додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Від рослини – опіки та набряки

Навчіться розпізнавати "підступний" борщівник, щоб не стати його жертвою

Відпочиваючи на природні можна стати жертвою не лише комах, а й деяких рослин. Одна із таких рослин – борщівник, який часто можна зустріти в буковинських лісах та на берегах річок.

– У вихідні відпочивали на природі, – розповідає буковинка Лілія. – На галявині росла цікава рослина із гарним великим листям. Ми торкалися цього листя, гралися з ним. А наступного дня в мене на руках з’явилися жахливі пухирі. Мені навіть на думку не спадало, що таке може статися від рослини. Потім уже під час візиту в лікаря з’ясувалося, що це реакція контакту із борщівником.

Подібні історії розповідають і інші буковинці.
– Ми ходили до лісу і побачили цікаву рослину, схожу на великий кріп, – розповідає чернівчанин Павло. – Нам ця рослина сподобалася, і ми, як то кажуть, "впали у дитинство": гралися, зрізали стовбури, схожі на бамбук, робити сопілки. Вже вранці помітили на тілі темночервоні, багряні плями. Протягом дня з’явилися виражені набряки, а наступного ранку – пухирі, як при опіках. У дружини руки були в пухирях, а у мене півобличчя, руки, частково – ноги.

Гігантський борщівник – це справжній нічний кошмар. У той час, як багато рослин можуть призвести до неприємних наслідків після вживання їх внутрішньо, гігантський борщівник може завдати сильні пошкодження після простого контакту зі шкірою. Ця рослина світлочутлива, під прямими сонячними променями вона виділяє густий сік, який і потрапляє на шкіру, після чого починається хімічна реакція. Це може привести до некрозу – омертвіння тканин, органів і клітин. Крім того, сік гігантського борщівника, потрапляючи на обличчя, може призвести до сліпоти. Гігантські борщівники сягають 2,5 метра у висоту.

Коментар фахівця
Наталія КАСПРУК, доцент курсу клінічної імунології та алергології БДМУ:
– У сонячну погоду не варто торкатися цієї рослини, адже у ворсинках, які покривають її, містяться речовини, які при контакті зі шкірою можуть викликати подразнення, що нагадує опік. Особливо небезпечно торкатися рослини вологою шкірою. Сік потрібно одразу промокнути, подразнене місце сховати від сонця пов’язкою і негайно звернутися до лікаря. Якщо цього не зробити, шкіра почне свербіти, почервоніє і днів через 10-14 почне лущитися. В окремих випадках можуть з’явитися пігментні плями, які тримаються на шкірі від шести місяців до кількох років. Якщо руками торкалися борщівника, у жодному разі не торкайтеся обличчя.

Довідка
Борщівник покривають жорсткі ворсинки. Стебло у борщівника у діаметрі має від трьох до п’яти сантиметрів і сягає висоти 1,5-2,5 м.
Листя у борщівника велике, зверху зелене, знизу – сірувате. Цвіт – білий, жовтувато-зелений або зеленувато-білий.
Цвіте борщівник майже все літо. Належить до агресивних рослин, швидко "завойовує" нові території. Нині величезні борщівники часто можна зустріти на узбіччях доріг, де вони утворюють цілі зарості.

Леся ТОКАРЮК
0 3 723
28-05-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги