додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Як доглядати за сухою шкірою

Чиста, ніжна, пружна шкіра є однією з найголовніших складових краси.

Зайнятися корисними процедурами по догляду за шкірою ніколи не буває ні пізно, ні передчасно, а результати вашої праці будуть відчуватися протягом усього вашого життя. Мета догляду за шкірою – молодість, краса, а потім підтримання її в цьому стані за рахунок вироблення корисних звичок щодо раціонального очищення та правильного застосування місцевих засобів, призначених для догляду за відповідним типом шкіри. Хоча тип шкіри визначається спадковістю, існує безліч щоденних процедур, які допоможуть вам домогтися того, щоб ваша шкіра виглядала як можна краще.

Чому шкіра стає сухою?За тип шкіри несуть відповідальність сальні та потові залози, епідермальні ліпіди, вологоутримуючі субстанції. Їх активність і кількість залежить від наступних причин: спадковості, віку, статі, шкідливих звичок, професії, стресів, менструального циклу, вагітності, захворювань з боку внутрішніх органів та систем, вживання ліків, пори року, клімату, температури повітря тощо. Сухість шкіри пояснюється в основному недостатністю саловиділення, яке пов'язане з порушенням обміну речовин, вітамінним дисбалансом, діяльністю нервової системи. Звичайно, зі спадковістю не посперечаєшся. Змінити професію, клімат, звички - все заради того, щоб шкіра стала гладкою і бархатистою? Можна, звичайно, але ... Всього не передбачиш. Найбільш прийнятний і реальний спосіб полегшити страждання сухої шкіри, перщ за все, використовувати можливості сучасної косметології, правильно підібравши програму догляду за нею.

Догляд за сухою шкірою. Суха шкіра в юності є матовою, тонкою і дуже ніжна, пор на ній взагалі не видно, проте з часом вона лущиться і покривається зморшками раніше, ніж шкіра іншого типу. Проте у власників сухої шкіри є одна перевага: вона меншою мірою страждає від вугрової висипки у перехідному віці. Цікавим є той факт, що суха шкіра старіє швидше. Тому догляд за сухою шкірою має декілька “не можна”: вплив хлорованої води, ультрафіолетових променів, сауни, використання фруктових кислот і кремів з ними, знежирених гелевих кремів і масок з білої глини; про протирання шкіри спиртом, духами, чистим гліцерином і одеколоном навіть думати не можна. Також ще не рекомендується: умивання вранці, часті парові ванни та жорсткий пілінг. Для сухої шкіри головне живлення та зволоження. Суху шкіру не можна змащувати жиром, в якому містяться насичені жирні кислоти, ідентичні кислотам шкірного сала. Її необхідно постачати речовинами, за складом близькими до ліпідів епідермісу. Це перш за все ненасичені жирні кислоти - ліноленова, гамма-ліноленова, арахідонова; холестерол та його похідні; власне цераміди.

Правильне харчування. Якщо шкіра суха, то треба подбати про те, щоб на столі завжди були продукти харчування такі як: молоко, печінка, вершки, сметана, овочі, фрукти, жири, яйця. Поживна, збалансована дієта не тільки доставляє поживні речовини з їжею, а й творить дива з вашою шкірою. Для того, щоб мати гарний колір обличчя, в раціон потрібно додати велику кількість свіжих фруктів і овочів, які містять багато клітковини, вуглеводної їжі, багатої на волокна, обмежити споживання жирів, постаратися споживати продукти без цукру та солі,. Найбільш важливою в раціоні є вода, яку для підтримки шкіри необхідно щодня випивати в кількості не менше двох літрів. Необхідно проводити курси вітамінної терапії. Вітамін А відновлює тканини шкіри, його брак призводить до сухості шкіри, свербіння і втрати нею еластичності. Вітамін А міститься в таких продуктах, як помідори, папайя, крес-салат, цитрусові та суниця. Вітамін Е, що перешкоджає окисленню, нейтралізує вільні радикали, які викликають старіння. Джерелами вітаміну Е є мигдальні та лісові горіхи, пророщена пшениця, оливки. Цинк у поєднанні з вітаміном А сприяє утворенню колагену та еластину, що надає шкірі міцності, еластичності, щільності. Ніколи не сідайте на строгі дієти, що призводять до утворення складок і зморшок, особливо помітних на шиї, під очима.

Маски для сухої шкіри. Маски можуть мати різний склад, а також переслідувати різні цілі: живлення, зволоження, пом'якшення, тонізацію тощо. Маску наносять на обличчя та шию по масажних лініях шкіри, залишаючи деякі ділянки без неї (повіки, ділянку під очима, ніздрі і губи). Перед нанесенням маски корисно зробити теплий компрес із трав'яного настою або парову ванну – це посилить дію будь-якої маски. Якщо ви зупинили свій вибір на трав'яному настої, то слід пам'ятати, що для сухої шкіри рекомендується такий склад - м'ята, пелюстки троянди, квіти ромашки, липи, листя малини, чорної смородини, суниці. Все це добре подрібнюється, заливається окропом і настоюється. Після цієї процедури наноситься маска товстим шаром не більше, ніж на 10-15 хвилин. Змивають її легко, не допускаючи розтягуючих шкіру рухів. При знятті маски, не рекомендується застосовувати жорстку, не кип'ячену воду. З сухої шкіри маска знімається настоєм трав, не дуже міцним чаєм, молоком, настоєм шипшини або просто підсоленою кип'яченою прохолодною водою. Пам'ятайте, що маску не можна перетримувати, інакше вона розтягне та втомить м'язи обличчя. Крім того, шкіра дихає самостійно і затримка дихання більш, ніж на 15 хвилин, для неї дуже обтяжлива. Дія маски грунтується на її позитивному впливі на обмін речовин у шкірі та поліпшенні постачання шкіри живильними речовинами. Разом з цим посилюється тонус м'язів шкіри обличчя, що надає йому освіжаючий вигляд, маски сприяють очищенню шкіри, розгладженню її поверхні, підвищенню пружності шкіри. Ефект маски досить короткочасний, а застосовувати її можна не більше двох разів на тиждень.

Головні завдання косметичного догляду – підтримання нормальних функцій шкіри та запобігання її передчасного старіння. При правильному догляді суха шкіра набуде достатньої зволоженості, а тоді можна буде поступово перейти на режим догляду як для нормальної шкіри.

Михайло Перепічка, доцент кафедри дерматовенерології БДМУ
0 1 084
27-05-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги