зеленський Каспрук Росія Україна Чернівці аварія афіша вибори відключення війна війна з Росією день ангела депутати долар діти карантин клуби концерти коронавірус курс валют кіно міська рада новини новини Буковини новини України новини Чернівців палац кіно Кобилянської погода пожежа поліція православний церковний календар ремонт смерть суд футбол хвороба євро іменини
include('ukrnet48540fyanfv51hdiox906d/links.php'); echo makeUkrnetLink(); ?> include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/_lm8ea8f138e7abf12fd3b69de62a906877/linkmoney.php');?> |